galéria megtekintése

„Nem vártam a következő mozdulatára” - hatalmas merénylet az isztambuli repülőtér ellen

5 komment

NOL

Negyvenegy ember meghalt, több mint 300 pedig megsebesült abban a terrortámadásban, amelyet feltételezhetően az Iszlám Állam merénylői hajtottak végre kedd este az isztambuli Atatürk repülőtéren. Két vagy három bomba is robbant, de mindkettő a reptér épületén kívül. A három öngyilkos merénylőnél gépfegyver is volt, tűzharcba keveredtek a rendőrökkel, mielőtt felrobbantották volna a testükre erősített bombát.

A terroristák taxival érkeztek az isztambuli Atatürk repülőtér nemzetközi termináljához. a kocsiból kiszállva a kalasnyikovjaikkal lövöldözni kezdtek, és két vagy három robbanás is hallatszott. Két öngyilkos merénylő azután robbantotta fel magát a repülőtér bejáratánál, hogy egy ellenőrzőpont előtt tűzharcba keveredtek a biztonságiakkal. Társuk a terminál előtti járdán detonálta a maga robbanómellényét. Ő lehetett az az öngyilkos merénylő, akit állítólag egy önfeláldozó rendőrnek sikerült közelharcban maga alá gyűrnie, mielőtt a terrorista mindkettejüket a levegőbe repítette volna. A rendőr valószínűleg rengeteg ember életét mentette meg.

Fotó: Murad Sezer / Reuters

Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter a CNN-nek nyilatkozva először azt mondta, hogy 10 halottja van a merényletnek, később azonban Binali Yildirim miniszterelnök megerősítette azokat a sajtóinformációkat, amelyek szerint a merénylet 36 halálos áldozatot követelt. Szerda délutánra a halottak száma 41-re nőtt, a sérülteké 300 felett van, és mivel sokan válságos állapotban szállítottak kórházba, félő, hogy a halálos áldozatok száma nőni fog, török hatósági várakozások szerint körülbelül ötvenre. Yildirim úgy nyilatkozott, hogy nem biztonsági mulasztás volt a merénylet sikerének az oka.

 

Az egyelőre nem világos, hogy a terroristák a parkolóban hány robbanószerkezetet detonáltak, mielőtt a levegőbe repítették volna magukat. Az első jelentések egyértelműen csak két robbanásról szóltak, később már három detonációról beszéltek a török hatóságok.

Fotó: Murad Sezer / Reuters

A szemtanúk kivétel nélkül fejvesztett menekülésről számolnak be. Egyikük, Veysel Allay, aki egyik barátját várta, a Daily Telegraphnak arról beszélt, hogy egyszer csak meglátott egy férfit, aki a kabátját széthúzva mutatta meg a testére erőstett robbanómellényt. „Nem vártam a következő mozdulatára. Menekültem” – mesélte Allay. Másvalaki elmondta, hogy több olyan sérültet is látott, akinek hatalmas vágások voltak a testén a szerteszét repkedő üveg- és repeszdarabok miatt. „Az egyik irányban lövések vártak, a másikban a bombák. És mindenki rohant, olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak tudott.”   

A lövöldözés és a robbanások hallatán az emberek pánikban kezdtek el menekülni, hogy fedezéket találjanak.  Miközben százak zsúfolódtak össze a terminál előtti járdán, a rengeteg sebesültet a mentők mellett taxisok vitték kórházba. Mivel eleinte kevés volt a mentő a sebesültek számához képest, akadt taxis, aki bement a terminál épületébe, és a karjában hozott ki egy vérző gyereket,

A CNN szerint a bombák közül az egyik még a repülőtéren kívül, a járdán robbant fel, egy másik a bejáratnál, az egyik biztonsági kapu közvetlen közelében. Bár a török hatóságok azt állítják, hogy a terminál épületében nem volt detonáció, ezt több videófelvétel is cáfolja. Az egyiken egy rendőr által meglőtt öngyilkos merénylőt látni, amint már a földön fekve, sebesülten hánykolódik, de még van ereje kioldani a testére erősített robbanószerkezetet.

Később megszólalt az ügyben Recep Tayyip Erdogan elnök is, a szunnita szélsőséges terrorszervezetet, az Iszlám Államot téve felelőssé a merényletért. Úgy vélte, az isztambuli támadásnak fordulópontot kell jelentenie a terrorizmus elleni harcban, „főleg ami a nyugati országok hozzáállását” illeti. A merényletet később elítélte Barack Obama amerikai elnök és Ferenc pápa is.

A halálos áldozatok többsége török, akik között rendőrök is vannak. Külföldi áldozatokról is tudni, de Hendrich Balázs  isztambuli magyar főkonzul szerint magyar állampolgár nem sérült vagy halt meg a merényletben.

A külföldi áldozatok között öt szaúdi, két iraki és egy-egy ukrán, kínai, üzbég,iráni, jordániai és tunéziai állampolgár van.

A merényletet követően a Facebook a brüsszeli terror napjához, március 22-hez hasonlóan aktiválta a Safety Check szolgáltatást, amellyel mindenki tudathatja, hogy biztonságban van, a közösségi médiában pedig egymást érik a részvétnyilvánító üzenetek. 

A merényletért ugyan hivatalosan még senki nem vállalta a felelősséget, de minden jel szerint az Iszlám Állam van a háttérben, a támadás legalábbis a szunnita szélsőségek kéznyomát viseli magán. A terroristák két nappal azelőtt csaptak le, hogy a kétéves évfordulóját ünnepelhették volna az Iszlám Állam vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi által Szíria és Irak területén kikáltott „kalifátus” megalapításának.

Fotó: Osman Orsal / Reuters

Az Atatürk repülőtér órákon át nem indított és nem fogadott járatokat a merénylet után. Az emiatt késő utasokat szállodákban helyezték el. A légikikötő szerda hajnalban már újra kinyitott.

Az isztambuli Atatürk a harmadik legforgalmasabb repülőtér Európában a londoni Heathrow és a párizsi Charles de Gaulle után. 2015-ben 61 millió utas fordult meg rajta.

Fotó: Murad Sezer / Reuters

A Dogan hírügynökség szerint a merénylet pillanatában landolt a repülőtéren a hivatalos látogatásra a Törökországba érkező albán miniszterelnök, Edi Rama repülőgépe. A kormányfőt és kíséretét állítólag nem fenyegette veszély,  Ramát biztonságban a számára kijelölt rezidenciára szállították. Az albán küldöttség szerdán továbbutazik a fővárosba, Ankarába.

Törökországban a merénylet miatt egynapos nemzeti gyászt tartanak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.