galéria megtekintése

Miért kellett nyolc embernek meghalnia Móron?

Tizenkét éve történt "az évszázad bűnügye" – bár a gyilkosokat elfogták, azt senki nem tartotta fontosnak tisztázni, hogy ítélhettek el jogerősen egy olyan embert, aki ott sem volt.

Ma tizenkét éve történt a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás, amely az évszázad bűnügyeként és a magyar igazságszolgáltatás eddig legnagyobb fiaskójaként vonult be a bűnügyi történetírásba. Bár a gyilkosokat elfogták, azt mindmáig senki nem tartotta fontosnak tisztázni, hogy ítélhettek el jogerősen egy olyan embert, aki ott sem volt a bűncselekmény idején. Egy nemrég birtokunkba került tanulmány megkísérelte megvilágítani a rendőrség dilemmáit, tévedéseinek hátterét.

Lefoglalt bizonyítékok 2007-ben
Lefoglalt bizonyítékok 2007-ben
Kurucz Árpád / Népszabadság

Tizenkét éve még a CNN weboldalán is a vezető hírek között szerepelt a nyolc emberéletet követelő móri rablásról szóló beszámoló. Kevéssel déli 12 óra után két biztonsági őrnek öltözött férfi lépett be az Erste Bank móri fiókjába, majd miután szinte egyszerre tüzelve halálosan megsebesítették a biztonsági őrt, egyikük egy Skorpió típusú géppisztollyal egyenként több fejre és felső testre leadott lövéssel módszeresen kivégezte e helységben tartózkodókat.

 

Az áldozatok között volt egy fiatal házaspár, akik éppen lakáshitelüket intézték a kis bankfiókban; két árva maradt utánuk. A kisebbik gyermekre a nagyszülők vigyáztak a bank közelében leparkolt autóban. A nagypapa vette észre, hogy a két „biztonsági őr" távozóban kívülről bezárta a bank bejárati ajtaját, majd egyikük elhajította a kulcsot. Utánuk indult, de egy idő után visszafordult. Ekkor vette észre a bank egyik ablakán a két lövésnyomot.

Hat halott és két életveszélyes sérült volt a bankban, amikor a rendőrség a helyszínre érkezett. Utóbbiak az orvosok minden erőfeszítése ellenére a kórházban pár nappal később életüket vesztették.

Még javában tartott a helyszínelés, amikor Orbán Péter akkori országos rendőrfőkapitány a Móron összegyűlt újságírók előtt „a mészárlással összefüggésbe hozható személyként" nevezte meg Horváth Szilárdot. Horváth – a rendőrség és a zálogház-tulajdonosok idegeit akkor már két éve borzoló – "zálogházi rablóbanda" akkor még szökésben lévő tagja volt. A zálogházi rablók alaposan megtervezett gyors támadásokat hajtottak végre kisebb zálogházak ellen. Milliókat zsákmányoltak. A móri gyilkosokhoz hasonlóan támadásaikhoz Skorpió géppisztolyokat használtak. Miskolcon egy sikeres rablás után tűzharcba keveredtek a menekülési utakat lezáró rendőrökkel, az egyik rablót akkor súlyosan megsebesítették.

Horváth azért lett az ügy első számú lehetséges gyanúsítottja, mert ő már a zálogházi rablások előtt is fegyveres konfliktusba keveredett a rendőrséggel. Tartott is tőle, hogy ha rátalálnak, erőszakos múltja miatt lelövik, ezért három nappal Orbán bejelentése után egy szál alsónadrágban feladta magát a rendőrségen. Hazugságvizsgálatnak is alávetették, végül tisztázták, hogy semmi köze a móri gyilkosságokhoz.

Két hónappal később elfogták a csepeli tolvajokból húszas éveik második felére akár gyilkolni is kész rablókká cseperedett Hajdú Lászlót és Kaiser Edét. Bár a rendőrség sokáig tagadta, a bíróságon kiderült, hogy egyik korábbi bűntársuk, Kiglics Attila adta fel őket a 25 milliós jutalom és más bűncselekményeiért kialkudott elnöki kegyelem fejében.

