galéria megtekintése

Meghozták a halálos ítéletet a magyar társadalom felett

24 komment


Lencsés Károly

A katasztrófavédelem megkezdte a kéményseprők felvételét, mert július 1-től az ország jelentős területén e szervezet végzi el a kémények ellenőrzését. A szakszervezetek és a szakmai érdekképviseletek közben népszavazást kezdeményeznek, illetve az ombudsmanhoz fordulnak, mert szeretnék elérni, hogy továbbra is évente vizsgálják meg a kéményeket.

Szerdán írják alá munkaszerződésüket a katasztrófavédelem állományába elsőként felvett kéményseprők. Június 15-én 52, korábban is a kéményseprőiparban dolgozó kéményseprőmester és ügyfélszolgálati munkatárs kerül állományba, s ők a központi és a megyei ellátási csoportok vezetői, csoportvezető-helyettesei és ügyfélszolgálati munkatársai lesznek.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint az új munkatársak megfelelő iskolai végzettséggel és gyakorlattal rendelkező szakemberek és adminisztratív területen dolgozó emberek, akik többfordulós kiválasztási eljárás keretében, szigorú orvosi vizsgálat és fizikai erőnléti felmérés során bizonyították alkalmasságukat.

 

Első munkanapjaikat a fővárosban töltik, széleskörű és szerteágazó képzési programban veszek részt. Ennek keretében elsajátítják a katasztrófavédelem működésével kapcsolatos alapismereteket, a kéményseprési tevékenységgel összefüggő általános tudnivalókat, az üzemeltetés eljárási szabályait, az általuk vezetett megye területi specifikációit, másfelől átesnek a kötelező munka- és tűzvédelmi, valamint adatvédelmi képzésen, illetve megtanulják a napi munkavégzéshez szükséges iratkezelési szabályokat is.

A budapesti képzést követően, június utolsó hetében ismerkednek meg tényleges munkahelyükkel. Az utolsó hét feladata ugyanis az ügyfélszolgálati pontok felkészültségének ellenőrzése. Ekkor veszik át a saját és a július 1-jével érkező további 346 fő munkavégzéséhez szükséges eszközöket, berendezéseket. Július 1-jén összesen 414 kéményseprő kezdi meg a munkát.

A kéményseprők pedig továbbra is tiltakoznak, mert a július 1-jétől hatályos szabályozás szerint az évente egyszeri ellenőrzés helyett csak minden második évben kell majd megvizsgálni a kéményeket.

A Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke, Vámos Csaba többször figyelmeztetett rá, hogy a miniszteri rendelet alaptörvény-ellenes lehet, mert sérti az állampolgárok egészséges, biztonságos élethez való jogát.

Vámos visszatérően a magyar társadalom „halálos ítéletének” minősítette az eddigi rendszer átalakítását, miután véleménye szerint annak beláthatatlan következményei lesznek, példaként a szén-monoxid-mérgezések, kéménytüzek, halálos kimenetelű balesetek számának növekedését említette.

Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy csak Budapesten – ahol egyelőre a főváros saját cége biztosítja ezt a közszolgáltatást – több mint 130 jól képzett, nagy tapasztalattal rendelkező kéményseprő szakmunkást kell elbocsátani,

ha ritkítják az ellenőrzéseket. Leszögezte, „mi, a szakma képviselői – a kéményen dolgozó kisemberek – most már nem csak a munkahelyeinket és a közel 260 éves múltra visszatekintő szakmánkat féltjük, hanem mint Szent Flórián »modern kori« katonái, az egész magyar társadalomért aggódunk”.

A kéményseprés átalakítása a lakosság érdekében történik, az új szabályok az ellátás biztonságát és a rezsicsökkentést szolgálják – így reagált még hétfőn Vámoséknak a Belügyminisztérium előtt tartott sajtótájékoztatójára a tárca. Az Országgyűlés még tavaly döntött arról – emlékeztetnek –, hogy a kéményseprés kikerül az önkormányzatok feladatai közül, és az állam közfeladatként, térítésmentesen látja el azt. Ahol az önkormányzatok nem vállalták a feladatot, ott a második félévtől a katasztrófavédelem végzi a kéményseprést. Ez az ország mintegy negyven százalékát jelenti, a 4,6 millió kéményből mintegy 1,8 millió ellenőrzését végzi majd a katasztrófavédelem.

Vámos persze

nem érti, miként szolgálja az új szabályozás a lakosság érdeket, ha közben emberek kerülhetnek veszélybe.

A tárca szerint azonban a katasztrófavédelem – amennyiben az feltétlenül indokolt – a szakmai szempontok gondos mérlegelése után, az élet- és vagyonbiztonság érdekében dönthet a kémények gyakoribb, ingyenes felülvizsgálatáról.

A KOSZ elnöke kérdésünkre kijelentette: az áldatlan vitának mindenképpen szeretnének véget vetni. Ezért a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000-rel, a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségével és a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületével közösen népszavazást kezdeményeznek, azt kérdezve, egyetértenek-e az emberek az évenkénti kéményellenőrzéssel.

Az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát jövő héten benyújtják hitelesítésre a Nemzeti Választási Irodához. Más kérdés, hogy összejön-e kétszázezer aláírás, mert jó pár éve ez senkinek nem sikerült.

Ugyanakkor közösen az ombudsmanhoz fordulnak, azt kérve, vizsgálja meg, hogy a júliustól hatályos szabályozás nem sért-e alapjogokat. Korábban Vámos azt mondta, panaszt nyújtanak be az Alkotmánybírósághoz, de a testület eddigi gyakorlata alapján sem sok esélyt látnának arra, hogy a beadványukat érdemben elbírálnák, ezért erről letettek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.