galéria megtekintése

Nagy bajban Nyíregyháza fideszes vezetése

4 komment

K. Zs.

– A feljelentés a hűtlen kezelés bűntettének gyanúját kelti – állapította meg az ügyészség azzal a kétmilliárdos nyíregyházi beruházással kapcsolatban, amelynek befejezését másfél hónapja jelentette be Kovács Ferenc polgármester. Az ügyben már több nyomozás folyik, a legfrissebb feljelentést Juhász Péter Együtt-alelnök tette tegnap.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– A feljelentést megvizsgálva megállapítottam, hogy az hűtlen kezelés bűntettének gyanúját kelti, melynek elkövetési helye Nyíregyháza lehet. Ugyanakkor a feljelentésben részletezett tételeket összeadva az esetleges vagyoni hátrány, illetve kár az 500 millió forintot nem haladja meg, így a bűncselekmény nem tartozik a törvényszék, és így a megyei főügyészség hatáskörébe – a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség ezzel az indokkal tette át a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészséghez azt a feljelentést, amelyet Lövei Csaba, az Együtt nyíregyházi képviselője tett a helyi gyógyfürdő több mint 2 milliárdos fejlesztése kapcsán.

Mint beszámoltunk róla: Kovács Ferenc, Nyíregyháza fideszes polgármestere múlt novemberben jelentette be, hogy befejeződött a több mint kétmilliárd forint értékű szolgáltatásfejlesztés Sóstó-gyógyfürdőn, ahol az élményfürdőt új gyógyászati szárnnyal bővítették, fölújították a parkot, a sétányrendszert, s korszerűsítették a közvilágítást.

 

Ám a politikus azt nem részletezte, hogy az ügyben a Nyíregyházi Járási Ügyészség – egy magánszemély feljelentése nyomán – 2015. szeptember 22-én nyomozást rendelt el költségvetési csalás gyanúja miatt, míg a Nyíregyházi Rendőrkapitányság személyes adattal visszaélés vétsége és más bűncselekmény gyanúja miatt nyomoz.  

Helyreigazítás

A NOL.hu-n 2016. január 2-án megjelent cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy „...a nyomozó hatóság megállapította, hogy személyes adattal visszaélés vétsége és más bűncselekmény gyanúja is fennáll...", valamint a szintén a NOL.hu-n 2016. január 11-én megjelent cikkben újra valótlanul állítottuk, hogy: „...a Nyíregyházi Rendőrkapitányság személyes adattal visszaélés vétsége ... miatt nyomoz...". Ezzel a szemben a tény az, hogy ezt a nyomozást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőrfőkapitányság 2015. november 20. napján kelt határozatával megszüntette, mert megállapította, hogy nem történt bűncselekmény.

Ezektől az eljárásoktól függetlenül múlt decemberben Lövei Csaba Együtt-képviselő is feljelentést tett különösen nagy hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt, mert szerinte a különböző bűncselekményekkel okozott kár elérheti a bruttó 1,2 milliárd forintot. 

Lövei feljelentését a Legfőbb Ügyészség a megyei főügyészségre továbbította, az pedig a napokban továbbadta a járási vádhatóságnak. A fideszes városvezetést különösen kényesen érinti, hogy a megyei főügyészség nem utasította el az eljárást, sőt megállapította, hogy "az hűtlen kezelés bűntettének gyanúját kelti". 

Az ügyben a legújabb feljelentést Juhász Péter, az Együtt alelnöke tette január 10-én, miután az Átlátszó.hu a múlt héten megírta: a portálhoz eljutott dokumentumok, engedélyes tervek, valamint a sóstói pályázat dokumentációja alapján már a projekt előkészítése során, az engedélyezési tervek készítésének időszakában is történtek furcsaságok, s valószínűsíthető, hogy az önkormányzat jóval a tényleges teljesítés előtt fizetett ki 50 millió forintot a tervezésre.

Fotó: Derzsi Elekes Andor / Wikipédia

Juhász Péter az említett tervezési szerződéssel és az engedélyes tervvel kapcsolatban – költségvetési csalással összefüggésben elkövetett hamis magánokirat felhasználás gyanújával – tett feljelentést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságán.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.