galéria megtekintése

Meglepő fordulattal ért véget a Spéder-Schmidt háború

6 komment

NOL

Az FHB vezére kiegyezett nagy riválisával, a Terror Háza igazgatóval, és engedte, hogy utóbbi családi cége átvegye a hatalmat a közös cégükben. A kormánypárti média célkeresztjébe került üzletember még a részvényeit is eladta, méghozzá áron alul.

Hónapok óta dúlt egy belső háborúskodás a Budapesti Ingatlanhasznosítási és -fejlesztési Nyrt. (BIF) részvényesei, Spéder Zoltán FHB-vezér, az Index tulajdonosa, illetve Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, az 1956-os emlékév kormánybiztosa közt. A csatározás a múlt héten váratlan fordulattal ért véget, Schmidt családi cége Spéder segítségével átvehette BIF irányítását – írja pénteken a hvg.hu.

Néhány hónapja még fordítva történt mindez, április elején még kiszavazták az igazgatóságból Schmidt lányát, Ungár Annát. A múlt heti közgyűlésen viszont a Spéder – illetve az őt képviselő ügyvéd – gyakorlatilag az összes napirendi pontnál saját maga ellen szavazott: például arra, hogy őt és eddigi legfőbb szövetségesét, Nobilis Kristófot is kitegyék az igazgatóságból, Ungár Annát és férjét, Berecz Kristófot pedig beszavazzák a testületbe.

Ezzel a részvények nagyjából harmadát birtokló Schmidték gyakorlatilag átvették a BIF irányítását, méghozzá a nagyjából hasonló tulajdonrésszel rendelkező Spéder segítségével. „Spéder kezéből valahogyan kicsavarták a BIF-et. Elég kisiskolás módon csinálták, mert egyértelmű volt minden" – mondta a hvg.hu-nak Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének (Tebész) elnöke.

 

Szaknyelven szólva, összehangolt átvétel történt, ami a tőkepiaci törvény szerint csak akkor törvényes, ha a befolyást szerző 15 napon belül vételi ajánlatot tesz a többi részvényesnek. Dióslaki szerint a friss mérleg alapján a korrekt ajánlat részvényenként 548 forint lenne, ami felette van az utolsó ismert piaci árnak. Ha viszont a határidőn belül nem jelentik be a vételi ajánlatot, akkor a Tebész megtámadja a közgyűlési határozatokat, hiszen jogellenes összehangolt magatartással történt a hatalomátvétel.

Schmidt Mária
Schmidt Mária
Marjai János / MTI

Spéder ennél jóval alacsonyabb áron, papíronként 400 forintért adott túl a részvényein a közgyűlés napján. Részvénycsomagját egy Horváth László nevű üzletember vette meg. Neki a részvénykönyv alapján már voltak BIF-részvényei, nem amelyeket tavasszal Ungár Pétertől, Schmidt Mária fiától vett. Ennek az lehet az értelme, hogy Schmidték családi cégének, valamint Ungárnak a részesedése együttesen átlépte a 33 százalékos határt. A törvény szerint ekkor vagy ajánlattételi kötelezettsége lesz a többiek felé, vagy csökkenti a befolyását.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.