galéria megtekintése

Leszakadt a vakolat, 14 fokos a tanterem – 16 ezren csatlakoztak a hermanosokhoz

26 komment


Doros Judit

Egyre erősödik a miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestületének nyílt levele nyomán kibontakozó országos tanártiltakozás. Tegnapig tizenhatezernél is több támogató jelezte, egyetért követeléseikkel, s több mint 100 általános, középiskola és óvoda teljes tantestületével csatlakozott hozzájuk.

Pilz Olivér
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az iskolánk faláról már szakad le a vakolat, és télen, amikor nagyon hideg volt, a termek felében 14 fok volt. Szinte minden nap hét óránk van, és a felvételi előkészítőkkel együtt az egyik napon nyolc. Pont most, hetedikben kell a gyereket legjobban kifárasztani! A kultúrház színháztermében tesizünk, mert nincs is rendes tornatermünk! Ehhez képest az elvárások is nagyon magasak. Nagyjából már nincs is szabadidőnk, mert otthon is tanulni kell, ráadásul én még heti három edzésre is járok. Hogy lehet így tanulni? A középiskolában csak még több óránk lesz – ezt írta ­Hanti Márton, az úrhidai Géza Fejedelem Általános Iskola tanulója, aki tizenhatezer-hatszáznyolcvanhetedikként csatlakozott a miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestületének nyílt leveléhez. Ebben a pedagógusok és a gyerekek túlzott leterheltségére, a túlburjánzó, felesleges adminisztrációra panaszkodtak, azonnali, drasztikus változásokat követeltek.

Pilz Olivér, a Herman közalkalmazotti tanácsának elnöke tegnap tudósítónknak azt mondta: noha nekik hivatalosan még mindig nem válaszolt sem miniszter, sem államtitkár, sem Klik-vezető, bizonyos változás már érzékelhető a kormányzat hozzáállásában.

 

A Nemzeti Pedagógus Kar képviselői a héten jártak a miskolci gimnáziumban, s arról számoltak be, hogy az utóbbi napokban már elkezdődtek a kormány részéről egyeztetések olyan, az oktatást érintő ügyekben, amelyekben eddig nem sikerült változásokat elérniük. Hogy konkrétan melyek ezek, azt az érdekképviseleti vezető egyelőre nem részletezte. Közölte: hamarosan újabb levelet fogalmaznak, amelyben immár a támogató aláírásokkal felvértezve kérik az illetékeseket, változtassanak a rossz döntéseken.

A január elején közreadott levél óta feketén-fehéren kiderült: eddig több mint tizenhatezer magánszemély – köztük pedagógusok, diák­ok, szülők – csatlakozott hozzájuk. Több mint száz oktatási intézmény teljes tantestülete nyílt vagy titkos szavazáson döntött arról, hogy szintén mögéjük áll. Köztük olyan országosan elismert iskolák, mint Budapesten a Városmajori, a Budai Nagy Antal, a Szilágyi Erzsébet, a Teleki Blanka vagy a Leövey Klára Gimnázium, vidéken az egri Dobó, a szolnoki Verseghy, a nyíregyházi Zrínyi Ilona vagy a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium. Négy óvoda közössége is támogatta kezdeményezést.

Egyre több támogató szervezet

Más területről is számos érdekvédelmi szövetség és szervezet is támogatja a miskolciakat. A Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség azt írta: bár ők a felsőoktatás és az egészségügy területén dolgozókat tömörítik, hiszik, hogy az ország jövőjét a színvonalas alap- és középfokú közoktatással lehet megalapozni. – Mivel az egészségügy és az oktatás egyformán az Emmi mostohagyermeke, így pontosan tudjuk, hogy az elmúlt években mekkora forráskivonást hajtott végre a humán területről a kormányzat. Ezzel olyan, szinte visszafordíthatatlan folyamatokat indítottak el, amelyek nemcsak gyermekeink, hanem nemzetünk jövőjét veszélyeztetik – írták. Csatlakozott a Központi Rendőr Szakszervezet, s az ország legnagyobb vállalkozói érdekvédelmi szervezete, a közel ötvenezer főt tömörítő Vállalkozók Szövetsége azt írta: támogatja hazánk pedagógusait.

Nem válaszol a kormány

Lapunk a következő kérdéseket tette fel Balog Zoltán humánminiszternek és Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkárnak: Válaszolnak-e a Herman Ottó Gimnázium nevelőtestületének petíciójára? Ha igen, mikor és milyen formában? Mi a miniszter és az államtitkár álláspontja a pedagógusok petíciójában felvetett problémákról? Kérdéseinkre lapzártánkig nem kaptunk választ.

(B. I.)

Kapcsolódó cikkek

Káosz és apátia a tanáriban

Gond van az iskolák fenntartásával, üzemeltetésével, finanszírozásával, a diákok és tanárok terhei elviselhetetlen méreteket öltöttek, mindezek miatt nem érezzük jól magunkat – így fogalmazott lapunkhoz eljuttatott nyílt levelében Pilz Olivér, az országos is kiemelkedő színvonalon működő Miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke.

Egy Klik-vezető is támogatja a harcoló miskolci tanárokat

Tantestületek, pedagógusok, óvónők, szülők, diákok, civil szervezetek, sőt, egy dunántúli Klik-vezető is támogatásáról biztosította a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárainak harcát a jelenlegi oktatási rendszer megváltoztatásáért. A hivatalos szervek viszont hallgatnak.

„Elkeseredett hangulatban jól, hatékonyan tanítani nem lehet”

A miskolci Herman Ottó Gimnázium és a hozzá csatlakozott intézmények tanárainak véleményével jelentős mértékben egyetértek, néhány, általuk is felvetett ügyben közel járunk a megoldáshoz. A béremelés nem tartozik ezek közé – nyilatkozta lapunknak Hor­váth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója.

Újabb négy szegedi iskola csatlakozott a tanárlázadáshoz

Újabb négy szegedi iskola csatlakozott szerdán a miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestületének nyílt leveléhez. Többek közt követelik, hogy a nevelést segítő iskolai alkalmazottak bérét is emeljék fel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.