galéria megtekintése

Lázár: Először segítek, aztán jön a vadászat

2 komment


Csuhaj Ildikó
NOL

Elsősorban azt kell eldönteni, hogy közpénznek vagy magánpénznek minősülnek-e a Norvég Alap támogatásai. Június 12-én viszont már lesz egyeztetés a norvég féllel – mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető leendő miniszter, amikor is kinevezése előtt meghallgatta az Országgyűlés európai ügyek bizottsága.

Lázár János elmondása szerint a norvég fél kérte, hogy függesszék fel az állam által ellátott programokat, mert nem látták tisztán a szerkezetátalakítás után, hogy hogyan osztják ki ezeket. Ezért kezdeményezte, hogy a civil szervezetek által felügyelt támogatásokat is függesszék fel.

Földi Imre / Népszabadság

A miniszterjelölt érthetetlennek nevezte, hogy miért kell ebben a két szegmensben kétféle értékrend alapján nézni a támogatásokat. Felhozta, hogy a hasonló módszerrel Svájcból érkező támogatásokat a svájci kormány nem kifogásolta a norvéggal szemben.

 

Viszont a civil pénzek elosztását felügyelő Ökotárs alapítvány partner volt a vizsgálatban, és rendelkezésükre bocsátotta a kért dokumentumokat – közölte.

De arról is beszámolt, "rengeteg feljelentés" érkezik hozzá a civil pályázatokon vesztes felektől, állítása szerint a civilek által felügyelt pénzek 30 százalékát tíz szervezet nyeri el, a 200 nyertes pályázóval szemben mintegy ezer elutasított pályázat van.

Hazánk norvégiai nagykövetét a Norvég Alap körül kialakult konfliktus miatt mindenesetre berendelték meghallgatásra. Jeszenszky meghallgatására tegnap délelőtt került sor Oslóban. A nagykövet előzetesen azt mondta, nem érte váratlanul a fejlemény, hiszen a Norvég Alap ügyére Norvégiában is nagy figyelem összpontosul. A meghallgatása után a nagykövet nem kívánt lapunknak nyilatkozni, azt üzente, hogy ő csak a "postás" szerepét töltötte be.

Meghallgatásán Lázár János elmondta, a Miniszterelnökséghez kerül a közigazgatás irányítása, a kormányprogram végrehajtása, a vidékfejlesztés, az európai uniós pénzek felhasználása, az építészet, a nemzetpolitika, a kormányzati kommunikáció és a "magyar bankrendszer átalakítása".

2018-ra szeretnék elérni, hogy jelentősen átrendeződjön a jelenleg döntően külföldi tulajdonú bankrendszer – tájékoztatta a bizottságot. Orbán Viktor elvárása, hogy a Miniszterelnökség a kormány elitcsapata legyen, amely hatékony, az emberek életminőségét javító döntéseket készít elő.

Szerinte ezért például radikálisan mérsékelni kell a bürokráciát, de jelentős személyzeti és szemléletbeli változásokra is szükség van a közigazgatásban, mert az lassú, nem polgárbarát, és rossz szellemben működik – fogalmazta meg véleményét Lázár János. (A miniszterelnök rendre arról beszélt, hogy elégedett a közigazgatás átalakításával – a Szerk.)

Az államtitkár tudományos megalapozottságra való hivatkozással érvelt a paksi blokkok üzemeltetése mellett is egy kérdésre válaszolva, és megerősítette, hogy kormánybiztos felügyeli a paksi beruházást. A Népszabadság már megírta, hogy Németh Lászlóné lehet a paksi" felelős" a Miniszterelnökségen.

Meghallgatásán a miniszteri poszt várományosa az uniós fejlesztések kapcsán úgy fogalmazott, hogy a magyar történelemben soha nem volt olyan szerencsés csillagállás – talán csak 1905 és 1914 között –, mint most, amikor egyértelmű és stabil kormányzati felhatalmazás mellett a következő időszakban több mint 8500 milliárd forintos európai uniós támogatási lehetőség biztosít alapot a fejlődésre.

Azt is elmondta, hogy a kormány fejlesztéspolitikai elképzelései alapján a kétmillió euró (610 millió forint) érték alatti beruházásoknál alanyi jogon jár majd uniós támogatás a projektek felére, ha az indulók saját erőből elő tudnak teremteni ugyanekkora önrészt. A kormány a jövő héten tárgyalja a különböző új operatív programok sorsát, június 24-éig pedig szeretnék lezárni a teljes fejlesztéspolitika brüsszeli jóváhagyását.

Lázár János méltatta az új fejlesztéspolitikai intézményrendszert – hogy a tárcákhoz delegálták az EU-fejlesztésekkel kapcsolatos irányítást, a Miniszterelnökség vétója mellett –, és az irányító hatóságokra, illetve az NFÜ megszüntetésére utalva közölte: az Európai Bizottság megvizsgálta, és jóváhagyta a szisztémát.

Földi Imre / Népszabadság

"Sokkal kevesebb vérszívóval megáldott rendszert szeretnénk létrehozni. Tűzzel-vassal próbálom irtani a pályázatírókat, közbeszerzési tanácsadókat, projektmenedzsereket – hangoztatta, a "kiszervezett" tanácsadás kapcsán, mellyel korábban kalkulációik szerint 1200 milliárd forint uniós pénzt költöttek el.

Saját ambíciói kapcsán Lázár János határozottan beszélt arról, hogy mivel közelről van szerencséje látni, milyen is miniszterelnöknek lenni, milyen óriási, "embertelen" felelősség, ő nem töri a fejét semmi hasonlón. Azt nevezte megtisztelőnek, hogy választókörzetében képviselőnek, illetve hódmezővásárhelyi polgármesternek is többször megválasztották.

A kérdések megválaszolása végén Lázár János úgy búcsúzott, a bizottság valamennyi képviselője számíthat arra, hogy készséggel segít, ha szükség van rá. "Itt vagyok, és igyekszem segíteni. Aztán jön a vadászat" – tette hozzá, általános derültséget keltve ellenzéki oldalon is. A bizottság kormánypárti többsége megszavazta Lázár János alkalmasságát a Miniszterelnökséget vezető miniszteri posztra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.