galéria megtekintése

Ne várjanak a kormányra!

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 21. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Adószakértők és jogászok is azt javasolják, hogy akinek jár, az augusztus 25-ig igényelje vissza az alkotmányellenesen levont 98 százalékos különadóját az adóhatóságtól, és ne várjon a kormányra, amely a napokban azt ígérte, hogy külön törvényben rendezi a pénz visszautalását.

Az állami és önkormányzati alkalmazottak kétmilliót meghaladó végkielégítése után korábban nemzetközi egyezményeket sértő s alaptörvényellenes módon levont 98 százalékos különadó egy része biztosan visszajár. A kormány szándéka szerint a kifizetés módját törvényben szabályozzák, előírva, hogy a személyi jövedelemadót és az egészségügyi hozzájárulást le kell vonni. Azt egyelőre nem közölték, hogy a pénzt automatikusan utalják-e majd.

A kormányzatnál cáfolták azt az információnkat, hogy a visszaigénylésre csak augusztus 25-ig van lehetőség. Az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) szerint viszont ez jogvesztő határidő, mert ha az Alkotmánybíróság (AB) az adófizetési kötelezettséget előíró jogszabály alaptörvény-ellenességét állapítja meg, a jogtalanul elvont összeget e döntés kihirdetése után – a határozat februárban született – 180 napon belül lehet visszakérni.

Igaz, létezik másféle jogértelmezés is – mutat rá Angyal József adószakértő. Szerinte önellenőrzés keretében az általános elévülési időn belül – ami a 2010-es végkielégítések esetén jövő decemberben jár le – a pénz bármikor visszakérhető. A hatóság pedig „az önellenőrzés előterjesztésétől számított 15 napon belül – ellenőrzés lefolytatása nélkül – határozattal bírálja el az adózó önellenőrzését, ha az önellenőrzést az adózó kizárólag arra való hivatkozással terjeszti elő, hogy az adókötelezettséget megállapító jogszabály alaptörvény-ellenes” – idézte az Art. egy másik passzusát a szakember.

 

Az jár el tehát helyesen – véli –, aki az önellenőrzést erre a jogszabályhelyre alapozva kezdeményezi, mert ebben az esetben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) senkit sem vegzálhat, hanem a jogtalanul beszedett adót további vizsgálódás nélkül vissza kell fizetnie. Angyal hozzátette, hogy emiatt az a belső körlevél sem alkalmazható, amely a visszaigénylők kötelező ellenőrzését írja elő.

Reviczky Zsolt

A szakértő álláspontja szerint törvénymódosításra sincs szükség, mert a helyzet a hatályos törvények alapján rendezhető: a 98 százalékos különadó összegéből le kell vonni az szja-t – de az egészségügyi hozzájárulást a szaktárca állításával szemben nem, mert azt a munkaadók egyszer már befizették –, és a maradék visszajár.

A Nemzetgazdasági Minisztérium viszont azt hangoztatja, hogy a NAV csak egy új törvény alapján intézkedhet, és annak megalkotásáig – ami őszre várható – nem hoz érdemi döntést. Valóban ez a helyzet, miközben a visszaigénylőket ellenőrzéssel és vagyonosodási vizsgálattal fenyegetik. Az erről szóló belső körlevelek létezését a szaktárca nem cáfolta, csak annyit állított, hogy eddig nem indult vagyonosodási vizsgálat – amit egy ügyvéd saját ügyfelének példájára hivatkozva cáfol –, és nem szabtak ki büntetést sem.

Más-más okból, de több szakértő is azt javasolja, hogy az érintettek ne várjanak a törvénymódosításra, hanem igényeljék vissza az alaptörvényellenesen levont adót. Soós Andrea Klára ügyvéd ezt lapunknak korábban a jogvesztő határidővel indokolta, ami Angyal szerint teljesen téves megközelítés. Határozottan leszögezte, hogy az önellenőrzés az egyedül helyes megoldás, amellyel azért érdemes sietni, mert aki azt időben benyújtja, arra a későbbi törvénymódosítás hatálya nem terjedhet ki

Az ugyanis nem zárható ki – magyarázta –, hogy a különadóval sújtott személyek számára a 98 százalékos elvonásnál előnyösebb, de a most hatályosnál rosszabb szabályozás születik. Erre a visszamenőleges jogalkotás tilalma sem vonatkozik, mert az adózó javára kedvezően lehet módosítani az adókulcsokat, és a 98 százaléknál bármi jobb.

Az adóhatóság korábbi állítása szerint 1062 embert érintett a 98 százalékos adó. 2011–2013 között alig hatmilliárd forintot szedett be az állam a távozott közszolgáktól. Az adóhatósághoz július 29-ig 275 különadóval érintett önellenőrzés érkezett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.