galéria megtekintése

Péterfalvi is beszólt Matolcsyéknak: adják ki a támogatottak nevét

2 komment


Lencsés Károly

Bizonyos korlátozásokkal nyilvánosságra kellene hozni a Magyar Nemzeti Bank alapítványai által nyújtott támogatások kedvezményezettjeinek nevét akkor is, ha azok magánszemélyek – derül ki Péterfalvi Attilának, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének a Magyar Narancs kérdésére kibocsátott állásfoglalásából.

A közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvény a jegybankra ugyan nem vonatkozik, ám az érdekeltségében levő alapítványok vagyonával való gazdálkodásra vonatkozóan ugyanolyan nagyfokú nyilvánosságnak kellene érvényesülni – hangsúlyozza –, mint ami az államháztartás körébe, tehát a jogszabály hatálya alá tartozó szervezetek esetében érvényes.

Egyszerűbb a helyzet, ha egy, az információszabadság szempontjából közfeladatot ellátó szerv egyéni vállalkozóval köt megbízási szerződést, mert ekkor a természetes személy neve – aki a gazdasági élet szereplőjeként lép fel – közérdekből nyilvános adatként bárki számára megismerhetővé válik. Általánosságban viszont nem mondható ki, hogy a jelenlegi jogszabályi környezet mellett a támogatott személyek nevét minden esetben nyilvánosságra kellene hozni – fogalmaz Péterfalvi.

Azoknak a közpénzzel gazdálkodó szervezeteknek azonban, amelyek pályázati úton támogatnak bárkit – árnyalja a képet az elnök –, közzé kellene tenniük, kik a támogatási szerződések jogosultjai. Jelzi emellett, hogy figyelemmel kellene lenni arra, kiknek juttattak közpénzt.

 
Péterfalvi Attila
Péterfalvi Attila
MTI

Péterfalvi szerint ha például egy kutató a kedvezményezett, a tevékenysége nyilván összefügg a támogató közfeladatával, így a neve ekkor közérdekből nyilvános személyes adatnak minősülhet. Az pedig, hogy megismerhessük, milyen kutatásokat és kutatókat támogat egy állami szerv által létrehozott alapítvány, Péterfalvi szerint nemcsak a közpénzekkel való gazdálkodás átláthatósága, hanem a tudományos élet szabadságának biztosítása érdekében is fontos kérdés. Az államtól elvárható ugyanis – magyarázta –, hogy a tudományos értékek ügyében semleges legyen.

Álláspontja ugyanakkor: a nyilvánosság biztosítása a korrupció megelőzése és felderítése szempontjából is alapvető. Az adatvédelmi hatóság elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy lehet kivétel is. Ilyen például az, ha valakinek a magánéletéhez köthető szempontok alapján nyújtanak támogatást. Ebben az esetben az érintett nevét bizonyosan nem hozhatják nyilvánosságra. Péterfalvi különben jelezte, hogy a hatóság az ügyben nem indított vizsgálatot, csupán általánosságban fogalmazta meg a véleményét. Így az senkit nem kötelez semmire.

Parkoltatnák az adatokat
Parkoltatnák az adatokat

A Kúria viszont egy közérdekű adatkérésre irányuló perben kimondta: az alapítványokhoz került pénz nem veszíti el közpénz jellegét, a támogatásban részesülők adatait tehát ki kell adni, kivéve a magánszemélyek nevét.

Nem sokkal később – miután a köztársasági elnök a jegybanki alapítványok gazdálkodásának átláthatóságát korlátozó törvénymódosítás miatt előzetes normakontrollt kezdeményezett – az Alkotmánybíróság is döntött az ügyben. A testület szerint a „közpénzzel gazdálkodó és közfeladatot ellátó MNB-alapítványok által kezelt adatok vonatkozásában a törvénnyel bevezetett korlátozás szükségessége (alkotmányos célja és alkalmassága) jelen formájában nem támasztható alá”.

Arra viszont a határozatban nincs utalás, hogy pontosan milyen információkat kell nyilvánosságra hozni. Csak annyi olvasható ki belőle: a jegybank és alapítványai a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény szerinti közfeladatot látják el, tehát gazdálkodásuk transzparenciáját az általános szabályok szerint kell biztosítani. De ezekre a szervezetekre – amire Péterfalvi is utalt – a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvény nem vonatkozik. Ami viszont előírja, hogy közérdekből nyilvános a pályázatokkal kapcsolatos szinte minden adat, a kedvezményezettek nevét is beleértve. Az adatvédelmi hatóság vezetője az – egyelőre csak általánosságban megfogalmazott – állásfoglalását gyakorlatilag ebből kiindulva fogalmazta meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.