Északkelet-Magyarországon épülnek a börtönök

A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka szerint a már megvalósult és a következő két évre tervezett bővítésekkel a jelenlegi 144 százalékról 110 százalékra csökken az intézetek zsúfoltsága.

Csóti András az MTI-nek adott interjújában jelentős előrelépésnek nevezte, hogy múlt héten Pécsen 24 helyet adtak át, e hét csütörtökön Kecskeméten 35-tel, míg a jövő héten Budapesten, a Gyorskocsi utcában százzal bővül a helyek száma. A pécsi fejlesztéssel kapcsolatban elmondta: bár elsőre az nem tűnik soknak, a meglévő helyek negyedét jelenti a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben.

A vezérőrnagy szerint a büntetés-végrehajtás évtizedes problémája a túlzsúfoltság. Jövőre további 1200, 2015-ben pedig 2300 új helyet alakítanak ki, egy részüket már meglévő büntetés-végrehajtási intézetben, például Pálhalmán és Állampusztán.

A fejlesztési koncepció Északkelet-Magyarországra koncentrál. Jövőre ötszáz személyes börtönt alakítanak ki Szirmabesenyőn, 2015-re pedig egy ezer fős büntetési-végrehajtási intézetet terveznek építeni ugyanabban a régióban.

Csóti András szólt arról, hogy a tervek között "alacsony biztonsági fokozatú" intézet kialakítása is szerepel, ott rövid időtartamú szabadságvesztésre ítéltek és gondatlanságból elkövetett bűncselekmények elítéltjei, valamint az együttműködő fogvatartottak töltenék büntetésüket.

A helybővítésekkel párhuzamosan a büntetés-végrehajtási állomány számát is növelik; az idén kialakított új helyek esetében ez már megtörtént. Ugyanakkor a vezérőrnagy rámutatott: azzal, hogy elsősorban meglévő intézeteket bővítenek, kisebb a létszámigény, mint egy új börtön építésekor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.