galéria megtekintése

Lázár János szomorúsága és az üres transzparens üzenete

3 komment


Boda András
NOL

Kívülről ugyan az Origo és a Norvég Civil Alap vegzálása ellen, valamint a reklámadó miatt rendezett tüntetésnek tűnt, valójában egy értekezlet volt hétfő este a Kossuth téren és a Magyar Telekom székházánál, ahol Lázár János munkáltatói kifejezték, elégedetlenek alkalmazottuk teljesítményével.

– Azt hittem, többen leszünk!

Nem kevés csalódottsággal állapította meg ezt egy-két perccel hat óra előtt hétfő délután a Parlament előtt egy fiatalember. Ekkor ugyanis még csak legfeljebb egy-két száz ember gyűlt össze az Alkotmány utca Kossuth tér felől végén a Kettős Mérce hívására, hogy – alig egy hét alatt másodszor is – tüntessenek az Origo főszerkesztőjének menesztése miatt, valamint a reklámadó bevezetése és a Norvég Civil Alap állami vegzálása ellen. Nem sokkal később azonban kiderült, korai volt a fiatalember csalódottsága: negyedóra múltán „beestek" a késők, s miként a múlt héten, úgy tegnap is több mint ezren – egyes tüntetők szerint „legalább kétezren" – kezdték skandálni: „Szabad ország, szabad média!" S egy emberként hördültek fel, amikor a magyar zászlóba burkolózó szónok, Papp Réka Kinga a rigmust megszakítva közölte:

– Ez sajnos a mai Magyarországon nem kijelentés, hanem óhajtás!

 
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Hasonlóképp borúsan látta a jelent Ferencz Gábor blogger, az átlátszó.hu egyik szerzője az Origo-ügy kapcsán. (Mint arról többször írtunk, egyre több jel utal arra: politikai nyomásra váltották le az Origo főszerkesztőjét, akinek nem sokkal azután kellett távoznia, hogy a portál nyilvánosságra hozta Lázár János költségtérítéses ügyét. A főszerkesztő távozása után a portál több tucat munkatársa felmondott, a 444.hu pedig azt tudta meg: Lázár János sokszor „szomorú volt" az Origo cikkei miatt, a portál tulajdonosa, a Telekom pedig egy tenderhez kapcsolódó háttéralku során vállalta, hogy „visszafogja" az Origót. A Telekom és Lázár is határozottan cáfolta a vádakat).

A történtek miatt szervezett hétfői késő délutáni tüntetésen felszólaló blogger úgy fogalmazott: „Azt pontosan nem tudjuk, mi vezetett a főszerkesztő menesztéséhez. De ha Lázár szomorúsága miatt kellett mennie, akkor tényleg nagy a baj. Ha pedig a Telekommal kötött kormányzati háttéralku miatt kellett távoznia, akkor még nagyobb a baj." Súlyosnak ítélte a helyzetet Hammer Ferenc médiakutató, szociológus is, aki szerint a hatalomnak most már egyértelműen az a célja „a civilek és a média kinyírásával, hogy elszigeteljen minket egymástól."

A percről percre duzzadó tömegben a dühöngést gúnyos kacaj váltotta, amikor Papp Réka Kinga Lázár beosztását kezdte boncolgatni:

– Ki az a Lázár János? Először is: nem hűbérúr! Aztán: nem nádor! Hanem az alkalmazottunk! Így pedig az összejövetelünk valójában nem is tüntetés, hanem egy szokásos munkahelyi értekezlet, amit azért hívtunk össze, mert elégedetlenek vagyunk a teljesítményével.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A rövid beszédek után a tömeg elindult a Magyar Telekom budai székháza elé, hogy ott folytassa a tüntetést. Az ekkor már bizonyosan több ezresre duzzadt menetben volt, aki egy felirat nélküli transzparenst tartott a magasba. Mint azt a tábla készítője, egy középkorú asszony elmondta, arra próbálta felhívni a figyelmet:

– Lassan eljutunk oda, hogy már tüntetni sem merünk, latolgatjuk, nem lesz-e baj abból, ha felírunk ezt-azt a transzparensre. Úgy tűnik, ebben a háborúban is győz az Orbán-kormány, s eléri, amit akar: az emberek mind inkább befogják a szájukat, a még el nem foglalt újságok, rádiók, tévék meg jobb híján az öncenzúrába menekülnek.

A vonuló menet percről percre nőtt, folyamatosan csatlakoztak hozzá újabb és újabb demonstrálók. Sok a fiatal és a kisgyerekes család, valamint a biciklista, így kifejezetten majálishangulat uralkodott, az Alagútban meg fiesztává alakult a menet, mert az Alagút akusztikáját kihasználva énekelni kezdtek és különböző rigmusokat skandáltak, egyebek mellett azt, hogy "Nem kell Orbán, nem kell Lázár, szabad népnek nem kell császár" vagy hogy "Megcsörren a telefon, haptákban a Telekom".

„Már érzi a vesztét a Telekom! Meg akarnak vesztegetni minket!” – üvöltötte el magát egy bringás srác, amikor a demonstrálók menete elérte a telekommunikációs cég szákházát. Azt kommentálta így, hogy az épület előtt, a Vérmező sarkán a cég felállított két, a Telekom színeiben pompázó sátrat, amely alatt több száz palack ásványvizet készítettek ki. Azt csak tippelni lehetett, hogy a gyaloglásban megfáradt tüntetőknek szánták a vizet: a cégtől ugyanis senki nem volt a helyszínen. Volt, aki azzal keltett derültséget, hogy megállt az asztalok mellett és nyilvánvalóan a tüntetés eszméjét védve ráförmedt a vízre vágyó tüntetőkre: „Ne engedjetek a csábításnak, legyetek erősek, ne igyátok a vizüket, ne hagyjátok korrumpálni magatokat!” Másvalaki azt jegyezte meg: „Ezt erősen benézte a Telekom, nincs elég víz, sokkal több a tüntető, mint a palack!”

Mindeközben a Krisztina körutat teljes szélességében elfoglalta a tömeg, egy kis teherautó platójáról pedig többen is rövid beszédet mondtak. A szónoklatok közben – különösen Lázár János nevének említésekor – többször is felhangzott a „mondjon le.” A szervezők nem sokkal nyolc óra után bejelentették, hogy a tiltakozás véget ért – legalábbis hétfőre. A demonstrálók így azt skandálva indultak haza: „Folytatjuk! Folytatjuk!”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.