galéria megtekintése

Mennyien jönnek majd? Tízmillióan? – Gyakran feltett kérdések és a válaszok

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 12. számában
jelent meg.

Munkatársainktól
Népszabadság

Folytatjuk sorozatunkat, amelyben a menekültválsággal kapcsolatban leggyakrabban elhangzó felvetéseket próbáltuk összegyűjteni és megválaszolni.

– Miért menekülnek, ahelyett hogy odahaza harcolnának az Iszlám Állam ellen?

– Először is nem mindenki Szíriából jön, de ott sem az Iszlám Államé (IS) az egyetlen hadsereg, amely sorozatban követ el háborús bűnöket a civil lakosság ellen. Az országot uraló Aszad-rezsim éppúgy öl, kínoz gyerekeket, és vet be vegyi fegyvert ártatlanok ellen, mint a terrorszervezet és a mindkettő ellen harcoló frakciók. Sokaknak nincs is miért harcolniuk: az öldöklés lassan öt éve tart, az ország jelentős része megsemmisült. Az IS-től visszahódított Kobani egykor ötvenezres város volt, ma aláaknázott romhalmaz, ahol az élet újrakezdését rendre öngyilkos merénylők támadásai nehezítik.

Menekültek vonulnak egy dán autó pályán
Menekültek vonulnak egy dán autópályán
Claus Fisker / Reuters

 

– Ha már elmenekülnek otthonról, miért nem állnak meg az első biztonságos országban, például Törökországban?

– Törökország ugyan biztonságos állam, ám a menekültválság komoly következményekkel járt. A török hatóságok már 1,75 millió szíriai menekültet regisztráltak, számuk az év végére 2,5 millióra nőhet. A menekülttáborok túlzsúfoltak, a migránsok többsége a városokban vagy vidéken sínylődik, a feszültség pedig folyamatosan nő köztük és a helyi lakosság között.

– Ha mindenkit befogad Európa, hol lesz a határ? Mennyien jönnek majd? Tízmillióan? Százmillióan?

– Nem tudjuk. Az sincs kizárva, hogy olyan korszak következik a történelemben, amikor nagy tömegek vándorolnak a világ egyik végéből a másikba. Ám ma a legtöbben nem akarnak jönni. Szíria például gazdag kultúrájú, szép ország, amelynek a háború előtt jelentős középosztálya volt. Ha volna hova, sokan hazamennének. Németországba jelentős számú török vendégmunkás érkezett a hatvanas években, ám unokáik generációjának egy része most visszaköltözik a dinamikusan fejlődő anatóliai nagyvárosokba. A menekültáradat mérete attól is függ, lesz-e még valaha működő ország Szíriából, Irakból, Afganisztánból, és talpon maradnak-e a térség más ingadozó országai. Az otthonukat elhagyó szírek négy és fél évig vártak a polgárháború végére, meghúzták magukat az országban vagy közvetlenül a határ túloldalán. Csak most indultak meg tömegesen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.