galéria megtekintése

Epikus szívatás: jobbos médiumban szedték szét Semjént

Jobboldali médiafelületeken viszonylag ritkán hoznak nevetséges helyzetbe kereszténydemokrata politikusokat, de az sem mondható hagyománynak, hogy azzal merészeljék szembesíteni a miniszterelnök-helyettest, hogy a Fidesz hátán mászott be a parlamentbe. Mostanáig.

„Baszódjál meg, KDNP, s külön Semjén Zsolt..." Hallotta a dalt? – már maga a felütése is formabontó a Stumpf András által jegyzett, Semjén Zsolttal készített és a Mandiner jobboldali blogon szerdán megjelent interjúnak.

Az idézett dal az egyik népszerű videómegosztón terjed vírusként, eddig majdnem félmillióan látták. (Figyelem, szókimondó szövegek! – a Szerk.)

 

A kérdésnél már csak a válasz meglepőbb: Semjén ugyanis rögtön a "tudjukkikre" kezdett mutogatni, nem is akárhogy:

"Ennél elmésebb támadás sose érjen minket. Ha ez a társaság megdicsérne, lelkiismeret-vizsgálatot tartanék. Támadnak, tehát jó úton járok". Mire az újságíró visszakérdezett: "Társaság? Valaki bepöccent azon, hogy önök miatt nem tud vasárnap vásárolni és írt erről egy dalt." Ezt azonban Semjén kissé hihetetlennek nevezte, mondván "nyilván egy érdekcsoport van emögött, amely a szabad vasárnap miatt indít támadást a kormány és persze a kereszténység ellen".

Erre Stumpf ismét visszakérdezett: "A kormányban benne van, de ön lenne a kereszténység? Vagy a KDNP?" Semjénnek ez a felvetés vörös posztó volt: "A vasárnapnak talán van köze a kereszténységhez. A szabad vasárnap pedig a KDNP egyik nagy sikere. Százezer kereskedelmi dolgozó legelemibb munkavállalói jogairól van szó, úgyhogy elég bizarr, amikor baloldaliak és szakszervezetek támadják. Az, hogy mindenkinek járjon a vasárnapi pihenőnap, amelyet a családjával együtt tölthet, a legrégebbi szociáldemokrata követelés".

A politikai korrektség kedvéért az inkriminált dal "helyreigazítását" is közöljük:

Az interjú innentől egyre érdekesebbé válik, a sajtótörténeti léptékű szívatást ezért szó szerint közöljük:

"- Nem vettük észre, hogy munkavállalók tömegei vagy szakszervezetek követelték volna itthon az intézkedést. Egy világnézeti párt, önök tudták jobban helyettük, mi a jó nekik.

- Óriási tévedés. Például a Frivaldszky Gáspár vezette civil szervezet itthon képviseli évtizedek óta a szabad vasárnapot, de nemzetközi mozgalom is szerveződött már e köré. Számos szakszervezettel beszéltünk, akik támogatták.

- Családokra hivatkozik, miközben az új rendszerben csak a családi boltok nyithatnak ki vasárnap. Az nem baj, ha ők dolgoznak?

- A család a családi boltban együtt van vasárnap. A cél tehát megvalósul.

- A pincérnek talán nincs családja?

- A közszolgáltatásoknak működniük kell vasárnap is – a rendőrségnek, a tűzoltóságnak...

- Az étterem nem közszolgáltatás.

- Nem, de az, hogy a családok vasárnap, a szabadnapjukon be tudjanak ülni egy étterembe, fontos és támogatható. Az intézkedés másik értelme persze valóban az, hogy a kis üzleteket hozzuk helyzetbe a multikkal szemben. Harmadszor: egy adott kultúrkörben vannak hagyományok. A vasárnap a kereszténységből következően az általános pihenőnap Európában. A francia forradalom alatt már kísérleteztek az eltörlésével, de nem jött be. Akik támadják a szabad vasárnapot...

