galéria megtekintése

A fideszes polgármester együtt bukhat a megvádolt cégvezetővel

1 komment

K. Zs.

Áll a bál Nyíregyházán, ugyanis hűtlen kezelés miatt a vádlottak padjára került a város legnagyobb cégének vezetője. Kovács Ferenc polgármester és a Fidesz egy emberként kiáll a megvádolt cégvezető mellett, ezért az ellenzék szerint Kovács együtt bukik majd a vádlottal.

- Azzal, hogy Kovács Ferenc fideszes polgármester kiállt egy különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel megvádolt önkormányzati cégvezető mellett, véglegesen összekapcsolta az ügy első rendű vádlottjának sorsával a saját hitelességét és politikai jövőjét. Azok a fideszes képviselők pedig, akik nem szavazták meg, hogy a megvádolt cégvezető által vezetett társaság tulajdonosi jogait a város vegye át a polgármestertől, egyértelműen Bocskai Péter és Kovács Ferenc, s nem Nyíregyháza oldalára álltak - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Lövei Csaba, az Együtt nyíregyházi önkormányzati képviselője.

A politikus Nagy Lászlóval (MSZP) és a Demokratikus Koalíció képviselőjével, Hunyadi Jánossal tartott sajtótájékoztatót, amelynek apropóját az adta, hogy a megvádolt cégvezető ügye szóba került a tegnapi nyíregyházi közgyűlésben is. Az ügy előzménye az, hogy Nyíregyháza legnagyobb városi cégének, a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft.-nek (NyírVV) az ügyvezetőjét, Bocskai Pétert különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolta meg az ügyészség. Bocskai és két vádlottársának büntetőperét a Nyíregyházi Járásbíróság fogja lefolytatni. 

A NyírVV-nél a vád szerint

 
fiktív számlák alapján fizettek ki csaknem százmillió forintot.

A cégnél olyan felújítási munkálatokat számláztak le és fizettek ki, amelyeket a valóságban nem – vagy nem úgy – végeztek el, ahogyan azokat a dokumentumokban feltüntették. A vádhatóság Bocskait tettesként, míg a csoportvezetőt és egy nyíregyházi vállalkozót bűnsegédekként gyanúsított meg különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében. 

A nyíregyhézi közgyűlésben a Kelet-Magyarország tudósítása szerint a Fidesz megvédte a megvádolt cégvezetőt.  A fideszes  Tirpák György képviselő arra emlékeztetett: "az, hogy valakit megvádolnak, nem jelenti minden esetben a bűnösség megállapítását". A fideszes Adorján Gusztáv szerint "nem tisztességes" hangulatot gerjeszteni a NyírVV ellen, holott "remek munkát végeznek". Az ugyancsak fideszes Halkóné Rudolf Éva ugyanezt erősítette meg:

"a cég jól dolgozik, a városlakók nap mint nap megköszönik a munkájukat". 

A lap szerint Kovács Ferenc polgármester a képviselők előtt azt mondta: "a képviselők nézzék meg a gazdasági társaság pénzügyi helyzetét 2010 előtt és most azt fogják látni, hogy a cégnél rend van, ellentétben a korábbiakkal". Fenntartotta azt az álláspontját, hogy akkor lehet és kell átgondolni az ügyvezető visszahívását, ha érdemi döntés születik, addig Bocskai Pétert megilleti az ártatlanság vélelme. 

A mai sajtótájékoztatón Lövei Csaba azt mondta: tiszteletben tartják az ártatlanság vélelmét, ezért nem azt kérték a fideszes többségű nyíregyházi közgyűléstől, hogy bűnösként kezelje Bocskait, hanem azt, hogy nyilvánítsa alkalmatlannak a cég vezetésére. Hozzátette: a Fidesz feltűnően megengedő és megbocsátó a Bocskai-ügyben, holott csaknem százmillió forint közpénzről van szó, ellenben ennél jóval jelentéktelenebb ügyekben is bűnöst kiáltottak, amikor a kamerák előtt vezetőszáron vezettek el baloldali politikusokat.

A szocialista Nagy László volt alpolgármester közölte: morálisan vállalhatatlan, ami ebben az ügyben a városban történik, s most már nem is NYírVV-ügyről, hanem Bocskai-Kovács ügyről lehet beszélni. Szerinte ugyanis a NYírVV becsületes dolgozóinak semmi köze ahhoz, hogy ügyvezetőjük a vádlottak padjára került, ráadásul ebben az ügyben a NYírVV is sértett.

Hunyadi János (DK) képviselő kijelentette: Kovács Ferenc polgármesterhez nem méltó módon kommunikál ebben az ügyben. Hozzátette, nem tud mit kezdeni Kovács Ferenc azon érvével, hogy a NYírVV jól végzi a munkáját, elvégre a NYírVV által végzett jó munkának semmi köze ahhoz, hogy a cégvezető követett-e el bűncselekményt. 

A nyíregyházi városháza
A nyíregyházi városháza
Derzsi Elekes Andor / Wikipedia

A hét folyamán megszólalt az ügyben Helmeczy László ügyvéd, az Összefogás Megyénkért politikusa, aki azt mondta: Bocskai Péter az országos nyelvvizsgabotrány egyik érintettje, az ügyben vádelhalasztás alatt áll vesztegetés és közokirat-hamisítás miatt. Közölte, a NyírVV nem Kovács Ferenc fideszes polgármester saját hitbizománya, hanem Nyíregyháza városának legnagyobb cége. Szerinte érthetetlen, hogy sem az alapos gyanú miatt korábban elrendelt nyomozás, sem a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt emelt vád nem elégséges ahhoz, hogy a városházán valami megmozduljon. Mint mondta, a városvezetésnek a cég élére olyan szakembert kellene kineveznie, aki feddhetetlen. Föltette a kérdést: nem világos jogi helyzet, hogy ennek az ügynek a sértettje a NyírVV, amelynek képviselője maga a vádlott, azaz Bocskai Péter. Szerinte a polgármesternek magyarázatot illene adnia arra, hogy ezt a furcsa helyzetet miképpen lehetne föloldani. 

Helmeczy sajtótájékoztatóján részt vett Orosz Zoltán is, aki az egész ügyet a feljelentésével elindította. A cég volt felügyelőbizottsági tagja leszögezte: a gyanús beruházások során rengeteg pénzt loptak el, méghozzá a város saját pénzét. Hozzátette, hogy azoknak az embereknek a pénzét lopták el, akik a külterületeken térdig járnak a sárban, a forrást ugyanis nem a földutak rendbehozatalára fordították, hanem lenyúlták.

A Kelet-Magyarország beszámolója szerint a közgyűlés előtt tegnap fölszólalt maga az érintett, Bocskai Péter is. Ezt mondta: megdöbbentette a vádemelés, amelynek részleteiről őt még nem tájékoztatták. Áll a vizsgálat elé, és ha a bíróság elmarasztaló ítéletet hoz, áll a felelősségre vonás elé is. Sajnálatosnak tartotta, hogy az ellenzék az elmúlt két évben lejárató sajtótájékoztatókon próbálta őt korruptnak beállítani, de arról soha nem beszéltek, hogy a NyírVV mennyit dolgozik azért, hogy a város útjai, terei, parkjai rendezettek legyenek. Közölte, hogy a NyírVV nem politikai cég, náluk a problémák nem jobboldaliak vagy baloldaliak, hanem városiak. Végezetül megköszönte a polgármester és a közgyűlés bizalmát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.