galéria megtekintése

Ózd: jobbra vagy szélsőjobbra

1 komment


Doros Judit

– A Fidesz magára hagyta a peremvidék népét, így ne csodálkozzon, ha a többség már a Jobbikban látja a jövőt. Itt annak idején szép bányászházak álltak sorban, most megnézheti: düledezik valamennyi. Amit lehetett, széthordtak, elloptak. A kultúrházunk gyönyörű volt, de ma már a disznókat sem tenném be oda, annyira lepukkant – így panaszkodik az Ózdhoz tartozó Somsályon egy asszony.

A szintén külső kerületnek számító Hódoscsépányon egy másik nő azt mondja: lassan már a zászlót sem húzzák fel ünnepekkor, olyannyira lemondott róluk a hatalom. – A városvezetők csak az ózdi főteret szépítik, nálunk meg az út is mindjárt beszakad – teszi hozzá.

Két napig már polgármester volt. Janiczak egy mellette tartott szmpátiatüntetésen az önkormányzati választások után
Két napig már polgármester volt. Janiczak egy mellette tartott szmpátiatüntetésen az önkormányzati választások után
Vajda János / MTI

Az őszi önkormányzati választás egyik nagy meglepetése volt Ózd. A huszonhét éves, szabadidejében versfaragással is foglalkozó Jobbik-jelölt, a korábban a lengyel kisebbségi önkormányzatban is aktív szerepet vállaló Janiczak Dávid szerezte meg a polgármesteri széket, hatvanhat szavazattal megelőzve az elmúlt négy évben regnáló fideszes Fürjes Pált. Utóbbi azonban megtámadta a helyi választási bizottság eredménymegállapító határozatát. Arra hivatkozott, hogy öttel kevesebb lebélyegezetlen és lebélyegezett szavazólapot találtak az urnákban, mint amennyien részt vettek a választáson a jegyzőkönyv szerint, valamint tanúk igazolták, hogy akadt jelölt, aki anyagi ellenszolgáltatást ígért és adott a választópolgároknak a szavazatukért cserébe.

 

A területi választási bizottság elfogadta az érveket, s arról döntött, hogy meg kell ismételni a polgármester-választást Ózdon. Ezt a verdiktet később a Debreceni Ítélőtábla is helyben hagyta, s az új voksolást november 9-re tűzték ki.

Orbán Viktor 2010-ben épp ezen a borsodi településen ígérte meg, hogy két hét alatt rend lesz az országban. – Hát nem lett rend – ezt már egy ózdi fiatalember mondja, aki annyit árul el magáról, hogy tanár az egyik helyi iskolában. Szavai szerint ő és családja jobboldali érzelmű, s mindig a Fideszre szavaztak. Így tettek legutóbb is. Azon viszont nem lepődtek meg, hogy ha szoros eredménnyel is, de a Jobbik győzött.

„Itt annak idején szép bányászházak álltak sorban”
Szabó Bernadett / Népszabadság/archív

– Az eddigi polgármester alig kampányolt, hátradőlt a foteljében, és azt hitte, már attól megnyeri a választást, mert oda van biggyesztve a neve mellé, hogy Fidesz-KDNP – folytatja a tanár. – Csakhogy az itt élőket nem érdekli már a pártpolitika, és az se, hogy hány muskátlit ültetnek be a főtérre. Itt munka kell. Ez a város hajdan virágzó ipari központ volt, tizennégyezer kohászati munkahellyel. Most alamizsnáért koldulnak a hajdan büszke munkásemberek, és minimálbéren tengődnek egy olyan városban, ahol lassan minden második ember cigány.

