galéria megtekintése

LMP: Üzleti titkok kerülhettek az offshore gázkereskedőhöz

0 komment

NOL/MTI

Vizsgálóbizottság felállítását követeli a zöldpárt a gyanús tulajdonosi hátterű gázvállalat ügyében. Az aláírásokat már összegyűjtötték hozzá, főként arra kíváncsiak, mennyi kárt okozott az államnak az osztrák gáz továbbítása.

Összegyűlt a MET-vizsgálóbizottság felállításának kezdeményezéséhez szükséges számú aláírás – közölte Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke hétfői sajtótájékoztatóján. Szél Bernadett közlése szerint a MET-csoport tulajdonosi hátteréről tájékozódnának, de arra is választ várnak, hogy mekkora haszontól esett el az állam a cégcsoport tevékenysége által.

A MET viszi a GDF Suez ügyfeleit

Megszünteti szabadpiaci földgáz-kereskedelmi tevékenységét Magyarországon július 1-től a GDF SUEZ. A portfólió átvételéről a társaság a MET Magyarország Zrt.-vel állapodott meg. Részletek itt.

Szél Bernadett kijelentette: a cégre – ahogy a paksi bővítésre is – szerinte azért van szükség, hogy a kormányoldal új gazdasági hátteret építhessen fel maga mögé. Az Ausztria felől kedvezményes áron érkező gázt továbbító cég szerinte több tízmilliárd forinttal károsítja meg a lakosságot, és a MET működésének eredménye az is, hogy az MVM Zrt. veszteségesen működik ahelyett, hogy kivenné a részét a paksi bővítéshez szükséges önrész előteremtéséhez.

 

Az ellenzéki politikus a feltárandó kérdések közé sorolta a MET és egyes állami vezetők, valamint állami vállalatok vezetői között meglévő kapcsolatokat, mondván, felvetődik a gyanú, hogy az MVM üzleti titkai is a MET-hez kerülhettek. A képviselő arra is választ vár: milyen hatása van a társaságnak a magyar gázellátás biztonságára, valamint a regionális kül- és biztonságpolitikára, a cégnek milyen szerepe van a magyar-orosz energetikai együttműködésben.

Cinkelt lapok

Az Orbán-kormány az alaptörvénnyel ellentétes módon nyíltan támogat egy offshore céget, ezért vizsgáltatná a Fidesz holdudvarához köthető MET Zrt. ténykedését az LMP.

Szél Bernadett kockázatosnak nevezte az offshore hátterű cég jelenlétét a magyar piacon. Az LMP-s képviselő azt is elmondta, hogy a vizsgálóbizottság felállításához az MSZP és a Jobbik, valamint független képviselők adták támogató aláírásukat, a DK a Jobbik bekapcsolódása miatt nem társult. Kijelentette: ha a Fidesz-KDNP nem járul hozzá a testület felállításához, számolnia kell annak politikai következményeivel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.