galéria megtekintése

Merre tovább, amikor már egy Lászlóné sem maradt?

0 komment


Hargitai Miklós

Parlamenti eseti bizottságot állítana fel az LMP a nők politikai és gazdasági részvételének növelése, illetve a női esélyegyenlőség biztosítása érde­kében. Szél Bernadett, a párt társelnöke szerint a javaslataik megvalósítása – többek között a nappali gyermekellátás radikális bővítése és a rugalmas munkavégzési formák elterjesztése – nélkül álom marad a népességcsökkenés megállítása.

Az LMP nem csak számon kéri, maga is tartja magát a nemek egyenjogúságához
Az LMP nem csak számon kéri, maga is tartja magát a nemek egyenjogúságához
Soós Lajos / MTI

Huszonöt éve ugyanazt a mozit nézzük: a nők aránya az Ország­gyűlésben szánalmasan alacsony, a teljesen nőmentes Orbán-kormány ­összetétele az ortodox muszlim államokét idézi, nyilvánvaló, hogy a nők kiszorulása az egyre inkább férfiközpontú, férfiak által formált közéletből magától nem fog megállni – mondta Szél Bernadett, amikor arról kérdeztük, hogy mit remél az eseti bizottságtól, és mi az a probléma, amelynek a kezelése ilyen eszközöket igényel.

Szerinte az LMP a maga módján, a saját keretei között igyekszik példát mutatni: náluk most is van női kvóta (ez jelenleg 33 százalék, vagyis a listákon és a képviselők között is átlagosan egyharmadnyi nőnek kell lennie, méghozzá „cipzáros” mintában, azaz két azonos neműt mindig egy ellenkező nemű követ), de ennél is fontosabb, hogy egy évek óta tudatosan zajló felkészítő munka, a korábban „női mozgólépcsőnek” nevezett tréning- és mentorrendszer nyomán a párt különféle szervezeteiben és testületeiben bőségesen vannak olyan női politikusok, akik kvóta nélkül is helyzetbe tudnának kerülni.

 

Hogy mást ne mondjunk, az öttagú LMP-frakció két női képviselője, Szél Bernadett és ­Schmuck Erzsébet annyi szavazatot kapott a jelöltállítás során, hogy akkor is befutó helyre kerültek volna, ha nincs a nőket kedvezményező kvótarendszer.

– Az igazi esélyegyenlőséget az jelentené, ha a kvótát akár ki is lehetne vezetni, de ettől még messze vagyunk – hangsúlyozza a politikus.

Az említett parlamenti bizottság természetesen nem csak a nők politikai szerepével foglalkozna, legalább ilyen fontos lenne a női szerepvállalás elősegítése a gazdaságban, valamint a női foglalkoztatás javítása. Az LMP-nek erre már az előző ciklusban is volt egy ötpontos javaslatcsomagja, amelyből a kormány egy felet valósított meg: létrehozták a nők foglalkoztatásáért felelős kormánybiztos posztját, az oda kinevezett Szalai Piroska azonban „nulla önálló javaslattal élt, ehelyett nonstop kormánypropagandával foglalkozott”.

Az előző ciklusban a parlament foglalkoztatási bizottságában tevékenykedő LMP-s szerint újabb díszkáderek kinevezése helyett érdemes lenne egy agilisabb biztost odaültetni, és a gyakorlati problémákra koncentrálni; például arra, hogy az állam egyelőre rossz helyen keresgéli a kisgyerekes anyák ­foglalkoztatási gondjainak megoldását.

A képviselők meghallgatját a régi-új vidékfejlesztési minisztert - a kép készítője legalább nő
A képviselők meghallgatják a régi-új vidékfejlesztési minisztert – a kép készítője legalább nő
Bruzák Noémi / MTI

– Orbánék kizárólag a részmunkaidőt erőltetik. Csakhogy ahhoz „részbér” tartozik, márpedig Magyarországon a teljes munkabér is kevés a gyermekneveléshez. Az igazi segítséget a rugalmas munkavégzés Nyugat-Európában elterjedt formái jelentenék, vagyis az, ha az anya például úgy is dönthetne, hogy részben vagy egészben otthonról dolgozik. A vonatkozó törvényjavaslatunk a munkaadókat kötelezné, hogy ajánlják fel az atipikus munkavégzés lehetőségét az anyának a gyerek hároméves korának eléréséig, így fizetéscsökkenés nélkül lehetne összeegyeztetni a munkát a gyerekneveléssel az arra alkalmas munkakörökben – szögezi le Szél Bernadett.

