galéria megtekintése

Negyedmilliárdért kikerülhet a fogdából Vizoviczki

4 komment


Lencsés Károly

Rekordnagyságú összeg, 250 millió forint óvadék befizetése ellenében szabadlábra kerülhet Vizoviczki László. Ha eltűnik, akkor is bukja a pénzt, ha utóbb kézre kerül.

Negyedmilliárd forint letétbe helyezése ellenében szabadlábra kerülhet a költségvetési csalással, vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádolt Vizoviczki László,

a Fővárosi Ítélőtábla ugyanis apróbb változtatással helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék korábbi, óvadék megállapításáról szóló döntését – értesült a Magyar Idők. Az információt megerősítette az elsőfokú határozat ellen fellebbezést bejelentő Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője is.

Mindez azt jelenti, hogy amennyiben Vizoviczki letesz 250 millió forintot, házi őrizetbe kerül, de elektronikus nyomkövetőt kell viselnie. Óvadékot egyébként kizárólag akkor állapíthatnak meg, ha az előzetes letartóztatást a szökés és elrejtőzés veszélyére hivatkozva rendelték el. Egyéb esetekben – amikor például a bűnismétlés vagy a bizonyítékok megsemmisítésének kockázatára hivatkozva csuknak be valakit – a gyanúsítottnak rács mögött kell maradnia.

 

A biztosíték mértékét a bíróság a bűncselekmény jellegére, valamint a vádlott személyi és családi körülményeire alapozva határozza meg. Ezt a gyanúsított vagy a védője indítványozhatja, és tulajdonképpen bármekkora összeget megállapíthatnak, amelyet elegendőnek tartanak ahhoz, hogy az érintettet elrettentsék a szökéstől. Ha ugyanis valaki eltűnik, akkor is bukja a pénzt, ha később sikerül kézre keríteni.

A törvényszék eddigi gyakorlatában

rekordnagyságú összegről van szó,

mert korábban hatvanmillió körül volt a csúcs, amit egy német állampolgár esetében határoztak meg. Óvadékot különben nem túl gyakran állapítanak meg, mert tavaly a fővárosban több mint négyezer személyes szabadságot korlátozó kényszerintézkedésről döntött a bíróság, és készpénz letétbe helyezése után mindössze heten kerülhettek szabadlábra.

Vizoviczki László ellen két büntetőeljárás is folyik. Az egyik ügyet a Fővárosi Törvényszék tárgyalja, ebben Vizoviczkit és harminckét társát különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással – adócsalással – vádolják, amellyel 825 milliós kárt okoztak az államnak.

A másik ügyet a Debreceni Törvényszék tárgyalja, s ennek lényege, hogy négy volt rendőr – a BRFK és a Nemzeti Nyomozó Iroda korábbi magas beosztású munkatársai – rendszeresen százezres, milliós összegeket kapott Vizoviczkitól, hogy a szórakozóhelyei rendőri védelem mellett működjenek, míg a konkurens mulatóhelyeken a bezárás érdekében razziákat tartottak. Hét év alatt összességében 320 milliót fizethetett ilyen célra a vállalkozó.

A Vizoviczki-ügy azért is érdekes – mert Portik Tamáshoz hasonlóan – ezzel kapcsolatban is

felmerült Rogán Antal személye.

Minden évben négymillió forintot kellett Vizovicki Lászlónak bevinnie az egykori V. kerületi polgármesterhez, hogy az érdekeltségébe tartozó belvárosi helyek megkapják az önkormányzattól a teraszengedélyt – ezt a negyedrendű vádlott nyilatkozta néhány hete a Jobbikhoz közeli N1TV-nek.

A budapesti alvilág másik nehéz embere, Portik Tamás pedig a bíróság előtt azt állította, hogy tízmillió forintnyi eurót vitt az egykori polgármesternek olcsón megszerezhető önkormányzati ingatlanokért cserében. A miniszter cáfolta a vádakat, s feljelentést, valamint az „arctalan hazugságot" közlő médiumokkal szemben jogi lépéseket helyezett kilátásba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.