galéria megtekintése

Elhatárolódik a kormány Szakály Sándortól

69 komment


Czene Gábor

Csepreghy Nándor államtitkár a kormány nevében elhatárolódott Szakály Sándor kijelentésétől – számolt be a Zsidó Közösségi Kerekasztal ülésén történtekről Heisler András, a Mazsihisz elnöke.

Szakály Sándor történész, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója nem tartja jogfosztónak az 1920-ban elfogadott numerus clausus (zárt szám) törvényt, amelynek nyomán a magyarországi egyetemeken drasztikusan csökkentették a zsidónak nyilvánított hallgatók arányát. Szakály a múlt héten arról beszélt a Budapest Beacon portálnak adott interjújában, hogy a numerus clausus nem jogfosztó, hanem „jogkorlátozó törvény volt, miközben másoknak nagyobb lehetőséget biztosított".

Sajátos módon párhuzamot vont a numerus clausus és a női esélyegyenlőség között: „Mondhatni, hogy vallási vagy származási alapon semmilyen megkülönböztetést sem szabad tenni – és én ezzel egyet is értek –, de napjainkban számos helyen akad példa ennek ellenkezőjére, lásd a női kvótát."

A főigazgató vitába szállt a Magyar Tudományos Akadémiával is, és úgy vélte, hogy Hóman Bálint, a Horthy-korszak kultuszminisztere „nem volt a németek szálláscsinálója". A maga részéről nem kifogásolta volna, hogy Székesfehérváron – ha a helybéliek úgy döntenek – szobrot állítsanak Hómannak.

 

Az interjú megjelenése óta sorra jönnek a tiltakozások. Baloldali pártok a főigazgató leváltását követelik. Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke az RTL Klub híradójában a jogállamisággal összeegyeztethetetlennek minősítette a faji alapon hozott törvényeket. A Tett és Védelem Alapítvány „kocsmai színvonalú provokációnak", a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) hátborzongatónak minősítette a nyilatkozatot.

A magyar zsidóság tragédiája iránti átható közöny világossá teszi, Szakály Sándorral továbbra sincs módunk, vagy okunk bármilyen párbeszédet folytatni

– utalt a Mazsihisz a két évvel ezelőtti botrányra, mikor is Szakály idegenrendészeti intézkedésként értékelte a Kamenyec-Podolszkijba történt, mintegy húszezer áldozattal járó 1941-es deportálásokat. (Szakály utóbb bocsánatot kért. A Demokratikus Koalíció holokauszttagadás miatt feljelentette, de bűncselekmény hiányában megszüntették ellene az eljárást.)

Szakály Sándor
Teknős Miklós / Népszabadság

Heisler András, a Mazsihisz elnöke elmondta lapunknak, hogy a főigazgató mostani nyilatkozata a Zsidó Közösségi Kerekasztal szerdai ülésén az „egyebek" napirendi pontok között is szóba került. Egész pontosan Kiss Henriett, a Mazsihisz alelnöke kérdezett rá, hogyan viszonyul a kormány Szakály Sándor véleményéhez.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter – aki előre jelezte, hogy más programja miatt nem tudja megvárni az ülés végét – ekkor már nem volt jelen. Csepreghy Nándor miniszterhelyettes, államtitkár azonban Lázár felhatalmazásának birtokában hangsúlyozta: Lázár János és a kormány minden tagja nevében elhatárolódik Szakály Sándor kijelentésétől. Heisler András tájékoztatása szerint Csepreghy hozzátette: Lázár János a közeljövőben kész a Mazsihisz képviselőivel személyesen is megbeszélni a kérdést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.