galéria megtekintése

Két terv is nyert: piramisok vagy jégtáblák lesznek a múzeumi negyedben

8 komment


Szalai Anna

Bár győztest hirdettek, de még nem dőlt el, milyen tervek alapján épülhet fel a Városligetbe tervezett múzeumi negyed zászlóshajójának szánt új Nemzeti Galéria. De az is elképzelhető, hogy a kormány az építészeti pályázatok eredményétől függetlenül rendeli meg a terveket más helyszínekre.

Két egymásnak forduló háromszög-piramis, illetve egy pagoda és néhány egymásnak csúszó jégtábla keresztezése nyert az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum épületére kiírt nemzetközi meghívásos építészeti tervpályázaton. A bíráló bizottság ugyanis két pályaművet is első helyre sorolt.

Így képzeli el a ligetet a Snøhetta
Így képzeli el a ligetet a Snøhetta
Liget Budapest

A Pritzker-díjas Snøhetta és a szintén Pritzker-díjas SANAA tervét egyaránt kiemelkedő értékűnek ítélte a magyar és külföldi szakemberekből álló zsűri. Snøhetta nevéhez fűződik többek között a New York-i World Trade Center helyére tervezett September 11 Memorial Museum és Norvég Nemzeti Opera épülete, míg a SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) építésziroda tervezte többek között a Louvre-Lens múzeum épületét.

 
Direkt záratta ki magát az egyik pályázó

Az új múzeumi negyed rejtve már létezik a turisták által kitaposott útvonalon, a pusztuló vagy alulhasznosított műemlékeinkben - ezt a keddi eredményhirdetés után közölte a tenderből korábban kizárt Zoboki Építésziroda. A teljes cikket itt olvashatják.

A két nyertes mű közül a tervezőkkel folytatott egyeztetések során, szakmai és pénzügyi szempontok alapján választják majd ki a végső győztest.

A SANAA győztes látványterve
A SANAA győztes látványterve
Liget Budapest

A zsűri a második helyekben sem tudott megegyezni, így ott is két pályaművet díjazott: Nieto Sobejano építészirodája mellett Balázs Mihály Építész Műterme és a BME Építészmérnöki Kara közös tervét választották ki.

A SANAA győztes látványterve
A SANAA győztes látványterve
Liget Budapest

A tavaly októberben meghirdetett 380.000 euró összedíjazású meghívásos tervpályázat keretében a Petőfi Csarnok helyén megvalósuló Új Nemzeti Galéria–Ludwig Múzeum épületére összesen 9 érvényes pályamű érkezett. Ezek között válogatott a zsűri.

Így képzeli el a ligetet a Snøhetta
Így képzeli el a ligetet a Snøhetta
Liget Budapest

– A sztárépítészeket is felvonultató pályázat célja az volt, hogy egy olyan modern, korszerű, 21. századi követelményeknek megfelelő, építészetileg kiemelkedő értékű épületben kapjon új otthont az Új Nemzeti Galéria és a Ludwig Múzeum, mely méltó a Városligethez és az egyik legfontosabb magyar közgyűjteményi együtteshez is – jelentette ki Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa az eredményhirdetéskor.

A SANAA győztes látványterve
A SANAA győztes látványterve
Liget Budapest

A Városligetben egyébként összesen öt új múzeum épülne. Az Ötvenhatosok terének lebetonozott felületein megvalósuló Néprajzi, illetve a Magyar Építészeti és a Fotó Múzeum, valamint a volt Hungexpo-épületek helyén felépülő Magyar Zene Háza épületeire kiírt nemzetközi tervpályázaton decemberben hirdettek eredményt. A győztes tervek heves vitát kavartak a hazai szakmai közvéleményben, de a külföldi szaksajtó is jobbára csak a japán Sou Fujimoto Zene Házára készült terveit méltatta. A hírek szerint Orbán Viktor miniszterelnök sem volt elbűvölve a tervektől. L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára a Magyar Narancsnak adott interjújában ezt ugyan nem erősítette meg, de elképzelhetőnek tartotta, hogy az új Nemzeti Galéria jobb helyen lehetne a Budai Várban, mint a Városligetben. De a Néprajzi, a Fotó és az Építészeti múzeumokról is úgy vélte, hogy könnyen el lehetne őket helyezni a városban máshol. Sőt azt sem tartotta biztosnak, hogy az építészpályázatok győztes tervei alapján húzzák fel az új múzeumokat. A pályázatra meghívott Zoboki Gábor építész – többek között a MÜPA tervezője – ellentervet készített: a Liget helyett a Budai Várban helyezné el a galériát. Már több évvel ezelőtt is ezt javasolta. A pályaművet végül kizárták.

A SANAA győztes látványterve
A SANAA győztes látványterve
Liget Budapest

A Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum nélkül azonban az egész projekt elveszti létjogosultságát.

Baán László Szépművészeti Múzeum főigazgatója hétfőn a K:antinban, a múzeumi negyedről rendezett vitában úgy fogalmazott: én sokkal többet tudok a témáról, de azért vagyok állami tisztségviselő, hogy magamban tartsam a hozzám eljutott információkat – jelentette ki, A Liget-projekt miniszteri biztosa egyébként semmi meglepőt nem talált az államtitkár kijelentésében, mondván 3,5 éve, amióta a múzeumi negyed ötlete felmerült, minden létező és nem létező helyszín szóba került már. Abban sincs változás, hogy vita van, hiszen eddig is voltak ellenzői a projektnek a Fideszen belül is.

Így képzeli el a ligetet a Snøhetta
Így képzeli el a ligetet a Snøhetta
Liget Budapest

De közben született egy törvény és egy kormányhatározat arról, hogy a múzeumi negyedet a Városligetben kell megépíteni. Baán szerint a pénz is megvan a megvalósításhoz. Hoppál Péter kulturális államtitkár még az előtt mondta, hogy 50 százalékra teszi a Liget Budapest megvalósítási esélyeit, mielőtt a kormányhatározat megszületett volna a negyed idei ütemének finanszírozásáról. A kormány egyedi döntéssel biztosította a szükséges forrásokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.