galéria megtekintése

Meglepő milliárdok a budapesti vizes világbajnokság körül

Legalább hatmilliárd forintot költ sportvezetők és sportolók ellátására a jövő nyári vizes vb-t szervező nonprofit cég. A világbajnokság költségvetése így a 100 milliárdot közelíti.

Csak az idén több mint hárommilliárd forintot fizet ki a jövő évi vizes világbajnokság lebonyolításáért felelős Bp2017 Nonprofit Kft. a vb résztvevőinek elszállásolására és étkeztetésére. Ez 50 százalékos előleg, ám a szállodáknak járó összeg „a későbbiekben a pontosabb információk birtokában akár nagyobb mértékben is változhat” – közölte Fónagy János államtitkár Mesterházy Attila kérdésére.

A világbajnokság egyik helyszíne az új Dagály uszoda. Nagyra törnek
A világbajnokság egyik helyszíne az új Dagály uszoda. Nagyra törnek
Szabó Miklós / Népszabadság

A szocialista politikus a kft. költségvetéséről érdeklődött, és a kormányzati válasz több meglepő dolgot tartogatott. A társaság ugyanis ötmilliárd forintos veszteséggel számol az idén: a hárommilliárdos szállodai számlán túlműködésre 1,36 milliárdot, a tervezett beruházások engedélyezésére 984 milliót szán.

 

A tervezet alapján az idén még a belépők értékesítése sem tűnik olyan bevételi forrásnak, amely érdemben javít a kilátásokon: a jegyértékesítés költségeire 23 milliót szánnak, a tikettek eladásából 27,5 millió forintot remélnek. Fónagy úgy tudja, hogy az ősszel már árulni kezdik a jegyeket, a vb hivatalos honlapján viszont az áll: az értékesítés az év végén, meglehet, 2017 elején kezdődik.
Az eddig nem ismert tételek részleteiről és hátteréről érdeklődtünk a Bp2017 Nonprofit Zrt.-nél. Kíváncsiak voltunk, hány ember ellátását tervezik a szállodai számlákra szánt hatmilliárd forintból, illetve arra is, melyik cégnek jutnak az idén 472 millió forintra rúgó reklám-, promóciós és kommunikációs költségek. Az illetékesek későbbre ígértek választ.

Ezek a tételek ugyanakkor eltörpülnek az úszó-vb 75 és 90 milliárd közé tett költségei mellett. Az Átlátszó összesítése a nagyobb szám, a 75 milliárdos becslést a Miniszterelnökséget vezető Lázár János is reálisnak tartja. Ez az összeg is óriási, ha figyelembe vesszük, hogy Gyárfás Tamás úszószövetségi elnök korábban 25 milliárdra saccolta a kiadásokat.

Igaz, azóta újabb ötletekkel gazdagodott a terv. A szervezőbizottság a tavasszal döntött arról, hogy a Városliget adhat otthont a szinkronúszó-versenyeknek, ezért ideiglenes medencét telepítenek a Műjégpályára. Ott rendezik a záróünnepséget is. Lesznek építkezések a Batthyány téren is, mivel az óriástorony-ugrást a Duna-parton rendezik.

Ám hiába az egekbe szökő költségek, a kormány szerint ez nem érdemi növekedés a tervekhez képest, mert sok projekt a vb-től függetlenül is megvalósulna, így az arra fordított pénz nem terheli a verseny költségvetését. Ez a kalkuláció megszokott módszer: a 2024-es budapesti olimpiai pályázat megvalósíthatósági tanulmánya is úgy vetített előre profitot, hogy sok beruházást nem közvetlen költségként rögzített.

Nyilván megannyi tételt különvett Simicskó István is, aki még sportért felelős államtitkárként közölte: nyereséges lehet a 2021-es budapesti úszó-vb. Igaz, ő például épp a vendégéjszakák számának növekedését említette várható pozitívumként – nem jelezve, hogy a szervezők pénztárcáját mekkora mértékben terhelik majd meg a szállodaszámlák. Optimista jóslatáról már egy év múlva kiderül, igaz-e, mivel Budapest a ­2021-es helyett végül a 2017-es versenyt rendezi, mert a mexikói Guadalajara visszalépett, és a magyar főváros ugrott be a helyére. Ott alighanem más számokkal dolgoztak a verseny előkészítői, hiszen azért hátráltak ki, mert úgy látták, Mexikó nem képes finanszírozni a vb-t.

Orosz modell

A 2015-ös úszó-világbajnokságot Kazanyban rendezték. A versenyen mintegy 2400 sportoló vett részt, akikkel mintegy 1800 kísérő, több száz versenybíró tartott, és ezer újságíró is dolgozott a rendezvényen. Kevés szó esett a kísérőrendezvényről, azaz a Masters-vetélkedőről, amelyen több ezren vehetnek részt. Ahogyan ott, úgy idehaza is jelentős bevételnövelő tételként tekintenek a „veteránok” versenyére: több ezer műkedvelő érkezik ugyanis a városba, hogy medencébe ugorjon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.