galéria megtekintése

Magánügy marad a közpénz

„A személyes adatok védelme alá eső adatok a nyilvánosságra hozatal során nem adhatóak ki" – válaszolta a Népszabadság kérdésére a Pallas Athéné Domus Animae, a Magyar Nem­zeti Bank alapítványainak egyike.

Pallas Athéné ellenfényben – a körvonalak látszanak, a részletek nem
Pallas Athéné ellenfényben – a körvonalak látszanak, a részletek nem
Marco Jurica / Reuters

A Népszabadság azért kereste meg a szervezetet, mert Péterfalvi ­At­tila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a Magyar Narancs érdeklődésére kiadott állásfoglalásában rögzítette: bizonyos korlátozásokkal nyilvánosságra kellene hozni a Magyar Nemzeti Bank alapítványai által nyújtott támogatások kedvezményezettjeinek a nevét akkor is, ha magánszemélyek. A kérdés azért került fókuszba, mert a jegybank alapítványai szerződéseik listájának publikálásakor nem nevezték meg a támogatott magánszemélyeket. Pedig közöttük volt például olyan, aki a kelet-afrikai könyvtárhelyzet kihívásainak kutatására, más a turisztikai szektor spanyol gazdaságban játszott szerepének vizsgálatára kapott közpénzt.

 

Ám az alapítvány válasza alapján egyelőre fedve marad, kik voltak a kedvezményezettek. Pedig Péterfalvi szerint a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvény a jegybankra nem vonatkozik ugyan, de az érdekeltsé­gében lévő alapítványok vagyonával való gazdálkodásban ugyanolyan nagyfokú nyilvánosságnak kellene érvényesülnie, mint a jogszabály hatálya alá tartozó szervezetek eseté­ben.

Magánterület: benézni tilos!

Ha a jegybank Péterfalvi Attila ajánlásának megfelelően megnevezné az alapítványi támogatásban részesülő magánszemélyeket, kiderülhetne az is, ki volt az az egzotikus érdeklődésű ember, aki 1,5 millió forintot kapott a könyvtárszektor kelet-afrikai kihívásainak kutatására. Ugyanakkor az azonosításra kevés esély van, hiszen az paradigmatikus fordulatot jelentene a Magyar Nemzeti Bank közérdekű adatokat minden eszközzel titkosító politikájában. Pedig a fordulatra igény lenne, mert a projektek sok kérdést felvetnek. Hiszen ahogyan arról lapunk korábban beszámolt, az MNB-alapítványok követhetetlenül osztogatták a közpénzt. Kelet-Afrikában például nem csupán a könyvtárhelyzet vizsgálatát tartották fontosnak, hiszen juttattak támogatást a tanzániai választások nemzetközi politikai következményeinek helyszíni feltérképezésére vagy éppen azokra a namíbiai, botswanai terepkutatásokra, amelyek a Fekete Afrika napjainkban című kötet elkészítését szolgálták. Nem kevésbé érdekes az a majd 7 milliós ösztöndíj, amelyet Kelet-Európa kutatására adtak favoritjuknak, aki ezt a régiót németországi úton vizsgálhatta. Több mint kétmillióért Kínába is mehetett valaki, hogy az ázsiai ország kelet-európai kapcsolatait kutassa. A konferencia-részvételre pályázók közül is sokan elégedetten kaphatták meg az értesítést pályázatuk elbírálásáról: volt aki Rióba, más Moszkvába, Philadelphiába, Washingtonba mehetett állami pénzen. Olyan magyar nemzetgazdasági szempontból első blikkre kevéssé releváns kutatásokat is finanszíroztak, mint A Birodalom újraegyesítése a gazdasági és a justinianusi propaganda tükrében (1,36 millió), a magyar kalandozó hadjáratok helye a 10. századi Európa gazdasági rendszerében (1,36 millió), a turisztikai szektor szerepe a spanyol gazdaságban az elmúlt fél évszázadban (1,36 millió). A globális hadiiparban játszott magyar szerepet, illetve a magyar hadsereg légiflottájának geopolitikai jelentőségét ismerve, nyilván nem meglepő az sem, hogy valaki 1,8 millió forintért kutathatott A légierő mint a geostratégia törekvések egyik fő eszköze címmel. (P. P.)

A Pallas Athéné Domus Animae válaszában rögzíti is: „A támogatásban részesített magánszemélyek adataival kapcsolatban mind az információs szabadságról szóló törvény, mind a kialakult bírósági gyakorlat egyértelmű abban, hogy a személyes adatok védelme alá eső adatok a nyilvánosságra hozatal során nem adhatóak ki.” A felelet szerint az alapítvány a közérdekű adatok nyilvánosságra hozatalát továbbra is az irányadó és hatályos jogszabályoknak, illetve a kialakult bírósági gyakorlatnak megfelelően teljesítik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.