galéria megtekintése

Magyar Rambókat mutatott be Farkasházy Szárszón

2 komment


Cseri Péter

A tavalyinál jóval visszafogottabb, családiasabb, egyúttal vidámabb légkörű összejövetelt tartottak szombaton Farkasházy Tivadar humorista balatonszárszói házának udvarán a baloldali és liberális értelmiség prominensei. A 13. alkalommal megrendezett szárszói találkozón mintegy 150-en vettek részt – nagyjából feleannyian, mint egy évvel ezelőtt.

A létszámcsökkenés nyilván összefügg a baloldali ellenzék idei siralmas választási szerepléseivel is, a házigazda ugyanakkor megnyitó beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy ezúttal jóval kevesebb meghívót is adott postára, mint legutóbb. „Sokan nem akartak, vagy nem mertek eljönni” - tette hozzá, utalva arra, többen is jelezték számára, attól félnek, hogy retorzió éri őket a munkahelyükön, ha részt vesznek egy ellenzéki összejövetelen. (Teknős Miklós képgalériáját itt láthatják)

Az idei show-t Botka László, szocialista választmányi elnök, Molnár Gyula, újbudai volt (leendő?) polgármester, valamint a nagy visszatérő, Gyurcsány Ferenc vitte el

Így aztán maradt a szárszói kemény mag. A legtöbben már az első, 1993-as találkozón is részt vettek. Azt akkor azzal a céllal indította el Farkasházy, hogy egy asztalhoz ültesse a politikai, gazdasági, kulturális elit és a civil szféra legfontosabb szereplőit, akik a hétköznapok során gyakorlatilag nem találkoztak egymással. Bár az első években a politikai paletta összes árnyalatának akadt képviselője a rendezvényen, idővel a résztvevők köre jórészt a baloldali-liberális érzelmiségből került ki.

 

Idén a megszokottnál jóval kevesebb aktív politikus jött el, a házigazda számítása szerint vendégei legfeljebb egytizedét tehették ki. Közülük is mások voltak ezúttal a sztárok, mint tavaly.

A politikusok közül Botka László és Gyurcsány Ferenc volt a középpontban
A politikusok közül Botka László és Gyurcsány Ferenc volt a középpontban
Teknős Miklós / Népszabadság

Egy évvel ezelőtt Mesterházy Attila és Bajnai Gordon volt a két főszereplő, a szárszói kertben szinte minden arról szólt, hogy közülük ki az esélyesebb-alkalmasabb ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Az akkori összejövetelen – bár eredetileg nyilván ennél szélesebb témakört kívántak megvitatni – a „Bajnaival vagy Mesterházyval?” kérdés hangzott el legtöbbször.

Idén egyikük sem jött el, sőt, ha jól figyeltünk, egyszer sem hangzott el a nevük. Igaz, Mesterházy már nem MSZP-elnök, Bajnai pedig – ha úgy vesszük - igazoltan volt távol: épp az Együtt szombati tisztújításán vett részt.

A kamerák és vakuk kereszttüzét méricskélve az idei show-t Botka László, szocialista választmányi elnök, Molnár Gyula, újbudai volt (leendő?) polgármester, valamint a nagy visszatérő, Gyurcsány Ferenc vitte el. (Az MSZP elnökaspiránsa, Tóbiás József szombaton Zalában építgette a pártját.) A DK-elnöknek mindenképpen nagyobb figyelem jutott, mint tavaly: akkor csöndesen meghúzódva magányosan ácsorgott a sátor szélén, most népes stáb követte, és még Farkasházy is mikrofont nyomott a kezébe, igaz, csak egy villámmegszólalás erejéig.

A rendezvény hangulatát alapvetően meghatározta, hogy ezúttal előre deklaráltan nem foglalkoztak a baloldali ellenzék belső ügyeivel. A házigazda kérésére a felszólalók igyekeztek helyzetértékelést adni Magyarország közállapotairól, kiemelt figyelmet szentelve a kétharmados kormányzásnak. Nem meglepő, hogy a szónokok ezúttal egyáltalán nem keveredtek vitába egymással, inkább egymást próbálták kiegészíteni.