A másik beavatkozási pont az „egyenlő munkáért egyenlő bért” elve, ami az elmúlt ciklusban az alkotmányból is kikerült, így „törvényesítve van” (legalább hallgatólagosan), hogy ugyanazért a munkáért a nők átlagosan 17 százalékkal kevesebb bért kapnak nálunk, mint a férfiak. E téren az Egyenlő Bánásmód Hatóság megerősítésétől, a hatékonyabb és rendszeresebb ellenőrzésektől várna előrelépést az LMP, egyebek között arra hivatkozva, hogy a jelenlegi gyakorlat – ha az alaptörvénnyel nem is – a diszkriminációt tiltó jogszabályokkal egyértelműen ütközik.

Szél Bernadett szerint a gyermekvállalás a mai Magyarországon egyértelműen egzisztenciális kérdés: az egyik legnagyobb szegénységi kockázat a nagy család, és amíg ez így marad, addig aligha lehet a népesedési trendek megváltozására számítani. A zöldpárt jelentősen bővítené a ­nappali gyermekellátás kapacitását, lehetővé téve, hogy a normatív támogatásokat ne csak az önkormányzati fenntartású intézmények, hanem a vállalati és a családi napközik is megkaphassák – jelenleg ugyanis ezeket a forrásokat csak a helyhatóságok hívhatják le –, az intézmények dolgozóinak pedig 30 százalékos béremelést juttatnának.

Az MSZP frakciójában is keresni kell a nőket
Az MSZP frakciójában is keresni kell a nőket
Soós Lajos / MTI

Egy újabb, máshol már bevált ötlet az anonim szülés bevezetése, ami fél Európában létező lehetőség (és ahol elérhető, ott érezhetően csökkentette a csecsemőgyilkosságok és az abortuszok számát). Az intézkedés lényege, hogy a folyamat során a névtelenségét megőrző kismama, anyuka már a terhesgondozás alatt, illetve a szüléskor lemondhat a gyermekéről, aki ezáltal azonnal, a ma előírt hathetes periódust kihagyva örökbe adhatóvá válik. (Franciaországban arra is van mód, hogy a vér szerinti anya egy kis üzenetet készítsen a babának, leírva, hogy nagyon szereti, de az életkörülményei nem teszik lehetővé, hogy megtartsa.)

– Ez az ötlet is nehezen illeszthető bele a patriarchális világképbe, de létező élethelyzetekre kínál használható megoldást – hangsúlyozza Szél Bernadett.

Az LMP által javasolt intézkedéscsomag részeként megemelnék a hat éve változatlan családi pótlékot is. – A gyermekvállalás hosszú távú elkötelezettség, és nem lehet ad hoc pénzügyi transzferekkel elősegíteni. Az anyák akkor vágnak bele bátran a családalapításba, ha úgy érzik, hogy a megszülető gyermeket biztonságban fel is tudják nevelni. Vagyis ehhez a kormány részéről is perspektivikus program kell, amit nem változtatgatnak naponta. Minden szektort a kívánt társadalmi célhoz kell alakítani: a támogatási rendszer mellett a foglalkoztatást, az egészségügyet is. Most – szóban – azért küzdünk, hogy a tervezett második gyermekek is megszülessenek, de a valóságban csak egy szűk rétegnek segítünk ebben a családi adókedvezménnyel. Egyáltalán nem törődik az állam például az egyedülálló anyákkal, illetve azzal a ténnyel, hogy az egyszülős családok 90 százalékában relatíve kis jövedelmű nő a családfenntartó, akit ezek a kedvezmények nem érnek el.

Az LMP újra napirendre tűzné a családon belüli erőszak visszaszorításának témáját is, sürgetve az Európa Tanács isztambuli egyezményének magyar ratifikálását.

Szél Bernadett szerint a problémák összegyűjtése és a megoldási javaslatok kidolgozása az egy évig működő eseti bizottság feladata lenne. A paritásos testület a frakciók és a függetlenek által delegált képviselők mellett újszerű módon felerészben szakértőkből állna: így lehetne elérni, hogy a bizottság jelentése ne ideológiai alapvetés vagy politikai szlogengyűjtemény, hanem a kormányzati munkát érdemben segítő, megvalósítható dokumentum legyen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.