galéria megtekintése

Milliárdos bírságot kaptak a pártok, de miből fizetnek?

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 10. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Összesen 1,86 milliárd forintra büntették a pártokat és független jelölteket az országgyűlési választókerületi bizottságok azért, mert az ajánlóíveket nem juttatták időben vissza.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője még múlt pénteken közölte: az országgyűlési egyéni választókerületi körzeti irodák több mint 478 ezer ívet adtak ki, ebből mintegy 37 ezer sorsa ismeretlen. Egyébként ha az érintettek nem fizetik be 15 napon belül a bírságot, azt az adóhatóság hajtja be.

A választási eljárási törvény szerint a „független jelöltként indulni szándékozó választópolgár, illetve a jelöltet állítani szándékozó jelölő szervezet a rendelkezésére bocsátott összes ajánlóívet köteles átadni a választási irodának a jelölt bejelentésére rendelkezésre álló határidőben”. Aki e kötelezettségét nem vette komolyan, büntetésre számíthat, mert a „választási bizottság hivatalból eljárva bírságot szab ki”.

A bírság összege pedig nem csekély: „minden be nem nyújtott ajánlóív után a kötelező legkisebb munkabér havi összegének fele”. Ez nagyjából ötvenezer forint. A Vs.hu hírportál számításai alapján a „bírságverseny” abszolút győztese múlt hét közepén a Keresztény Magyarok Szövetsége (KMSZ) volt 242 millióval. Kérdéses azonban, hogy ez a pénz valaha befolyik-e a költségvetésbe. A bizonytalanság egyik oka a választási eljárási törvényben rejlő önellentmondás.

 
Pálffy Ilona a választási iroda sajtótájékoztatóján
Pálffy Ilona a választási iroda sajtótájékoztatóján
Kurucz Árpád

Miközben a jogszabály kimondja, hogy az ajánlószelvény le nem adása esetén kötelező a büntetés, másutt viszont már azt tartalmazza: a választási bizottság „bírságot is kiszabhat”. E későbbi passzusban rá adásul az ajánlószelvénnyel kapcsolatos szankcióról rendelkező pont esetében is lehetővé teszik a mérlegelést, felülírva annak kötelező jellegét.

A törvény szerint így a bizottságok általában – az ajánlóívekkel kapcsolatos mulasztás esetén is – jogosultakká válnak „annak eldöntésében, hogy indokolt-e a bírság kiszabása”, s arra is, mekkora legyen a büntetés. Gyakorló bírákat és egyetemi oktatókat is kérdeztünk arról, most akkor mi a helyzet, de leginkább azt a választ kaptuk, hogy „tudja a fene”.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) azonban biztos a dolgában: a testület álláspontja, hogy az „ajánlóívek leadásának kötelezettségével kapcsolatban a jelölő szervezetet objektív felelősség terheli, ezért ennek elmulasztása esetén kimentésre nincs lehetőség”. Akkor sincs, ha az íveket ellopják – derült ki az élőláncos Lehmann György siófoki ügyvéd esete kapcsán, aki feljelentést tett, mert az irodájába betörték és az okmányokat – egyebek mellett ajánlóíveket – tartalmazó táskáját is elvitték.

– Ez a 22-es csapdája, és a jogalkotó a maga ásta kelepcébe esett bele – állítja Kolláth György alkotmányjogász. Szerinte az első probléma, hogy a határozott összegű bírság önmagában összeegyeztethetetlen a jogállamisággal, hiszen az eljáró hatóságoknak semmilyen körülmények között nem ad mérlegelési lehetőséget. Ha nincs kimentési ok, akár azt is előírhatnák – fogalmazott –, hogy egy villámcsapás okozta kárért is adott személyek köre felel. Úgy véli, az emberi magatartástól független szankciók kivetése ellentétes az alaptörvénnyel, és nem más, mint egyfajta istenítélet.

Ami a konkrét helyzetet illeti, Kolláth álláspontja, hogy a törvényt egységesen kell értelmezni. Ha tehát annak egy későbbi rendelkezése felülír egy kivételes szabályt – az ajánlószelvények visszaszolgáltatására vonatkozó pontot –, az utóbbi passzust kell alkalmazni. Az általános szabály ugyanis ebben az esetben – hiszen a speciális rendelkezés alkalmazhatóságát maga a jogalkotó „rontja le” – mindenképpen felülírja a kivételest.

Tehát a büntetés mégis mérlegelés kérdése lehet. Az alkotmányjogász egyébként az NVB álláspontja mellett is tudna érveket felhozni, így maga is úgy látja, hogy a törvény belső ellentmondásának feloldása nem könnyű feladat. Azt viszont határozottan állítja, hogy a jogszabály bizonyosan nem felel meg a normavilágosság követelményének, így a Kúria sem lesz könnyű helyzetben, amikor a fellebbezéseket elbírálja majd.

Egyébként Kolláth szerint az egész rendszer elhibázott, és ezt a vélekedést támasztja alá, hogy most a többes ajánlások kapcsán folytatna vizsgálatot az NVB. A testület múlt szombaton egyhangúlag döntött arról, hogy kimutatást kér a Nemzeti Választási Irodától arról, mennyien ajánlottak egynél több jelöltet, illetve összesen hány ajánlást tettek azok, akik több ajánlóívet írtak alá. Ezt Litresits András, a bizottság MSZP által delegált tagja kezdeményezte, mert visszaélések feltételezhetők.

Sajtóhírek szerint elképzelhető ugyanis, hogy a jelöltek egymás között kicserélték az ajánlók adatait – azokat különböző ívekre vezették át –, az aláírásokat pedig hamisították. Kolláth azt gondolja, körültekintőbb szabályozással az efféle vélelmezett visszaéléseknek is elejét vehették volna. Szerinte nagyon valószínű, hogy a jogalkotó át sem gondolta, milyen következményei lehetnek a többes jelölésnek, pedig az egész botrányt megelőzik, ha marad a korábbi megoldás: egy ember egy jelöltet támogathat.

Kamupártok vagyon nélkül
Az ajánlószelvények miatt kiszabott büntetésekről tulajdonképpen kár is beszélni, mert a „kamupártokból” egyetlen fillért sem lehet kihúzni. Hiába mondja ki a választási eljárási törvény, hogy a meg nem fizetett bírság „adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül”, ha a fiktív politikai szervezetnek nincs semmilyen saját vagyona. Azt pedig az egyesülési jogról szóló törvény tartalmazza, hogy a civil szervezetek – beleértve a pártokat is – tartozásaikért kizárólag a saját vagyonukkal felelnek. Alapítóikon és tagjaikon a tartozást nem lehet bevasalni, az állam tehát futhat a pénze után.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.