galéria megtekintése

Lovasszobrot minden Fidesz-kádernek!

6 komment

NOL

Nyílt fórumot tartott a hétvégén a városligeti Kertemben az LMP, hogy kiderülhessen, a hozzáértők szerint kellenek-e új múzeumok a Városligetbe. Mint kiderült, a ligeti múzeumprojekt támogatói nem csak tisztességes eszközöket használnak a beruházás megkedveltetésére.

Pásztor Erika, az Építészfórum főszerkesztője azzal kezdte a beavatást, hogy talán az egész projekt egy félreértésből indult: amikor Finta Sándor, Budapest főépítésze azt mondta Baán László miniszteri biztosnak, hogy a Ligetet rendbe kell hozni, az utóbbi a múzeumi negyed iránti támogatásnak vélte az egyébként elég egyértelmű mondatot. Maga a Liget Budapest projekt korábban nem így nézett ki: az eredeti tervek szerint az egykori Felvonulási tér betoncsíkján sorakozó múzeumokról volt szó. Aztán hirtelen az egész liget, a zöldterületekkel együtt bekerült a tervekbe.

Pásztor Erika megmutatta azt is, hogy hova és mi épülne. Például a beszélgetés helyszíne, a Kertem kávézó helyén a Magyar Zene Háza terülne el. A legdurvább beavatkozás a Nemzeti Galéria új épülettömbje lenne: egy 40 méter magas (!), óriási építmény. A jelenlegi látványtervek torzítanak, kisebbnek mutatják, mintha alig nyúlna a fák fölé – de ez Pásztor szerint csalás, mint ahogyan nemrég egy konferencián Zoboki Gábor építész is rámutatott –, hiszen ha méretarányosan nézzük, a látványterveken 30-40 méter magas fák (amik a valóságban maximum 20-25 méteresek) és 3 méter magas emberek vannak. Összehasonlításul: a MűPa hatalmas Duna-parti épülete is mindössze 26 méter magas – az új Nemzeti Galéria több mint másfélszer nagyobb lenne.

 

Szél Bernadett, az LMP frakcióvezető-helyettese elöljáróban visszaemlékezett a Városliget-törvény elfogadására: a jogszabály szinte egy kaptafára készült a szintén akkoriban tárgyalt Normafa törvénnyel – mindkettő kivette minden helyi szabályozás és terv hatálya alól a területet, és lényegében egy biankó felhatalmazást adott a beruházóknak bármire.

A Városliget-törvényt egy vasárnap délután nyújtották be – egyéni képviselői indítványként, Papcsák Ferenc akkori zuglói polgármester neve alatt. Hétfőn már a bizottság tárgyalta, kedden a plenárison le is zavarták a „vitát”. Papcsák Ferenc a parlamentben „álmokra” hivatkozott, és arra, hogy a nagyívű fejlesztések mennyi jót hoznak. Arról viszont nem beszélt, hogy nincsenek hatástanulmányok, a szakmával és a lakossággal pedig előzetesen nem egyeztettek, ugyanúgy, ahogyan a Normafa esetében sem.

Pető Ernő történész-muzeológus azzal az állítással lepte meg a hallgatóságot, hogy a tervezett múzeumok tulajdonképpen modern lovasszobrok. – Arról kellene törvényt hozni, hogy bizonyos pozíció felett lovasszobor járna a politikai vezetőknek, így nem kényszerülnének rá, hogy sokkal nagyobb károkat okozva állítsanak maguknak emlékműveket – fogalmazott.

Szerinte a múzeumi negyed mint koncepció sok sebből vérzik. Kettőnél több múzeumot az ember nem tud megnézni, ha rendesen koncentrál. Sokkal hasznosabb, ha lehet közben kicsit sétálni, lazítani – vagyis fölösleges múzeumok sokaságát egymás mellé telepíteni. Ráadásul a kormány által remélt 1-1,5 milliós látogatószám-növekedés sem tűnik reálisnak. A legnagyobb látogatottságú múzeumaink (a Szépművészeti, illetve az egri Dobó vármúzeum) 500-600 ezres látogatottságúak.

Természetesen vannak példák múzeumi negyedekre, akár új építésűekre is a világban. Például Valenciában, ahol ráadásul jelentősen növekedett a látogatószám is. Csakhogy a fellendülés éppen egybeesett a világturizmus növekedésével, a fapadosok elterjedésével, az egy hétvégés turistautak megugrásával. Azaz nem állítható, hogy egyedül az új múzeumépületek miatt jött sokkal több látogató. És az sem mellékes, hogy Valenciában sok plázát is építettek (valójában minden múzeumra jut egy bevásárlóközpont), amit a Ligetben aligha lehetne megvalósítani.

Muzeológiai szempontból a szakértő szerint a legkritikusabb kérdés a műtárgyak mozgatása. A Nemzeti Galériában 150 ezer műtárgy van, ezeket kellene lehozni a várból. A mozgatásuk olyan követelményeket támaszt, ami már önmagában óriási költség: zárt, klimatizált tárolókban, rázkódás nélkül, sérülésveszély nélkül kellene lehozni őket a Ligetbe. Pető Ernő úgy véli: ekkora műtárgyszámnál elkerülhetetlen, hogy számos alkotás megsemmisüljön.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.