galéria megtekintése

Nem adnák a Vörösmarty teret, fölháborodott a könyvszakma

Jövő kedden kerül napirendre az a kérdés, hogy a főváros az Ünnepi Könyvhét rendezvényei számára odaadja-e a Vörösmarty teret. A könyvszakma szerint a kérdés nem is kérdés, elvégre ikonikus helyszínről van szó, ahol 1929 óta otthon van a könyvhét. ÚJ: Tarlós támogatja a Vörösmarty téri helyszínt.

- A Fővárosi Közgyűlés tulajdonosi bizottságának titkára telefonon értesítette Kocsis András Sándort, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnökét arról, hogy a március 29-i ülésen fogják tárgyalni a kérdést, az idén is megkaphatják-e a Vörösmarty teret az ünnepi könyvhéten részt vevő könyves vállalkozások. De a bizottság várható döntése szerint nem bocsátják az esemény rendelkezésére a területet, amelyet évtizedek óta használnak erre a célra - tudta meg lapunk.

Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester, a fővárosi önkormányzat tulajdonosi bizottságának alelnöke az üggyel kapcsolatban azt közölte: a könyvhét megrendezésére vonatkozó engedélyezési kérelmet támogatni fogja, sőt munkatársain keresztül maga ajánlotta fel a szervezőknek, hogy a VIII. kerület kiemelt terein rendezhetnének könyvhetet.

Tavaly még megrendezték a könyvhetet a Vörösmarty téren. Az még kérdéses, hogy idén kap-e itt helyet a rendezvény
Reviczky Zsolt / Népszabadság

 

Érdeklődésünkre  Kocsis András Sándor azt mondta: hiába hivatkozott a polgári hagyományra, a rendezvény magyar örökség díjára, hiába mondta, hogy a vásárlók már behunyt szemmel tájékozódnak a pavilonok között, és a politikai szféra minden oldala békésen megfér egymás mellett ezen az öt napon. Indoklásként nem is kapott mást választ, csak annyit: a fővárosi önkormányzaté a terület, ő dönti el, mire lehet használni.

– Erre mondtam, hogy a terület nem az övék, hanem a miénk – közölte lapunkkal Kocsis András Sándor –, ők csak arra kaptak megbízást, hogy a mi nevünkben döntsenek.

Információnk szerint az egyesülés elnöke és a főpolgármester kedden délelőtt, még a tulajdonosi bizottság ülése előtt megbeszélést tartanak. A találkozót Tarlós István kérte, mert „tájékozódni akar az ügyről". 

Meg szerettük volna kérdezni az ügyről Szalay-Bobrovniczky Alexandrát, de a Fövárosi Önkormányzatnál közölték: a kulturélis ügyekért felelős főpolgármester-helyettes "objektív okok miatt" nem tud nyilatkozni. 

A Vörösmarty téren egyébként - a közeli József nádor téri építkezés miatt keletkező parkolási nehézségek áthidalására - ideiglenes lakossági parkolást tesznek lehetővé április 29-től október 31-ig.

Amint az az Ünnepi Könyvhetet szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének közleményéből kiderült: az elnökség 2016. március 18-án megütközve értesült arról, hogy a Fővárosi Önkormányzat illetékes bizottságának képviselői meg kívánják tagadni a Vörösmarty tér használati jogát a 2016. június 9-én kezdődő 87. Ünnepi Könyvhétre, alternatívaként a Múzeumkert és a Pollack Mihály tér együttesét ajánlva fel.

Ez a helyszín ugyanakkor legfeljebb is csak az idei évre lenne alternatíva, mert a kormány 2015 novemberében döntött a Nemzeti Múzeum kertjének régészeti feltárással együtt járó felújításáról. 

A tervezett döntés ellen az egyesület a közel 100 tagcége nevében, a magyar könyvszakma nagy részét tömörítő, képviselő szervezetként a leghatározottabban tiltakozik. Mint írják, a Vörösmarty tér az 1929 óta – egyetlen alkalom kivételével – minden évben megrendezett, 87 éves tradícióval rendelkező, az ország 80 településén, s a határokon túli magyarlakta városokban megszervezésre kerülő, Magyar Örökség-díjjal elismert Ünnepi Könyvhét újabb kori történetének közkedvelt, bejáratott, ikonikus, központi helyszíne, ahová évről évre több tízezer olvasó látogat ki, hogy válogasson a kiadók újdonságai közt, dedikáltassa azokat kedvenc szerzőjével, meghallgassa a színpadon zajló könyvbemutatókat, beszélgetéseket, gyerekműsorokat, koncerteket.

Felhívják a döntéshozók figyelmét arra: a Vörösmarty tér – s a térbe torkolló utcák tér felőli szakasza – tehát nem csupán egy helyszín a sok közül, hanem évtizedek óta a könyvhét budapesti központi rendezvényeinek a helyszíne, ezáltal Budapest kulturális életének szimbolikus tere. A helyszín előzmények nélküli, indokolatlan, váratlan megváltoztatása – alig több mint két hónappal a rendezvény megnyitása előtt – beláthatatlan károkat okozna, súlyos következményekkel járna az üzleti tervüket jórészt a könyvhétre fókuszáló, a téren pavilont bérlő könyvkiadók és a megszokott nyár eleji kulturális programjának helyszínét elveszítő budapesti olvasóközönség számára egyaránt.

De veszteség érné a fővárost is, hisz Budapest evvel a döntéssel a város kulturális életének egyik tradicionális, emblematikus, évről évre tízezrek által legitimált színhelyét számolná fel.

A Fővárosi Önkormányzat az ügyről délután négy óra előtt pár perccel adott ki közleményt, amely szerint az Ünnepi Könyvhét Vörösmarty téri helyszínét Tarlós István főpolgármester, Láng Zsolt, a főváros tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottságának elnöke és Kocsis Máté alelnök is támogatja.

A közlemény szerint a sajtóban megjelentekkel ellentétben a Vörösmarty téren nem lesz parkoló, és az említett bizottság már korábban döntött arról, hogy a téren rendezik meg a könyvhetet. Hozzátették, hogy a tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottság március 8-i ülésén arról döntött, hogy a Vörösmarty tér Harmincad utca felőli részére adható közterület-használati engedély parkolás céljára.

A közterület-használatra kiadott terület a Vörösmarty téren megrendezendő események megtartását és a tényleges rendezvényi terület nagyságát nem befolyásolja, így a könyvhét által igényelt területet sem - írták.

"Egyidejűleg azonban szeretnénk kijelenteni, hogy a rangos kulturális rendezvénnyel tett kivétel nem jelenti azt, hogy a főváros közterületi állapotának rendezését szolgáló koncepció érvényesítéséről a főváros a jövőben lemondana" - áll a közleményben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.