galéria megtekintése

Nyomkövetővel fél évvel korábban hazamehetnek a rabok

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 08. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Április elsejétől akár a büntetésük utolsó hat hónapját is otthon tölthetik az elítéltek – ha van hol lakniuk, s találnak munkát. Első körben 350 korai szabadulással számolnak. A változtatással a rabok társadalomba való visszailleszkedését segítenék, de a kriminológus nem optimista.

Hamarabb szabadulhat a börtönökből sok fogvatartott, ha viselkedésével arra rászolgált, és más feltételeknek is megfelel. A büntetések végrehajtásáról szóló törvény április 1-jétől lehetővé teszi, hogy aki első alkalommal követett el valamilyen jogsértést, s amiatt öt évnél nem hoszabb idejű börtönbüntetésre ítélték,

az utolsó legfeljebb hat hónapot otthon töltheti.

A börtönökben ma mintegy 13 ezer jogerősen elítélt személyt tartanak fogva, és nagyjából negyven százalékuk először került összeütközésbe a törvényekkel, s ők általában öt évnél kevesebbet kapnak.

 

Az új szabály tehát több ezer embert érinthet, de hogy ténylegesen kiket, arról a büntetés-végrehajtási bíró környezettanulmány alapján határoz.

A pártfogó felügyelőnek a döntés előtt vizsgálnia kell az elítélt családi és lakáskörülményeit, vagyoni helyzetét, s azt is, hogy szabadulása esetén milyen esélyei vannak az elhelyezkedésre.

Gyúrni otthon is lehet, az ráadásul olcsóbb az államnak
Gyúrni otthon is lehet, az ráadásul olcsóbb az államnak
Szabó Bernadett / Népszabadság

A reintegrációs őrizet elrendelését a fegyintézet, illetve egy alkalommal maga az érintett vagy a védője is kezdeményezheti. Ilyen kedvezményben csak az részesülhet,

aki vállalja a nyomkövető viselését.

Ha valaki elhagyná a számára meghatározott területet, arról a büntetésvégrehajtás automatikusan értesítést kap, és ekkor a bírónak kell eldöntenie, hogy a magatartási szabályok olyan súlyú megsértéséről van-e szó, amely további intézkedést tesz szükségessé.

Ilyen esetben elfogatóparancsot adhat ki, s megvonhatja a kedvezményt, tehát az elítélt visszakerül a rács mögé.

Másfél ember egy helyén

A hazai börtönök 141 százalékos kihasználtsággal működnek, azaz másfél ember jut egy helyre. Emiatt többször elmarasztalták Magyarországot. Részleteket itt olvashatnak.

A hivatalos indokolás szerint a reintegrációs őrizet célja, hogy segítse a fogvatartottak társadalomba való visszailleszkedését. Ezzel a lehetőséggel azonban tömegesen biztosan nem élhetnek – ezt jelzi, hogy eddig mindössze 350 eszközt szereztek be. Igaz, ez sem olcsó mulatság, mert darabja körülbelül egymillióba kerül.

Másfelől viszont így csökkenthetnék a börtönök túlzsúfoltságát, hiszen elvileg talán ezer embert is kiengedhetnének. Ráadásul a nyomkövető gyorsan megtérülő beruházás, mert

egy elítélt tartása napi nyolc-kilencezer forintba kerül, ami megspórolható, ha valaki otthon tölti a büntetését.

Az új szabályozás kapcsán fenntartásainak adott hangot Kerezsi Klára kriminológus. Úgy látja, a reintegrációs őrizet semmit sem ér, ha kimerül abban, hogy az elítéltre nyomkövetőt raknak. Az a kérdés – hangsúlyozta –, hogy a fél évvel előre hozható szabadításhoz kapcsolódnak-e a fogvatartottak társadalomba való visszailleszkedését segítő érdemi intézkedések. Vagyis: sok múlik a pártfogó felügyelői szolgálaton.

A dolog ennél persze sokkal bonyolultabb – tette hozzá –, hiszen a börtönviselt emberek visszafogadása nem kis részben a személyes kapcsolatokon múlik.

Tízmilliárdokat bukhat az állam

Nagyot bukott az állam Strasbourgban: az emberi jogi bíróság döntése értelmében a kormánynak az év végéig börtönfejlesztési programot kell kidolgoznia a túlzsúfoltság csökkentése érdekében - különben fizethet, mint a katonatiszt. A témáról bővebben itt írtunk.

Súlyos gond az is – fogalmazott a kriminológus –, hogy az elítéltek jelentős részének nincs piacképes szaktudása, s e nélkül büntetlen előélettel is igen nehéz, a hátrányos helyzetű térségekben egyenesen lehetetlen elhelyezkedni.

A szakértő úgy látja, a reintegrációs őrizetet várhatóan emiatt sem alkalmazzák majd tömegesen, hiszen a szabadulás feltétele a munka is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.