galéria megtekintése

„Lehetetlen cél”: nem hagyják emlékezni a Szolidaritást

17 komment

L. K.

A rendőrség gyakorlatilag betiltotta a Magyar Szolidaritás Mozgalom október 23-ra tervezett akcióját: a demonstrációról szóló bejelentést érdemi vizsgálat nélkül elutasították – tudatta közleményében a szervezet.

A rendőrség telefonon tájékoztatta szerda délután a Szolidaritás elnökségét, hogy csütörtökön az Opera mellett tervezett demonstrációját nem tarthatja meg. A szervezet szerint „felháborító, hogy a hatalom ilyen pitiáner eszközökkel él”.

A rendőrség esélyt sem adott a helyszínváltoztatásra
A rendőrség esélyt sem adott a helyszínváltoztatásra
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A rendőrség gyakorlatilag betiltotta a Magyar Szolidaritás Mozgalom október 23-ra tervezett akcióját: a demonstrációról szóló bejelentést érdemi vizsgálat nélkül elutasították – tudatta közleményében a szervezet. Az indoklásban a következő ok szerepelt: „lehetetlen cél".

 

A TEK október 20-án rendelkezett arról, hogy az Operaház körüli területet lezárja. A Szolidaritás szintén aznap jelentette be ugyanoda a saját rendezvényét. Többször érdeklődtek, hogy szükséges-e további egyeztetés, ahogyan az általában lenni is szokott. Ennek ellenére a hatóságtól mindig azt a választ kapták, hogy arra nincs szükség. Ezért meglepőnek tartják, hogy szerda délután elutasító döntést hoztak, hiszen így lehetőségük sem volt arra, hogy a helyszínt megváltoztassák, mert a 72 órás határidő miatt új demonstrációt nem tudnak bejelenteni.

A Szolidaritás elnöksége úgy döntött, hogy a tüntetést – amelyen beszédet mondott volna Mécs Imre – nem tartja meg. Amit mondani akartak, 23-án az Opera előtt akarták elmondani, az embereket pedig nem hozzák olyan helyzetbe, hogy egy betiltott tüntetésen vegyenek részt jogszabályellenesen.

„Felháborító, hogy a hatalom ilyen pitiáner eszközökkel él,  és nem mer szembenézni saját állampolgáraival" – hangsúlyozza a Szolidaritás. A sajtó a kitiltási botránytól, az internetadótól hangos, és Magyarország egyre jobban eltávolodik '56 és a rendszerváltás eszméitől, a szabadságtól és a demokráciától – állítják.

„A kormány minden egyes lépése egyre jobban hasonlít azokra az időkre, amelyeket a legélesebb jelzőkkel bírál, amely korszak bűneit úton-útfélen ráolvassa a jelenlegi ellenzékre. Ne legyen senkinek illúziója! A rendőrség mindig parancsot teljesít. A parancs pedig mindig felülről érkezik" – zárul a közlemény.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.