galéria megtekintése

Mese az üveggolyóról

0 komment

Munkatársunktól


Tizedik születésnapját ünnepelte a közelmúltban a Gondolkodj Egészségesen! Program, amely indulása óta országos hálózattá vált. A civil kezdeményezéshez, amely a szülőket és az óvodapedagógusokat a téren segíti, hogy az óvodáskorú gyerekekből minél egészségesebb felnőtt válhasson, mára más félezer óvoda csatlakozott.

A GE! program jóvoltából az óvodába lépő gyerekek szülei EgészségZsákot kapnak, benne sok hasznos tárggyal és tudnivalóval, a szakmabeliek akkreditált drámapedagógiai és zenepedagógiai képzésen vehetnek részt, az óvónők és a gyermekek számára komplex művészeti program zajlik, gyerekekkel közös rendezvényeiken pedig többek között a környezeti nevelés és a tolerancia kérdése is terítékre kerül.

Az alapítvány fő profilja a komplex egészségnevelés testi, lelki, szellemi és érzelmi síkon egyaránt. Minden művészeti eszközt – zene, mese, dráma, tánc-mozgás, bábozás, kézműveskedés – felhasznál, egyedülálló módon egyszerre szólítva meg a szülőket, az óvodapedagógusokat és a gyermekeket.

 

Az évforduló alkalmából rendezett GE! Nap az 1300 hazai és 200 erdélyi óvodában épp azt a sokféleséget, mégis teljes egészet igyekezett megmutatni, amely az egymásba szövődő programok sajátja. Akárcsak egy gömbölyű, színes üveggolyó – az alapítvány jelképe –, amely kicsiknek és nagyoknak egyformán örömöt ad.

A jeles napon a programot alkalmazó óvodákban a gyerekek egyszerre hallgattak meg és játszottak el egy mesét az üveggolyóról. A központi rendezvényen, a XIII. kerületi Napraforgó Tagóvodában az üveggolyóról szóló mesét Szabó Győző, Szivárványország „küldötte" olvasta fel, az esemény háziasszonya Epres Panni volt, a foglalkozást Bori-Fekete Ágnes drámapedagógus állította össze és vezette.

 Étvágycsináló állatfigurák is „szerepeltek
Étvágycsináló állatfigurák is „szerepeltek" a közös ünnepen

– A gyerekekhez, a szülőkhöz és az óvodapedagógusokhoz egyaránt szeretnénk szólni, azt valljuk: mindenkivel a neki legmegfelelőbb módon kell foglalkozni. Senki sem hasonlítható össze a másikkal, mindenki különleges a maga módján. Célunk és mottónk, hogy minden gyermek önmaga lehessen – mondta a rendezvényen Bácskai Márta, a program alapítója.

Dr. Bakonyi Anna, a program pedagógiai szakértője a művészeti nevelés és a játék fontosságát hangsúlyozta. Mint kiemelte, manapság mindenki tudásalapú társadalomról és élethosszig tartó tanulásról beszél. Arról viszont kevés szó esik, hogy mindezt olyan tevékenységekkel lehet megalapozni, amelyek a képességek szabad kibontakozását segítik elő.

A játék és a művészetek minél intenzívebb bevonása az óvodai nevelésbe ehhez is hozzásegítheti a gyerekeket – tette hozzá. (Á. M.)

Támogatói háttér

A Gondolkodj Egészségesen! Program főtámogatója a Generali a Biztonságért Alapítvány. A munkát rajtuk kívül számos jelentős hazai vállalkozás segíti, köztük az Eisberg Hungary Kft., a Glaxo­SmithKline Kft., az SCA Hungary Kft. és az MVM Partner Zrt.

 A Cikk a Népszabadság Jótett oldalán jelent meg. Az oldal támogatója a Telenor.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.