galéria megtekintése

Lázár megválik L. Simontól, Némethné pedig nyugdíjba megy

13 komment

NOL

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter emellett a kormányt érintő elbocsátásokról, az isztambuli merényletről, a Brexitről, a Liget-projektről és Soros Györgyről is beszélt az 56. Kormányinfón.

Nincs megelégedve L. Simon Lászlónak a műemlékvédelem terén kifejtett munkájával, ezért „a barátság ellenére” megválik L. Simon Lászlótól, Németh Lászlóné pedig – aki a postáért, pénzügyi szolgáltatásokért, a takarékbankok integrációjáért is felelős jelenleg, mint miniszterelnökségi államtitkár - nyugdíjba készül, így a területét más veszi át – jelentette be Lázár János csütörtökön az 56. Kormányinfó sajtótájékoztatón. A miniszter a volt fejlesztési miniszterrel elégedett volt, a posta-ügyekkel különösen és elárulta, hogy Némethné minden bizonnyal más feladatot kap.

Máthé Zoltán / MTI

Kerestük L. Simon Lászlót, hogy kommentálja az ügyet, de nem kívánt nyilatkozni. „Lázárral készítsen erről interjút, ne velem” – mondta lapunk munkatársának.

 

Terrorizmus

A kormány kifejezte részvétét a keddi isztambuli repülőtéri merénylettel kapcsolatban. A 42 áldozatot követelő eset miatt a magyar légikikötők biztonságának kérdése is felmerült, az üggyel kapcsolatban tárgyalások is várhatóak. Lázár megjegyezte: 2013-ban az Unió egyik legbiztonságosabb repterének választották a ferihegyi repteret.

Brexit 

A kormány szerint a britek elveszítették azt a képességüket, hogy kontrollálni tudják, ki dolgozhat és ki léphet be az országba - többek között ez is vezetett a Brexithez. A miniszter elmondta: Magyarország tiszteletben tartja az Egyesült Királyság döntését, miszerint kilépnek az Unióból. Magyarországnak ugyanakkor az az érdeke, hogy a gazdasági és politikai együttműködéseket fenntartsuk a britekkel. A kormány törekszik arra is, hogy Nagy-Britannia továbbra is stratégiai szövetségesünk maradjon. Lázár János az ott dolgozó magyarok sorsának fontosságáról is beszélt: a V4 azért harcol, hogy az ő érdekeik ne sérüljenek. Lázár egyébként saját maga is a kilépés mellett szavazna, mivel nagyot csalódott az Unióban.

Soros György terve magyarellenes

Lázár János nem tudja, ki kérte meg Soros Györgyöt arra, hogy Európát segítse. Soros György bevándorlással kapcsolatos megoldási terve magyarellenes, mivel az országtól venne el támogatást – mondta a miniszter. Sorosnak nem az Unión belüli, hanem Amerikában kellene a bevándorlás mellett kampányolnia - javasolta Lázár.

Máthé Zoltán / MTI

Liget-projekt

Lázár elmondta: az elmúlt három évben minden érvet és ellenérvet meghallgatott a kormány ezzel kapcsolatban. A miniszter szerint a projekttel kapcsolatos tüntetések mögött sokszor inkább politikai okok álltak, mivel a tiltakozók csak bizonyos területeket érezték szívügyüknek.

A zöldterületet védők javaslatai kapcsán végül úgy döntöttek a szakértők, hogy a természet megőrzése a legfontosabb. Amikor 2018 környékén befejeződnek a munkálatok, több ezer új fával és számos jobb épülettel gyarapszik majd a Liget. 

Perverz a július elsejei szabadnap

Lázár szerint perverz, hogy az állami tisztviselők jó munkáját szabadnappal jutalmazzák, de sajnos nem tudta megváltoztatni a törvényt, bármennyire is próbálkozott. Az állami és polgármesteri hivatalok munkatársai ugyanakkor a már megígért béremelésre számíthatnak - mondta a miniszter.

Kiss László minden kitüntetését megtarthatja

Bár nemrégiben újabb lehetséges áldozata bukkant fel a nemi erőszakért börtönben ült Kiss László úszóedzőnek, kitüntetéseit nem vonják vissza, ugyanis erre nem ad lehetőséget a törvény. 

A Veritas élén továbbra is Szakály Sándor

Lázár szerint az igazgató 1920-as numerus claususról alkotott véleménye nem egyezik a legtöbb történész véleményével. Szakály Sándor állítása - miszerint a zsidó felsőoktatási hallgatók számát drasztikusan csökkentő törvény inkább jogkorlátozó, mint jogfosztó volt - ugyanakkor nincs hatással a főigazgató állására - mondta a miniszter.

Habony és a helikopter

Lázár nem tudja, miért kapott ajándékba Habony Árpád egy 900 ezres helikopter utat az egyik legnagyobb letelepedési kötvényes céghez köthető üzletembertől. Az viszont teljesen biztos, hogy a kormány döntéseire a letelepedési kötvényekkel kapcsolatban nincs befolyása a férfinak – mondta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.