galéria megtekintése

Mentették a balatoni mentőket

2 komment


Danó Anna
NOL

Hétfő estére helyreállt a normális mentőszolgáltatás a Balaton mellett. Információink szerint ehhez a sajtó intenzív érdeklődésén kívül kellett a körzeti országgyűlési képviselő és a még ki sem nevezett államtitkár közreműködése is.

Fotó: H. Szabó Sándor / Népszabadság

Lapunknak a múlt héten jelezték betegek és mentősök is: egy hete hiába mondta azt sajtótájékoztatóján az Országos Mentőszolgálat képviselője, hogy megerősítették a mentést, mert a nyaralóhelyen ezzel szemben ünnepnapokon, de gyakran hét közben is csak egy-két mentőautó fogható hadra. (Ezt alátámasztja a lapunk birtokába került mentős beosztás is.)

Emiatt a múlt hét végén több alkalommal is előfordult, hogy egy-egy hívás után egy-két órát is várniuk kellett a segítségre szorulóknak, mert nem volt hadra fogható, azonnal indítható autó. Sőt gyakran még az esetkocsira nem jutott orvos vagy mentőtiszt. A balatoni mentősök Witzmann Mihály (Fidesz) országgyűlési képviselő segítségét is kérték, aki megígérte: tájékozódik, és fölveszi a kapcsolatot az ügyben Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkárral.

 

Betegség miatt voltak kevesebben?

Lapunknak az OMSZ szóvivője azt válaszolta: a Balaton térségének mentőellátása zavartalan, a szükséges mentőerők folyamatosan rendelkezésre állnak. A feladatszámokat folyamatosan figyelik, és a kapacitást a szükségletekhez igazítják.

Megjegyezte azt is, hogy a Népszabadság gyaníthatóan egy korábbi, átmeneti személyzetkiesést tükröző, egyébként belső használatú dokumentumhoz jutott. Annak még része volt sérülés és betegség miatt váratlanul kiesett három gépkocsivezető is. Azóta ezt a problémát megoldották.

Hozzátette: július elsejétől folyamatosan megerősített szolgálatot szerveznek a Balaton mellett, azaz a déli parton – Balatonlelle, Siófok, Lengyeltóti, Fonyód mentőállomásokon – a több autó és ember lesz szolgálatban.

"Az északi parton Révfülöpön és Balatonakarattyán kihelyezett mentőegységet is működtetnek, valamint Veszprém mentőállomás gépkocsiparkját is bővítjük" – mondta. Szükség esetén mentőhelikopter, mentőhajó, mentőmotor és a gyermek-mentőorvosi kocsi is riaszthatók a bajba jutottakhoz.

Szabadságról hívtak be munkatársakat

Az OMSZ menedzsmentje az idézett sajtónyilatkozat után, még aznap hétfőn újabb autókat állított szolgálatba, embereket hívtak be szabadságukról. Kedd reggeltől a siófoki mentőállomáson az addigi kettő-három autó helyett már négy dolgozott folyamatosan.

Lapunknak Horváth János szakszervezeti vezető elmondta: "örülünk, hogy a négy kocsi elindult végre. Ez azzal is jár, hogy túlóráznunk kell, mert új embereket nem vettek fel. Most csak három autóra van személyzet, és ahhoz, hogy a negyedik üzemeltetése zökkenőmentes legyen, legalább négy új emberre lenne szükség. Van ugyan jelentkező, aki tapasztalt, korábban az állomáson dolgozott, de valamiért mégsem kapja meg a munkát."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.