A hozzászólók jórészt szakkérdésekről értekeztek. Ferge Zsuzsa szociológus például a hazai szegénységi adatok romlásának okait elemezte, Botka László az önkormányzati szektor kormányzati kifosztásának folyamatát vázolta föl, Vadai Ágnes, DK-alelnök a nőpolitika legsürgősebb hazai feladatait összegezte. A házigazda által „magyar Rambóknak” titulált, a politikai hatalommal konkrét ügyekben szélmalomharcot vívó vendégek - köztük Mécs Imre, Nagy-Navarro Balázs vagy Császy Zsolt – egyaránt azt fejtegették, hogy akár a győzelem reménye nélkül is folytatják saját harcukat az igazukért.

Az idei összejövetelen túlreprezentáltak voltak az 50 fölöttiek. Míg a tavalyi szárszói találkozón sok volt a fiatal

A rutinos szárszóiak tudják, hogy Farkasházy minden alkalommal készül valamilyen geggel. Egy korábbi találkozón például tandemmel kedveskedett Medgyessy Péternek és Kovács Lászlónak, az akkori kormányfőnek és MSZP-elnöknek, tavaly pedig jelképesen egy „BMX-et” ajándékozott a két akkori baloldali riválisnak. A 2013-as szimbólum két bicikliből és egy betűből állt (a B jelű kerékpár Bajnainak, az M jelű Mesterházynak jutott), míg az X a majdani közös listára leadandó  voksokat szimbolizálta.

A házigazda idén a viccekben is visszafogottabb volt: a szónokok – jelezve, hogy Orbán Viktor „Futbóliájában” élünk – egy kapuban állva mondták el a beszédüket, valamint Farkasházy a színpadra szólította két kisunokáját (ők bemutatkoztak a közönségnek, majd elmentek játszani), mondván: ezzel próbálta meg fiatalítani a felkért szónokok átlagéletkorát.

Az tény, hogy az idei összejövetelen túlreprezentáltak voltak az 50 fölöttiek. Míg a tavalyi szárszói találkozón sok volt a fiatal - a vendégek egyharmada első alkalommal kapott meghívót (ők főként az újonnan alakult politikai pártokból és a demokratikus ellenzékkel szimpatizáló civil szervezetekből kerültek ki), addig ezúttal csak a nagy öregek jöttek el. Ők viszont jól érezték magukat.

Hiller István MSZP-s parlamenti alelnök például úgy emlékszik, hogy csupán egyetlen szárszói találkozót hagyott ki, azt is csak azért, mert kulturális miniszterként éppen külföldön tartózkodott. Azt mondja, nem gondolkodott azon, hogy „Szárszó” politikai vagy magánrendezvény, ő mindig beszélgetni jön.

„Nem szoktam előre elhatározni, hogy mi lesz a téma, a barátokban éppen az a jó, hogy bármiről el tudunk diskurálni egymással.” Emlékszik, hogy egyik alkalommal talpig farmerban érkezett, mire a jobboldali sajtóban az jelent meg róla, hogy Bobby Ewing-nak öltözött, amiből akkor arra következtettek, hogy az MSZP stratégiai döntésre készül a Mol ügyében.

Helmeczy László ügyvéd, ellenzéki politikus azt mondja, azért jött el idén is Szárszóra, mert tavaly jól érezte magát. „A barátaim járnak ide. Az imént beszélgettem Pusztai Erzsébettel, akivel annak idején közösen gründoltuk a Centrum Pártot, de jószerivel már csak itt találkozunk.”

Nem hittük volna, hogy olyan vendéget is találunk, aki újoncnak számít Szárszón. Pedig Gőgös Zoltán MSZP-s agrárpolitikus most először járt Farkasházyék kertjében.

„Most kaptam először meghívást” - magyarázta. Gőgös akár kampányolásra is felhasználhatta a rendezvényt: mint megtudtuk tőle, pályázik az MSZP elnökhelyettesi tisztségére. „Jó lenne az elnökségben egy vidékpolitikus is!” - érvelt. Épp arról beszélt, hogy a pártnak most úgy kell viselkednie, mint egy falusi parasztgyereknek, azaz minden szembejövőnek előre kell köszönnie, amikor Botka rátette a kezét a vállára, és határozottan közölte: „Zoli, beszélnünk kell!”

Hogy miről diskuráltak, már nem hallottuk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.