galéria megtekintése

Milliárdos kár az állami cégnél, Orbánék nevezték ki a vezetőt

Újabb 800 millió forint vagyoni hátrányt állapított meg a kormány ellenőrzési szerve egy állami cégnél. A hivatal csalás és hűtlen kezelés gyanújával fordult a rendőrséghez. Az ügyleteket már az Orbán-kormány alatt kötötte a vállalat.

Több mint 800 millió forint vagyoni hátrányt okozó visszaélés miatt tett feljelentést az egyik állami tulajdonú vállalatnál történtek okán a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) – értesült a Népszabadság. És nem ez az egyetlen gyanús ügylet, amit a hivatal feltárt. A Kehi már fél éve vizsgálódik az állatifehérje-feldolgozással foglalkozó Atev Zrt.-nél, és az eddigi információk alapján költségvetési csalás és hűtlen kezelés gyanújával fordult a rendőrséghez.

A Kehi négy hónappal ezelőtt már tett egy feljelentést az állami cég ügyletei miatt. Tettest nem nevezett meg, de azt állította, hogy a gyanús esetekkel „az Atev Zrt. részéről eljárt személyek is tisztában voltak”. A Kehi szerint a kifogásolt ügyekben a cég korábbi vezérigazgatója, a tavaly ősszel indoklás nélkül kirúgott Ádor Sándor járt el.

Az Atev Fehérjefeldolgozó Zrt. dolgozója a cég szarvasmarhatelepén. Piszkos ügyek
Az Atev Fehérjefeldolgozó Zrt. dolgozója a cég szarvasmarhatelepén. Piszkos ügyek
Czeglédi Zsolt / MTI

 

Ádort már a 2010-es kormányváltás után nevezték ki a milliárdos forgalmat bonyolító cég élére, és az elmúlt négy évben végig élvezte az állami vagyongazda bizalmát. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. három éven keresztül hozzájárult prémiuma kifizetéséhez, illetve engedélyezte hitelek felvételét, amelyekből részben egy romá­niai akvizíciót hajtottak végre.

Korábbi feljelentésében a Kehi épp ezt a terjeszkedést kifogásolta. Mint a Hvg.hu megírta, az Atev 2011-ben felvásárolta a szintén állati tetemek és húsipari végtermékek feldolgozásával foglalkozó Protan S. A.-t egy romániai oligarchától, a politikai és titkosszolgálati kapcsolatai révén milliárdossá vált Cristian Burcitól. A Kehi gyanúja szerint a csődeljárás alatt álló Protant 600 millióval áron felül szerezte meg a vállalat. A rendőrség nyomozást rendelt el az Atev terjeszkedésével kapcsolatban.

Ám a Kehi vizsgálata ezzel nem ért véget.

Lapunk megkeresésére a hivatal közölte: azóta további ügyeket tárt fel, amelyek egy része az Atev vetélytársához, a többségi magántulajdonban lévő Szatevhez kapcsolódik. A Kehi szerint a két cég 2012 és 2014 között több olyan szerződést kötött, amelyek mögött nem volt valós gazdasági teljesítés. A fiktívnek tekintett ügyletek áfakezelése miatt 343 milliós hátrány érte a költségvetést. A Kehi más gyanús ügyeket is talált az Atev gazdálkodásában, ami a vizsgálatuk szerint további százmilliós kárt okozhatott.

A Szatev érintettsége azért érdekes, mert Ádor Sándor a menesztése után ehhez a céghez igazolt.

A férfit az állami apparátusban Simicska Lajos emberének tartják.

Tény, hogy van kimutatható kapcsolat a Szatev és Simicskáék mezőgazdasági vállalkozása, a Mezort Zrt. között. Ugyanakkor a milliárdos üzletember környezetében azt mondták lapunknak, Ádor még az 1990-es években építette ki politikai kapcsolatait, tevékenységére az utóbbi években már nem volt rálátásuk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.