galéria megtekintése

Munkácsy-trilógia: egész Debrecen kiakadt

5 komment


Kácsor Zsolt

A Munkácsy-trilógia botránya miatt az ellenzéki Civil Fórum szerint az a minimum, hogy Kósa Lajos polgármester és Halász János volt államtitkár elnézést kér Debrecentől és az országtól.

– Ami a Munkácsy-trilógiával történt, tömören így összegezhető: szégyenletes. Az ügy politikai felelősei elsősorban a fideszes debreceni politikusok, így Kósa Lajos polgármester és Halász János volt kulturális államtitkár, akiknek ezt a felelősséget vállalniuk kell, és sürgősen elnézést kell kérniük Debrecen és az ország közvéleményétől – jelentette ki Gondola Zsolt önkormányzati képviselő, a debreceni Civil Fórum elnöke mai sajtótájékoztatóján a Déri Múzeum előtt, ahonnét hétfőn szállították el Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című alkotását.

A festményt kiemelik a múzeumból
A festményt kiemelik a múzeumból
Balázs Attila / MTI

Mint beszámoltunk róla: a debreceni Déri Múzeum legfőbb látványossága eddig Munkácsy három, tematikusan összetartozó monumentális alkotása volt: a Krisztus Pilátus előtt, a Golgota és az Ecce Homo. Ez utóbbi a magyar államé, a Golgota Pákh Imre amerikai-magyar üzletemberé, míg a Krisztus Pilátus előtt a kanadai Hamilton Művészeti Galéria tulajdona. A három képet együtt még maga a festő sem láthatta, a trilógiát először 1995-ben állították ki a debreceni Déri Múzeumban.

 

Nehéz Attila, a Déri Múzeum sajtóreferense azt mondta: a Krisztus Pilátus előtt című képet azért kellett elszállítani, mert a kanadai Hamilton Galériával kötött bérleti szerződés idén július 31-én lejár, s a cég elzárkózott a további bérbeadástól. Hozzátette: miután a festmény megvásárlása mind a múzeum, mind az önkormányzat lehetőségeit meghaladja, így kormányzati szinten folytak tárgyalások az esetleges vételről. Ezek az egyeztetések nem jártak sikerrel, de a kormány nem tett le arról, hogy a kép visszakerülhessen a múzeumba.

Az ügyről Kósa Lajos polgármester azt mondta, hogy nem tettek le a kép megvásárlásáról, de annak meg kell teremteni a jogszabályi hátterét. Bejelentette: most ugyan visszaszállítják a képet Kanadába, de nyáron szeretnék véglegesen megvásárolni, ennek az anyagi fedezete rendelkezésre áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) értéktárprogramjának keretében. Kósa kéri a kormányt, hogy a trilógia másik darabját, a Golgotát is vásárolja meg Pákh Imrétől.

Pilátust leemelik a falról
Pilátust leemelik a falról
Balázs Attila / MTI

Ám az ígéretekkel már tele a padlás, csak a tranzakció nem halad, sőt úgy tűnik, a fideszes politikusok eddig politikai marketing célokra használták a trilógiát, és kevesebb energiát fektettek a képek sorsának rendezésébe. Amikor a Munkácsy-képet pár éve visszahozták Debrecenbe, a kamerák előtt pózolt Kósa Lajos és Rácz Róbert volt megyei közgyűlési elnök, jelenlegi kormánymegbízott, de most, hogy a művet elvitték, már egyikük sem tartotta fontosnak, hogy ott legyen.

A történtek miatt Debrecenben hatalmas a felháborodás és a csalódottság, elvégre a cívisvárosnak – mint Gondola Zsolt fogalmazott – a Nagytemplom után a trilógia volt a legfőbb látványossága. Szerinte a kormánynak, amely szavakban olyannyira elkötelezett a nemzeti kultúra iránt, tettekkel kellett volna bizonyítania, hogy a Magyarország nemzeti kincsének számító alkotásokat egyben tudja tartani.

Gondola azt mondta: hiába bizonygatja Kósa Lajos, hogy az anyagi fedezet rendelkezésre áll a Nemzeti Bank értéktárprogramjának keretében, ez akkor válik valósággá, ha a képet megveszik és visszahozzák. A politikus kitért arra is: fölöttébb furcsa, hogy az említett MNB-program keretében volt egymilliárd forint egy Stradivari-hegedűre, de nincs pénz egy Munkácsy-képre. Gondola különösnek tartja azt is: éppen egy Fidesz-politikus hivatkozik jogszabályi nehézségekre, holott a Fidesz pár nap alatt képes alkotmányt és komplett adótörvényt módosítani.

Munkácsy trilógiája egységben
Munkácsy trilógiája egységben
Czeglédi Zsolt / MTI

A sajtótájékoztatón részt vett Kósa Márta, a Civil Fórum nőtagozatának elnöke, aki úgy fogalmazott: létezik Debrecenben egy Munkácsy-trilógia közalapítvány, ám az meglátása szerint csak szimbolikus értelemben foglalkozik az üggyel, holott operatív lépéseket kellene tennie. Hozzátette: az egész várost lesújtotta a trilógia megbontása, s különösen fájó, hogy amikor a kormány milliárdokért vesz műkincseket, éppen Magyarország egyik büszkeségére nem áldoznak.

A történtek miatt Pákh Imre műgyűjtő is alaposan megdöbbent. Az üzletember a  Magyar Távirati Irodának azt mondta, hogy a Hamilton Galéria vezetőjétől megtudta: „a kép megvásárlásával kapcsolatos ajánlatukra magyar részről semmilyen választ nem kaptak, velük erről nem tárgyaltak”.

Pákh szavai szerint a kanadai galéria igazgatója megerősítette, hogy két alkalommal járt náluk Halász János akkori kulturális államtitkár, de a tárgyalásaikon „sok mindenről volt szó, csak a kép eladásáról, illetve megvásárlásáról nem”. Pákh Imre szerint Munkácsy megérdemelte volna, hogy a nemzet mellette álljon, lehet, hogy mellette is áll, csak a politika nem. Sajnálatát fejezte ki, hogy egyetlen politikus sem szólalt meg Munkácsy mellett, és hogy Halász János minden felhatalmazás nélkül utazott tárgyalni Kanadába.

Az ügy politikai hullámai miatt alig hallani meg a szakma hangját, holott a kép elszállítása nem csak politikai, hanem restaurátori kérdés is. Szentkirályi Miklós vezető restaurátor ugyanis azt nyilatkozta: „a sok utazás, a sok fel- és letekerés miatt a kép fizikai állapota elhasználódott, anyaga elfáradt, ezért nagyon ajánlott végre leállítani a szállítgatását, s egyben tartani a trilógiát, mégpedig Debrecenben”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.