galéria megtekintése

Mégsem kell újra szavazni a XV. kerületben?

1 komment


Lencsés Károly

Fellebbezést nyújtott be a helyi választási bizottságnak a XV. kerületi polgármester-választás megismétlését elrendelő határozata ellen Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. A megválasztott polgármester, Hajdu László jogszerűen használta az őt támogató pártok logóját

A Fidesz azért támadta meg a DK-s jelölt kampányát, mert álláspontja szerint a választáson győztes Hajdu László a kampány során megtévesztette a szavazókat, amikor azt állította, hogy a demokratikus ellenzék jelöltje, és plakátjain nemcsak az őt jelölő DK, hanem az indulását támogató MSZP, Együtt, PM, MLP és egy civil szervezet logóját is feltüntette.

Hajdu László csak egy bevett gyakorlatot követett – érvel a DK
Hajdu László csak egy bevett gyakorlatot követett – érvel a DK
Szabó Bernadett / Népszabadság/archív

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) viszont pénteken megsemmisítette a XV. kerületiek még a választás előtt hozott, hasonló kifogások alapján Hajdut elmarasztaló határozatait. Ezekben a kerületi testület megállapította, hogy ő nem a „demokratikus ellenzék", hanem kizárólag a DK jelöltje, és így a plakátja „alkalmas a választói akarat befolyásolására, a választók megtévesztésére, ezáltal jogsértő". Emiatt a politikust és pártját több alkalommal összesen milliós nagyságrendű pénzbírsággal sújtották, és eltiltották a további jogsértéstől.

 

Nagyjából ugyanilyen érvek alapján döntöttek csütörtökön arról, hogy – a kis szavazatkülönbségre tekintettel – a polgármester-választást egészében meg kell ismételni, továbbá két helyi választókerületben is újra kell szavazni. A bizottság november 9-re mindjárt ki is tűzte a választás napját.

Gyurcsány fellebbezésében az olvasható: „A kifogástevő által sem vitatott, egyébként köztudomású tény, hogy a kampányeszközön feltüntetett logókkal rendelkező szervezetek Hajdu László polgármesterjelöltet támogatták." A DK-elnök szerint ez pedig bevetett gyakorlat, és „a választási szervek és a bíróságok már több alkalommal állást foglaltak azzal kapcsolatban, hogy jogsértő-e, ha egy jelöltet támogató szervezetek logója a kampányeszközökön feltüntetésre kerül".

A fellebbezés több korábbi döntésre – köztük jogerős határozatokra – is hivatkozik, amelyek szerint a hasonló ok miatt kifogásolt „plakáton nem jelenik meg, hogy melyek a támogató szervezetek emblémái, és amelyek a jelölőszervezetek emblémái. Következésképpen a plakát azt az információt sem közvetíti, hogy valamennyi szervezet, amelynek az emblémája megjelenik, jelölőszervezet volna". Az FVB leszögezte, ezzel nem tévesztik meg a választókat.

A Szegedi Ítélőtábla is hozott csaknem ugyanilyen érvekre alapozott döntést, kimondva: „a felelős választópolgártól elvárható, hogy választójoga gyakorlása során (...) különbséget tegyen jelöltet támogató, illetve jelöltet jelölő szervezetként delegáló párt, civil szervezet között". A Kúria előtt szintén volt már ilyen ügy, és a legfőbb bírói fórum rámutatott, hogy „A demokratikus ellenzék közös polgármesterjelöltje" megjelölés nem félrevezető. A verdikt szerint az sem félrevezető – így nem kifogásolható –, ha a jelöltet támogató szervezetek logója megtalálható a kampánykiadványokon.

A baloldali delegált is megszavazta

A Hagyó Miklós nevével fémjelzett időszakig eredeztethetően feszültségekkel terhelt a viszony Hajdu László és korábbi pártja között. Hajdu négy éve kilépett az MSZP-ből, a Rászorultakat Támogatók Egyesülete jelöltjeként indult a rákospalotai polgármester-választáson, és több mint kétszer annyi szavazatot szerzett, mint a szocialista Tóth Imre, de így sem tudta megtartani 14 éve őrzött székét. Ennek az ellentétnek azonban semmi köze a választási bizottságban történtekhez – állítják a fővárosi szocialisták.

Egyikük lapunknak elmondta: a Fidesz beadványát megszavazó delegáltat a baloldali pártok közösen bízták meg, egy párton kívüli ügyvédről van szó, aki állítólag maga sem tudta pontosan megmagyarázni az MSZP budapesti vezetőinek, hogy miért támogatta a választás megismétlésére vonatkozó indítványt, de szakmai és nem politikai okokra hivatkozott. Forrásunk hangsúlyozta, a helyi szocialistáknak az MSZP és a DK vezetői közötti országos üzengetés közepette sem fűződik semmilyen érdeke a választás megismétléséhez. (B. D.)

Gyurcsány a fellebbezésben felhívja arra is a figyelmet, hogy a szavazás megismétlését csak olyan jogsértés alapozná meg, amely a választás eredményét érdemben befolyásolta. Erre vonatkozóan azonban a kifogást benyújtó Fidesz semmiféle bizonyítékot nem terjesztett elő, a választási bizottság döntése ezért is téves.

Az FVB pénteki határozata alapján valószínűsíthető, hogy a jogorvoslati kérelmet miként bírálják majd el – hangsúlyozta kérdésünkre Hajdu László. Bizonyos tehát abban, hogy a választás megismétlését elrendelő határozatot is megsemmisítik. Ezzel azonban véleménye szerint az ügy még nem zárul le, mert úgy véli, a Fidesz nem adja fel egykönnyen, és vélhetően a Fővárosi Ítélőtábla mondhatja majd ki a végső szót. Most már azonban optimista, és a fellebbezésben is hivatkozott döntések alapján bízik benne, hogy nem lesz újabb szavazás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.