galéria megtekintése

Európa legnagyobb illegális dohánygyára működött Vecsésen

4 komment


Fekete Gy. Attila

Munkahelyteremtő alvilág: Európa eddigi legnagyobb illegális gyárában éppen másfélmillió doboznyi cigaretta előállításához szükséges dohányt és dobozolásra előkészített cigarettát találtak a NAV nyomozói, amikor rajtaütöttek a vecsési gyáron.

A NAV illetékesei nem kívántak részletekbe bocsátkozni arról, honnan „keletkeztek" az első bűnügyi információk, amelyek alapján vizsgálódni kezdtek az egykori vecsési hűtőház körül. Kaptak információt az Europoltól és más országok hatóságaitól, hogy az utóbbi időben nagy mennyiségű cigarettapapírt, füstszűrőt és a cigarettagyártáshoz szükséges más anyagokat szállítanak bolgár kamionokkal Magyarországra.

Bizonyos jelek arra utalnak, hogy egy másik, az illegális dohányiparban érdekelt bűnszervezet is súghatott a vámnyomozóknak.

MTI Fotó: NAV

 

A térségben felbukkanó bolgár teherautók szállítmányainak célállomása Litvánia, illetve Csehország volt. A NAV nyomozói épp ezért figyelni kezdték a szállítmányokat, majd február 2-án lecsaptak a vecsési üzemre, ahol 700 ezer euróra becsült értékű, percenként kétezer szál cigaretta elkészítésére alkalmas modern gépsoron gyártották az Angliában népszerű Golden Mout cigarettát. Ez a márka törvényesen az Egyesült Arab Emirátusokból kerül az angol piacra.

A Vecsésen legyártott, illetve gyártásra előkészített 1,5 millió doboz cigaretta piaci értéke mintegy 2,5 milliárd forint lett volna, ha sikerül kiszállítani.

De nem sikerült, így viszont a rajtaütést követően őrizetbe vett kilenc bolgár, egy izraeli és egy magyar állampolgárnak 200 milliós jövedéki adócsalásért kell majd felelnie.

MTI Fotó: NAV

Az Europol és a NAV közös tájékoztatása szerint az utóbbi időben az európai szervezett alvilág előszeretettel alkalmazza az illegális cigarettagyárakban a csődbe ment kelet-európai dohánygyárak munkanélkülivé vált alkalmazottjait. Gondoskodik a modern gépsorról, s a lebukás esélyét csökkentendő időről időre új helyre (más országba, régióba) költözteti a gyártósort.

A vecsési üzemben a jelek szerint csak nemrég indult be a termelés, onnan nagy valószínűséggel még nem szállítottak ki kész cigarettát az osztrák, a svájci és az angol feketepiacra.

MTI Fotó: NAV

A „fogás" nagyságát mutatja, hogy tavaly egész évben 26 tonna dohányt foglaltak le a NAV munkatársai.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.