galéria megtekintése

Döntés

Nem egyszerűen csak a „zöld" az, amit ma sokan féltenek a Városliget fakivágásai során. A jogbiztonság kérdése is felmerül itt és most.

Budapest Főváros Kormányhivatala V. kerületi hivatala építésügyi és örökségvédelmi osztálya döntést hozott arról, hogy a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. beadványának megfelelően „40 db fás szárú növényre irányuló fakivágási engedély iránti kérelmét" jóváhagyja. Vagyis hozzájárul a fák kivágásához a Városligetben.

2016. március 16-án kelt az irat, s a fadöntéshez március 17-én reggel hozzá is fogtak gépek és emberek! Ezt többen le is fényképezték, megörökítették. A nagy civil ellenállásra a munkások kénytelenek voltak abbahagyni a munkát, vagy, talán hogy a jobb kifejezést használjuk: felfüggeszteni.

 

A döntést a hivatal a kormány és a XIV. kerület honlapján „hirdetmény" útján tette közzé egy napig. Szemfüles aktivisták így is észrevették.

Ami a dolog jogi különlegessége: a döntés „fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható", a „fellebbezés benyújtásának a döntés végrehajtására nincs halasztó hatálya". Egyébként pedig „A döntés ellen a jogorvoslati kérelem benyújtására nyitva álló határidő a döntés hirdetményi úton való közlését követő 15 nap". Aztán pontos információkat közöl az irat, hol és hogyan kell a 20 000 forintos fellebbezési illetéket leróni...

Vagyis a döntés másnapján meg lehet kezdeni a fák kivágását, s akár a fellebbezési határidő lejárta előtt – a mai korszerű technikával, emelőkosarakkal, láncfűrészekkel – hamar elvégezhető irtás után másodfokon is hajlandók meghozni a ligeti fák halálos ítéletét – jó pénzért, utólag is.

Tehát most nem azt a kérdést boncolgatom, kell-e a kormányzati funkcióknak a Várba költöznie, kellenek-e új múzeumépületek a közparkba (ezt a Vár és a liget kérdését összekapcsoló Varesliget.blog.hu honlapon szavazó tömegek is megkérdőjelezik), hanem azt, hogyan is lehet ma Magyarországon megmenteni a fáinkat, a parkjainkat, ha azok az „ingatlanfejlesztés" útjában mertek növekedni száz évig vagy annál is tovább. Van-e mód egyáltalán cselekedni valamit a védelmükben, ha a drágán megfizethető fellebbezésnek semmi halasztó hatálya, vagyis értelme sincs?

A Kádár-korszakban volt egy fekete-fehér tévéfilm, „A 78-as autóbusz útvonala" volt a címe – ha jól emlékszem. Ott az emberek fölmásztak a fákra, s a testi épségüket kockáztatva védték a fák épségét, s megakadályozták, hogy kivágják azokat.
Az játékfilm volt, egy filmbeli játék. Ami most történik, az maga a valóság! Feketén, fehéren...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.