Kiglics azt állította, hogy ő és két gyermekkori barátja tervezték a móri bankrablást, aminek a végrehajtását korábban azért halogatták, mert őt körözték, ezért nem akarta elhagyni a számára biztonságos fővárost. Úgy vélte, társai nélküle követték el a rablást, amellyel kapcsolatban már a tervezéskor is többször felvetődött, hogy meg kell ölni a biztonsági őrt, esetleg másokat is. Kiglics legfőképpen arra alapozta a véleményét, hogy ismeretei szerint a móri rablás előtt folyamatosan pénzzavarban lévő Kaisernek hirtelen sok pénze lett.
Kiglics elfogása után bő két évvel Kaisert és Hajdút elítéltek; Kaisert azért, mert egy (korábban soha sehol nem említett) ismeretlen társával nyolc ember élete árán 7,3 millió forintot rabolt a móri bankból, Hajdút pedig a gyilkossághoz használt fegyverek beszerzéséért. Kaiser ítéletét a másodfokú bíróság helybenhagyta, később ügyvédje, Dezső Antal felülvizsgálati kérelmét a Legfelsőbb Bíróság elutasította. Az akkor már végérvényes és megfellebbezhetetlen döntés értelmében Kaiser élete végéig rács mögött maradt volna. Hajdú esetében a másodfok új eljárást rendelt el.

Már majdnem pont került az ügy végére, amikor Tata térségében amatőr kincskeresők olyan holmikra bukkantak, amelyeket a rendőrség gyanúja szerint a 2003 nyarán elkövetett veszprémi postásgyilkosság tettese viselhetett. E holmik között volt egy halom lőszerhüvely, amelyek közül némelyről a szakértők megállapították, hogy azokat korábban a móri rablógyilkosságnál használt fegyverekből lőtték ki.

A kincskeresők információi alapján a rendőrség hamarosan azonosította a holmik feltételezhető elrejtőjét, Nagy Lászlót, majd a társát, Weiszdorn Róbertet is. Ekkor már nyilvánvaló volt, hogy a postásgyilkosnak köze lehet a móri esethez. Később Nagy László lakásából előkerültek a „móri fegyverek". Ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy mégsem Kaiser és Hajdú voltak a móri mészárosok.

Ennek ellenére jó ideig Kaiser még, Nagy és Weiszdorn már a móri gyilkosság miatt ültek. Az igazságszolgáltatás malmai lassan őrölnek. Kaisert csak a második móri mészárlás elkövetőinek elítélése után tisztázta a bíróság. Kártérítési igényét azonban elutasították. Mert, bár a nyomozás során a hatóságok számos hibát követtek el, amelyek miatt képtelenség volt Nagy és Weiszdorn elfogásáig Kaiser ártatlanságát bizonyítani, a bíróság szerint összességében nem voltak azok olyan súlyos hibák, amelyek miatt Kaisert kártérítés illetné meg.

V. Róbert büntetőpere 2010 decemberében a Fővárosi Ítélőtáblán
Weiszdorn Róbert büntetőpere 2010 decemberében a Fővárosi Ítélőtáblán
Bócsi Krisztián / Népszabadság

Az ügy sok részlete még ma sem világos. Miután pár hónappal elfogása után Nagy a zárkájában felakasztotta magát, soha nem derül már ki az sem, hogy miért nem nézték meg, nyitva van-e a páncélszekrény (nyitva volt), amelyben több tízmillió forint volt, amit otthagytak.

Nem derül ki vélhetően soha már, hogy hány rendőr karrierjét törte ketté a móri nyomozás. Néhányan hanyagságból (vagy ki tudja, miért) Kaiserékra nézve mentő bizonyítékokat tartottak vissza, de amikor ez kiderült, nem indult semmiféle vizsgálat vagy eljárás ellenük; szép csendben távozhattak a rendőrségtől.

Nemrég lapunk birtokába került egy vezető beosztású rendőr tanulmánya, amelyből a móri nyomozás számos kulisszatitka megismerhető, és amelyben a szerző arról is ír, hol és miért puskázták el az első (a Kaiser Ede és Hajdú László bíróság elé állításával zárult) móri nyomozást. A tanulmányt feldolgozó írásunk a Népszabadság Hétvége mellékletében szombaton lesz olvasható.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.