galéria megtekintése

Egy színdarab sugallatára került állami kézbe az Apáczai Kiadó

6 komment

NOL

Sajátos hangvételű interjúban számolt be Esztergályos Jenő, az állam által nemrég megvásárolt Apáczai Kiadó ügyvezetője az államosítás körülményeiről. Eszerint úgy ajánlotta fel a kiadót a nemzetnek, mint Szent István a koronát.

M. Schmidt János / Népszabadság

„Ott kezdődött, hogy részt vettünk feleségemmel a Thália Színház Veled Uram! című díszbemutatóján. A drámai végkifejletben ott áll Szent István a színpadon fizikálisan, mentálisan, pszichésen, naturálisan mezítelen felsőtesttel kiszolgáltatottan, kezében a Szent Koronával. Miután a gaz Orseolo Péter megvakította Vászolyt, Szent Királyunknak nem volt kire hagyományoznia a Koronát, ezért felajánlotta a nemzetnek, Szűz Máriának...

Ebben a tragikusan megrázó pillanatban nagyon halkan súgtam feleségemnek, hogy (már bocsánat, az érdemtelen hasonlatért!) nekünk nincs koronánk, de mi is felajánljuk az Apáczai Kiadót ennek a Nemzetnek, ennek a Hazának, „a homloknyi Magyarországnak". Ezt a szándékunkat bejelentettem Államtitkárunknak, aki jó szívvel támogatott minket. Megkezdődtek a tárgyalások az állam legfőbb képviselőivel."

 

Így számolt be Esztergályos Jenő, az Apáczai Kiadó ügyvezetője a kiadó honlapján egy vele készített interjúban a kiadó állami kézbe kerülésének körülményeiről – az interjúra az Átlátszó Oktatás hívta fel a figyelmet, de az csütörtök délután már nem volt megtalálható a kiadó honlapján.

Esztergályos Jenő úgy fogalmazott: „talán nem merő véletlen, hanem a sors különleges ajándéka, hogy az Apáczai Kiadó felajánlása Hazánknak, Magyarországnak egybeesett az oktatáspolitika irányelveivel." Elmondása szerint a tárgyalások során végig „barátsággal és szeretettel" beszélték meg „az eszmei, szakmai, sőt részben az üzletpolitikai kérdéseket is".

A vételárra vonatkozó, meglehetősen szemérmes kérdésre („Tudom, hogy az árral kapcsolatban nem illik, sőt nem is szabad kérdezni, mert szigorúan titkos, de ugye, azután érdeklődhetek, hogy anyagilag elégedett-e az értékesítéssel?") Esztergályos Jenő kitérő választ adott. Szerinte korrekt megállapodás, elfogadható kompromisszumos megoldás született, amely mind a két fél érdekeit figyelembe vette.

„Ebben – az átadás-átvételben különben sem az anyagi kérdés az első, hanem az, hogy az Apáczai Kiadó 24 éves szakmaiságát, eszmeiségét és szellemiségét tovább tudjuk-e éltetni sok tízezer Pedagógus Kollégánk és sok százezer gyermek örömére – mondhatnám a magyar társadalom számára" – fogalmazott a kiadó ügyvezetője.

Az eladás során szerzett személyes élményeiről pedig úgy számolt be: „A legnagyobb örömmel töltött el, hogy az az ember, akit csak az 'Ösmerős' néven említhetek, az aláírások után azt mondta: 'Ugye tudod, hogy az Apáczai Kiadót Te most piedesztálra tetted. Megépítetted a magyar tankönyvellátásban a szobrodat. A társadalom elismerte az Apáczai Kiadó tankönyveit. Ezzel – megteremtetted magadnak a lehetőséget, hogy ha majd úgy gondolod, méltósággal vonulhass ki a magyar tankönyvellátás rendszeréből. Én ahogyan ismerlek, munkamániás vagy, ezért arra kérlek, hogy a jövőben a munkád mellett már gondolj a pihenésre, és úgy dolgozz, hogy közben jusson időd a szórakozásra is!'

Utána rendkívül megtisztelő módon lekísért a lépcsőn és az utcán a lámpánál köszöntünk el egymástól. Számomra megható és rendkívül felemelő, hogy engem a jó Isten mindig a 'kötényében hordott'."

Esztergályos Jenő beszámolt arról is, hogy a tárca kérésére 2015. október 15-éig mindenképpen vállalja a tankönyvellátás segítését és támogatását. „Mivel már nincs sem 1 forintos, sem 2 forintos, ezért nem ennyiért, hanem jelképes 1 euróért, mert a szakma nem pénz kérdése, hanem a hitem és a meggyőződésem szerint való kötelességem, nem csak nekem, hanem az apáczais szerzőknek, szakreferenseknek, műszaki vezetőnknek és minden munkatársamnak, akik szívügyüknek tekintjük a magyar tankönyvellátás és az Apáczai Kiadó sorsát" - közölte.

Az interjút jegyző Rozmán László végül megköszönte „az őszinte, tárgyilagos válaszokat, „a magyar pedagógus társadalom nevében" pedig azt, hogy „az Apáczai Kiadó mindig ott állt a jó oldalon, a zászló alatt, de közben azért vigyázott arra, hogy a zászlórúd homlokon ne üsse!" – majd hozzátette: „Hajrá Magyarország, hajrá Apáczai!"

A fő cél a spórolás

Az iskolák 45 százaléka már leadta a szeptember 1-jén kezdődő tanévre igényelt tankönyvek rendelését, az igényeket április 30-ig juttathatják el az intézmények - közölte a köznevelési államtitkárság pénteken. Kiemelték: a családok évi 4 milliárd forintot spórolnak a most kezdődő nemzeti tankönyvprogram eredményeként. A tárca szerint a tankönyvellátás biztonsága mellett a kormányzat kiemelt célja, hogy a családok pénztárcáját kímélje a tanévkezdés költségeinek csökkentésével. A korábbi évek "rendületlen áremelkedése" után idén először rendelhetnek az iskolák csökkenő tankönyvár mellett. A takarékosságot a magyar állam tankönyvkiadói szerepének növelése, valamint új tankönyvek fejlesztése tette lehetővé - fejtették ki. Kitértek arra is: az állami fenntartású iskolák részére a kötelező tantárgyakhoz javasolt kiadványok listájáról a nem állami fenntartású iskolák is jelentős részben rendelnek. Ennek köszönhetően már most meghaladja a félmilliárdot a szülők megtakarítása. Az árcsökkenésen túl az idén az első és második évfolyamos diákok tankönyvellátása ingyenes.(MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.