A Jobbik azt ígérte, hogy – miként azt Miskolc teszi – kitelepítik innen a renitens romákat. Hát ezért győzött Janiczak Dávid, aki vetélytársával ellentétben az egész kampányban „odatette magát", járkált, agitált, beszélgetett az emberekkel – teszi hozzá. Majd odaböki: másodszorra már ők sem adnak esélyt a Fidesznek, inkább a Jobbikra szavaz a család, hadd jöjjön egy friss erő. Az ugyanis mindenkit irritál – mondja –, hogy a Fidesz képtelen elfogadni a vereséget, s megóvta a végeredményt.

– Elsősorban csalásmentes választást szeretnénk, ezért óvtuk meg az előző eredményt. Nem hagyhatjuk, hogy az elmúlt négy év eredményei kárba vesszenek, s egy nevetségesen blőd, idealista alapon működő, szélsőjobboldali vezető irányítsa Ózdot. Ezt a város nem bírná ki, Ózd nem lehet ellenzékben – mondja Fürjes Pál, aki az elmúlt négy évben a Fidesz színeiben irányította a borsodi települést. Szerinte az első negatív jelek már a választások után közvetlenül megmutatkoztak, mert az egyik német cég, amelyik évek óta támogat egy ózdi sportegyesületet, felbontotta a szponzori szerződést. Fürjes úgy véli, ez csak az első lépés, amelyet újabbak követhetnek, ha a jobbikos polgármester marad.

Az előző városvezető elismeri: hiba volt, hogy azt hitték, az eddigi eredményeik magukért beszélnek. Ózd fejlődő pályára állt, s ezt nem kérdőjelezik meg a helyiek. Szerinte öt és félmilliárdos adósságállománnyal vette át a várost négy éve, s ezt részben a maguk erejéből, részben a kormány adósságrendezési eljárásának köszönhetően sikerült lefaragni. Ezerötszáz új munkahelyet teremtettek – nem csak a közfoglalkoztatásból –, s ezzel a korábbi 23 százalékos munkanélküliségi arány több mint öt százalékkal javult.

– Az elmúlt évtizedben voltak itt tüntetések, felvonulások, cigányellenes megmozdulások. Mostanra a támogatott közmunkák és képzések révén beállt egyfajta társadalmi béke, javultak a közbiztonsági mutatók. Persze, lehetett volna látványosabb a javulás, ha előbb nem a város költségvetésének stabilizálásával kell foglalkoznunk – mondja.

Azt, hogy – miként a helyiektől hallottuk – a peremkerületek népének kezét elengedte a városvezetés, Fürjes határozottan cáfolja. Azt állítja, új orvosi rendelők, utak, járdák épültek ott is, s iskolákat, óvodákat újítottak fel.

Fürjes csak hátradőlt – mondják a fideszes polgármesterről
Fürjes csak hátradőlt – mondják a fideszes polgármesterről
Vajda János / MTI

Fürjes szerint ha jobbikos marad a polgármester – aminek ellenkezőjét erősen reméli –, gúzsba lesz kötve a keze, hiszen a testületben többségben vannak a fideszes képviselők. Persze ellenzékből is lehet jól várost vezetni. – Szegeden láthattuk ezt, azzal a különbséggel, hogy az ottani polgármester a földön jár, és programja hitelessé teszi őt. Ezt az ózdi jobbikos nyertesről nem mondhatjuk el – teszi hozzá.

Janiczak mindössze két napot dolgozott polgármesterként Ózdon. – Kedvesek voltak és együttműködők – válaszolja a jobbikos győztes arra a kérdésünkre, miként fogadták őt a polgármesteri hivatal dolgozói az első munkanapján. Majd jött a hír: meg kell ismételni a választást, mert az eredmény jogsértő körülmények között született. Azt mondja, a volt fideszes városvezető eljárása a koncepciós perekére emlékeztet, s kreált bizonyítékokkal akarják megbuktatni őt. Ezért hamis vád miatt a Jobbik is feljelentést tett az ügyben. – Arra számítok, hogy november 9-én még több ember fog a Jobbikra szavazni, mint október 12-én – mondja – Meggyőző fölénnyel igazoljuk majd: Ózd változást akar.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.