- A vasárnapi zárva tartást támadják.

- Az helyesen szabad vasárnap.

- Maga a szó is abból jön, hogy vásárnap.

- A magyar nyelvben. Máshol meg az Úr napjából.

- Magyarországon vagyunk.

- Igen. Mi a kérdés?

- Hát az, hogy nincs-e ellentmondás. Tradícióra hivatkozik, miközben hagyományosan a vásárok napja a vasárnap.

- Európában és Magyarországon a vasárnap a pihenőnap. Ausztriában, Bajorországban is szabad a vasárnap.

- Ott igen, nálunk viszont nem. Az autógyárak munkásai itthon vasárnap is dolgoznak. Csak a boltok vannak zárva.

- Az a helyes, ha minél inkább általános lesz a szabad vasárnap, de van korlátja: a gazdaság teherbíró képessége. Elsősorban a kereskedelmi dolgozókat sújtotta a probléma, úgyhogy megtettünk egy nagy lépést az érdekükben, aztán ha módunk lesz rá, megnézzük, mit tehetünk még.

- Viszont nem szöszölnek hatástanulmányokkal.

- Hatástanulmány van ilyen is, meg olyan is. Nézzük meg egy-két év múlva, hogyan vélekedik akkor a tapasztalatok alapján a társadalom a szabad vasárnapról. Szerintem a többség idővel támogatni fogja. Nézzük majd meg azt is, voltak-e elbocsátások. Biztos vagyok benne, hogy nem lesznek számottevőek, ha lesznek egyáltalán.

- Igaz a pletyka, hogy most Orbán Viktor ötlete volt a zárva tartás, amellyel a multikat akarta megszorongatni; s önök csak megkapták, hogy képviseljék az ötletet?

- Legádázabb ellenségeinknek is el kell ismerniük, hogy mindig ugyanazt mondjuk. A KDNP 1989-es programjából volt, ami már egy-két év alatt megvalósult; akadt olyan is, amire egy évtizedet kellett várni; van ami most valósult meg, de mindig célt érünk. A szabad vasárnap bevezetésének nekifutottunk az előző ciklusban is. Matolcsy miniszter úr hosszú kormányzati és elnökségi ülés után azt mondta akkor, hogy bár az intézkedés társadalmi hatását tekintve nincs vita, az ország teljesítőképessége még nem bírja el ezt. Mi viszont az örökkévalóságnak dolgozunk, tudunk várni pár évet.

- Varga Mihály még néhány hónapja is azt mondta, hogy gazdaságilag megalapozatlan az ötlet.

- Kétségkívül hosszú vitánk volt a gazdasági minisztériummal. Az ország azonban annyit fejlődött 2011 óta, hogy most már nem akceptáltuk ezt az érvet. Varga Mihály azt is mondta, hogy jó kompromisszumos megoldást fogunk kötni. Így lett. Az autógyárakra és másra nem terjesztettük ki, a kereskedelmi dolgozókra igen."

A Mandiner a miniszterelnök-helyettest azzal is szembesíti, hogy a programjuk megvalósítását, amivel dicsekszenek, a Fidesznek köszönhetik. Amikor Semjén arról beszél, hogy " A KDNP mindig ugyanazt mondta, és meg is cselekedtük", Stumpf közbeszúrja: "Csak éppen választáson nem mérették meg magukat, inkább bekúsztak a Fidesz hátán." Erre Semjén Zsolt felháborodottan reagált: "Hogyhogy bekúsztunk? Az emberek a Fidesz-KDNP szövetségre szavaztak. Hat választást nyertünk egymás után. Ez a pártszövetség a magyar, sőt, az európai politikatörténet legsikeresebb politikai konstrukciója".

Az interjú további részében szó esik még Semjén kapitális vadjairól, szenvedélyeiről is, bónuszként pedig az újságíró és a felkent miniszterelnök-helyettes még az állatok mennybemenetelébe is belegabalyodik – a teljes változatot a Mandineren olvashatják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.