galéria megtekintése

Minden pusztul

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 28. számában
jelent meg.

4 komment


Kácsor Zsolt, Hencida
Népszabadság

Tavaly óta negyven forinttal esett a tej felvásárlási ára. A hencidai tehenészt, akit megkérdeztünk, ez foglalkoztatja, no és az, hogy ideális esetben sem tud 120-130 ezer forintnál többet keresni. Az Európai Unióban megszüntetett tejkvótának viszont nem igazán tulajdonít jelentőséget.

Györke Imre 61 éves hencidai tehenész egész életében állattartással foglalkozott, akárcsak az apja, nagyapja, dédapja és minden ismert felmenője. Mégis, amikor megkérdem tőle, hogy ha újrakezdhetné, megint belevágna-e a gazdálkodásba, gondolkodás nélkül vágja rá: „Soha! De mit csináljék az ember, ha máshoz nem ért?”

Az apja olyan korán befogta a jószág mellé, hogy Imre csak nyolc osztályt végzett. Nem ért rá tanulni. Évtizedek óta mindennap hajnal négy órakor kel, lefeji a tejet, kitakarítja az istállót, enni ad a teheneknek, majd azok reggel hét felé indulnak a közlegelőre. Ezután a gazda kimegy a határba, hiszen tíz hektár földön termeszt takarmányt – kukoricát, búzát, árpát, lucernát –, s nincs olyan nap, hogy a földön ne akadna munka.

Györke Imre azt mondja, feléjük a nyolcvanas évek második felében ment jól a gazdák sora
Györke Imre azt mondja, feléjük a nyolcvanas évek második felében ment jól a gazdák sora
Koncz György / Népszabadság

 

Késő délután a hencidai csordás – egy magas, szótlan, cigány származású fiatalember, aki három kutyával és jókora pásztorbottal kíséri a csordát – visszahajtja a teheneket a faluba, és következik az esti fejés. Tavasztól őszig ez így megy szünet nélkül. Telente a napirend annyiban változik, hogy olyankor nem odakint legel a jószág. Fejni azonban akkor is naponta kétszer kell, úgyhogy egy tehenésznek hazulról elmozdulnia nem lehet.

Imre azt mondja, feléjük utoljára a nyolcvanas éve második felében ment jól a tehenes gazdák sora. De a rendszerváltás környékén Berettyóújfaluban megszűnt a tejporgyár, s azóta „lefele megy minden”. Korábban tizenkét tehene volt, most három van, és két borja: az egyik két, a másik három hónapos. Kérdem Györke Imrét az Európai Unióban megszüntetett tejkvótáról, de úgy veszem ki a szavaiból, hogy nem tulajdonít neki jelentőséget, mert Magyarországon ez nemigen éreztette a hatását. Sokszor nem is termeltünk annyi tejet, hogy a kvótát kimerítettük volna.

Az igazság kedvéért hozzáteszi, hogy neki a helyi Euro-milk Kft.-vel nagy szerencséje van, mert rendes ember a cégvezető, „a tejet átveszi, és időben fizet”. De alkudozásról szó sem lehet. Imre azt mondja: ha azzal állna elő, hogy holnaptól szeretne literenként tíz forinttal többet kapni a tejért, azt a választ kapná, hogy akkor vigye máshoz.

Örülhet, hogy van kinek leadni az árut, elvégre tavaly óta a felvásárlási ár úgy negyven forinttal esett, legutóbb 2010-ben volt ilyen alacsony.

Megkérem a gazdát, mutasson egy számlát. E szerint augusztusban leadott 630 liter szuper extra besorolású, 3,6 százalék zsírtartalmú tehéntejet, s kapott érte mindösszesen 43 142 forintot. Vagyis – a hétszázalékos kompenzációs felárat beleszámolva – literenként nettó 68 forintot. Ha a gazda három tehene ideális esetben naponta átlagosan hatvan liter tejet ad, akkor egy hónapban úgy 120-130 ezer forintot lehet keresni.

Csakhogy ritka az ideális eset. A nyári forróság különösen megviseli az állatokat: kánikulai napokon a tehén feleannyi tejet ad, mint szokott. Kevesebb a leadott tejmennyiség akkor is, ha valamelyik tehén ellés előtt áll. Olyankor az állatot két hónapra „apasztóra” teszik, eladható tejjel abban az időszakban nem lehet számolni. És akkor a kiadásokról még nem is beszéltünk: a földet szántani, művelni, a takarmányt levágni, bálázni, szállítani kell, és ha a gázolaj árát nézzük, ez jelentős költség. A gazda egy ősöreg Zsigulival jár, és egy szintén túlkoros traktorral dolgozik, s nem keveset tankol beléjük egy hónapban.

Koncz György / Népszabadság

Munkagépei vannak, így legalább azoknak a megvásárlására már nem kell költeni, de legalább húsz-harminc évesek: ha a tárcsázó, a kasza vagy a bálázó tönkremegy, milliós tétel a pótlásuk. A közlegelő bérlete fél évre 45 ezer forint, és persze ki kell fizetni a rezsit is, ami egy tehéngazdaságban tetemes kiadás. Súlyos tétel a számlában, hogy a kannákat mindennap többször át kell mosni meleg vízzel, a tejet ugyanis csakis gondosan megtisztított edényekben veszik át. A tehenészgazda úgy spórol, ahogy tud: malacot, tyúkot, libát tart, húsra nem költ. Borjút azért nevel, hogy ha valamelyik hónapban kiesik a tejbevétel, s anyagilag nagyon megszorul, legyen mit eladni. Igaz, ha egy borjú 50 ezerért elkel, az már jó üzlet. Idén eladott hármat.

Miután megmutatja a kis gazdaságot, szabadkozik a rendetlenség miatt, majd kikísér a kertje végébe, ahonnét a sívó pusztaságot látni. Keserűen jegyzi meg, hogy a puszta helyén nem is olyan régen még igazi falusi utcák voltak házakkal, udvarokkal, istállókkal. Körbemutat, s azt mondja, hogy „az emberek kihalnak, a házakat széthordják, minden pusztul”. A nagy semmit látva el sem akarjuk elhinni, hogy itt élet volt, de Györke Imre bólogat: „Minden pusztul, ez így volt, így lesz, de a rendetlenséget ne nézzék, két hónapja temettem el a feleségemet.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.