galéria megtekintése

Mínusz hétmilliós pluszmunka

12 komment


Batka Zoltán

Ez egy ilyen világ – indokolta a szegedi építőipari cég vezetője az alvállalkozójának, hogy miért nem fizeti ki neki a munkájáért járó hétmillió forintot. A hatóságok nyolc év alatt sem tudtak igazságot szolgáltatni Mészáros Istvánnak.

Ha kocsmába jártam volna munka helyett, ma milliomos lennék – foglalja össze történetét Mészáros István volt építőipari egyéni vállalkozó. Hiába dolgozott ugyanis látástól vakulásig, végül a fővállalkozójától nemcsak hogy nem kapta meg a munkája után megígért mintegy hétmillió forintot, a kiadott számlái utáni adótartozásai miatt neki lett sokmilliós köztartozása.

Megbízásra felszámolás

A korábban csapatával környékbeli földmunkákon dolgozó abonyi Mészáros István 2006-ban találkozott Kavocska Imre szegedi nagyvállalkozóval, akiről akkoriban mindenki csak jót mondott. Főként azt, hogy rengeteg munkát tud adni. 2007-ben előbb Székesfehérváron dolgoztak együtt egy nagyáruház építésénél, ekkor Kavocska még rendben fizetett.

 

A bajok a dunakeszi Bauhaus áruház építkezésénél kezdődtek: ott már akadozott a szerződésben megállapított munkabér kifizetése. Kavocska arra hivatkozott, hogy őt is részletekben fizetik ki, és azt ígérte Mészárosnak, hogy ha továbbmennek a békéscsabai Csaba Centerhez dolgozni, az abból befolyó összegből rendezi a tartozásait.

Nem így történt, Mészáros István szerződésbe foglalt 8,3 millió forintos számlájából Kavocska 7,1 millió forintot nem fizetett meg. Ezúttal is arra hivatkozott, hogy őt sem fizette ki a megrendelő. Nem sokkal később, 2008-ban Kavocska cége, a KBN-Bau felszámolás alá került. Mészáros ekkor tudta meg, hogy Kavocskáékat valójában rég kifizették. Ugyanakkor a felszámoló azt is közölte Mészárossal,

ne is reménykedjen, hogy a KBN-Bau maradék vagyonából megkapja a pénzét, mivel abból a 40 millió forintból csak a privilegizált hitelezők számíthatnak kárpótlásra.

Mészáros ekkor elment Kavocskához tárgyalni Algyőre. Elmondta neki, hogy a kibocsátott számlák, illetve a munkásainak kifizetett munkabér járulékai után öt és fél millió forint adótartozása van, és erre rámehet a háza. Elmondása szerint Kavocska annyit válaszolt: – Ez egy ilyen világ!

Peches nagyvállalkozó

Megkerestük a nagyvállalkozót, aki azt mondta: azért nem tudott Mészárosnak fizetni, mert a KBN-­Baut 2007-ben előre nem látott veszteségek érték. Például béreltek egy többmázsás zsalurendszert, amit az első napon elloptak az őrzött területről, és az is megesett, hogy az egyik partnerük húszmillió forintot tévesen utalt el.

Mást mutat a rendőrség 2010-es határozata. Mészáros István ugyanis 2009-ben csalás gyanújával feljelentést tett. A szegedi rendőrkapitányság egy évvel később zárta le a nyomozást, amelynek során kiderült, hogy a KBN-Bau már 2007-ben úgy kötött szerződést Mészárossal, hogy gyakorlatilag fizetésképtelen volt. A cég a rendőrség által bevont igazságügyi szakértő szerint kétes, 280 ezer ­eurós tartozást könyvelt el a romániai Contact-Bau Srl. felé. A rendőrség emellett megállapította, hogy a KBN-Bau további 24 alvállalkozót nem fizetett ki összesen 83 millió forint értékben.

Mészáros István ma már annak is örül, hogy a teljes nyugdíját megkapja
Mészáros István ma már annak is örül, hogy a teljes nyugdíját megkapja
Földi Imre / Népszabadság

A cégtárból kiderül, hogy Kavocskának az idők során öt építőipari cégben volt érdekeltsége, ám mind felszámolás vagy végelszámolás alá került. Egyetlen működő céghez van köze: jelenleg egy szegedi építőipari kft. marosvásárhelyi tulajdonosai­nak a kézbesítési megbízottja.

A rendőrség 2010-ben átadta az ügyet az adóhivatalnak, az pedig 2011-ben az ügyészségnek. Bíróság elé két évvel később került. A 2013 októberére kitűzött tárgyalásra Kavocska beteget jelentett, ahogy a következő, 2014. januári és nyári alkalmakkor is. Ugyanebből az okból nem jelent meg a bíróság előtt 2015 novemberében sem.

Végül idén januárban újra találkozott a bíróság előtt Mészáros és Kavocska. Az utóbbi itt

csak azt tagadta, hogy mosolygott volna,

amikor azt mondta alvállalkozójának: „Ez egy ilyen világ.” Ugyanis komolyan gondolta.

Hatósági szigor

Az eljárások mit sem segítettek Mészároson. A 7,1 millió forintos kintlevősége nyomán 2010-re ugyanekkora adótartozása keletkezett, mivel a korábbi 5,5 milliós tartozásra 1,6 millió forintos késedelmi díj rakódott. Az adóhivatal 2010-ben lefoglalta Mészáros autóját és nyugdíja 33 százalékát, onnantól 46 ezer forintból kellett megélnie.

Az abonyi kisvállalkozó időközben a Belügy- és az Igazságügyi Minisztériumot, az ombudsmant, a pártokat is megkereste történetével. Végül a NAV 2011-ben méltányosságból elengedte a vállalkozó tartozását

– igaz, a nyugdíjából addig levont összegeket nem kapta vissza.

Mészáros István jelenleg nyolcvannyolcezer forint nyugdíjból él. Új vállalkozásba már biztosan nem fogna, mert – mint mondja – ez már nem az a világ, amiben felnőtt. Már csak igazságot szeretne.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.