galéria megtekintése

Hatalmas a káosz, már ingyen is viszik a magyar taxisok a menekülteket

16 komment


Hajba Ferenc

Az osztrák vasúttársaság leállította a Magyarország és Ausztria közötti vonatforgalmat, így a menekültek többsége most Hegyeshalomtól Nickelsdorfig gyalogosan teszi meg a három kilométeres utat. Akadnak jótékony taxisok, akik ingyen fuvarozzák a menekülteket Vámosszabadi és Győr között.

A hegyeshalmi vasútállomáson áthaladt a mai napon az utolsó railjet. A nemzetközi expresszvonatról nem szállítottak le senkit, akkor még mindenki továbbutazhatott Ausztriába. Délutántól azonban több ilyen vonatot nem indítanak útnak csütörtökön, a délután háromkor Bécsből Budapestre induló járatot már hivatalosan is törölték a menetrendből.

Útban a határ felé
A szerző felvétele / Népszabadság

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) a hivatalos indoklás szerint túlterhelés miatt állította le a vonatközlekedést Magyarország és Ausztria között. Az intézkedés a Budapest és Bécs között közlekedő railjeteket és a határon áthaladó regionális járatokat érinti, ezekre Magyarországon már nem is állítanak ki menetjegyet.

 

Győrből azonban óránként indulnak személyvonatok Hegyeshalomig, ezek a járatok zsúfolásig tele vannak menekültekkel. Ők általában a megtelt röszkei táborból busszal jutnak el Vámosszabadiba, onnan pedig szintén busszal, esetenként gyalog vagy taxival mennek a győri vasútállomásig. Néhány taxis ingyen vállalja ezt a fuvart a Vámosszabadi és Győr közötti, közel 10 kilométeres úton.

A szerző felvétele / Népszabadság

A helyszínen voltunk Hegyeshalomban, amikor az egyik ilyen, menekülteket szállító személyvonat megérkezett az állomásra, ahol közölték az utasokkal a rendőrök, innen már csak gyalog juthatnak át Ausztriába. Többen az első felszólításra nem akartak kiszállni a vasúti kocsikból.

Végül azonban mindenki eleget tett a rendőrök kérésének, leszálltak, és együtt, gyalogosan indultak útnak a három kilométerre található határra. Útjuk során angolul jól beszélő rendőrök segítették tájékozódásukat. Tudósítónk szerint rengeteg a nagyon kicsi gyerek, sőt, egy kerekesszékes asszony is van a menekültek között.

Busszal érkezett menekültek a hegyeshalmi magyar–osztrák határ osztrák oldalán szeptember 5-én. Ma újra indult a menet.
Mohai Balázs / MTI

A hegyeshalmi vasútállomásról szervezetten húszperces gyaloglással érkeztek a menekültek Nickelsdorfba, a lezárt régi határátkelő vámhivatalának hatalmas betonterére. Sok százan már az éjszakájukat is itt töltötték, mindenki kapott olyan polifoamokat, amelyeket a hegyi túrázók és a mentők is használnak. Valamennyiüket étel és ital várta, egészségügyi sátrat is felállítottak a számukra. Nyugalom van, de a káosz ennek ellenére hatalmas, a családtagok néha egymást keresik a tömegben.

Felsorakoztak azok az osztrák buszok is, amelyek továbbszállítják a menekülteket. Hogy hova, azt hivatalosan nem árulták el, de két buszsofőr is megerősítette, hogy Salzburg az úti cél. Közben Győrből folyamatosan érkeznek a csupán Hegyeshalomig közlekedő személyvonatok, ezért aztán az alkalmi menekülttábor létszáma egyre nő. Papírokat, igazolványokat a menekültektől senki nem kér.

Úgy tudjuk, az első busz rövidesen elindul Salzburg felé. Az osztrák buszok sofőrjei között magyarok is vannak.

A menekültek többsége szírnek mondja magát, de bevallják, hogy Afganisztánból vagy Irakból érkeztek. A fő cél Németország, de meglepően sokan vannak, akik Finnországba akarnak menni.

Budapesten, a Keleti pályaudvaron eközben minden nyugodt mederben folyik, nincs káosz, nagyságrendileg ugyanannyian várakoznak békésen a jegypénztárak előtti sorokban és a peronon, mint délelőtt. A 17:10-es railjetre a menekülteket annak ellenére is felengedik, hogy a hangosbemondó szerint csak Hegyeshalomig közlekedik a vonat. A rendőrök első körben körülbelül száz embert engedtek fel, ügyelve arra, hogy családokat ne szakítsanak ketté. A 17:10-es railjet rendben el is indult, olyannyira, hogy üres helyek is voltak rajta, bár lehet, hogy ez az előfoglalások és a nem budapesti utasok miatt volt így.

Az utóbbi hetekben egyszer sem volt olyan üres, a Keletei, mint ma délután. A fél hatos hegyeshalmi vonaton mintegy 200 menekült indulhatott el nyugat felé.25-30 menekült maradt a vágánynál, de ők sem azért, mert nem fértek fel, hanem mert későn kapcsoltak, és lekésték a járatot. A tranitzónában az önkéntesekkel és a kíváncsiskodókkal együtt is csak mintegy 100 ember lehet. A legutóbbi járatot lekéső menekültek egyike munkatársunknak azt mondta, társai már jelezték, hogy csak Hegyeshalomig fognak eljutni, de onnan zavartalanul átsétálhatnak Ausztriába.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.