galéria megtekintése

„Láttuk a Facebookon a tanáraink kockás inges fotóját. Tök büszkék voltunk rájuk”

3 komment


Boda András

Tízezren jelezték a Facebookon, hogy pénteken kockás inget viselve állnak ki a tanárok mellett. A fotók alapján is világosan látszik, hogy országos akcióvá duzzadt a Diákok a kockásingért mozgalom. Két okból is főszerep jutott a fővárosi Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumnak: az elsők között tettek közé „inges” fotót a tanárok, és itt tanul az a két diáklány, aki elindította akciót.

– Ez kockás ingnek számít? – kérdezzük a fővárosi Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium igazgatói irodájában Patkó Lajost pénteken. Mert kissé elbizonytalanodunk az intézmény vezetőjének szürke, halványan kockásnak tűnő inge láttán. – Igen. Kockás. Legalábbis én annak vettem fel. Ennél kockásabb ingem sajnos nincs – feleli, majd rögtön jelzi, hogy mielőtt a borostára meg a kócos hajra is rátérnénk, van, amit érdemes tisztázni.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Mint feleleveníti, iskolájuk hétfőn került reflektorfénybe: az egyik kollégája vasárnap esti javaslatára hétfőn többen kockás ingben mentek dolgozni, majd készítettek egy csoportképet, amely kikerült a Facebook nyilvánossága elé. Ettől kezdve – mondja Patkó Lajos – intézményük a kockás inges mozgalom középpontjába került.

 

– Holott azzal a fotóval eredetileg csupán annyit szerettünk volna üzenni Klinghammer tanár úr nyilatkozatára reagálva, hogy

a pedagógusok kockás ingben, borostásan, kócosan is szorgalmasak, elhivatottak, felkészültek, odaadók.

Ha tetszik, valamiféle pozitív üzenetet szerettünk volna válaszként küldeni – magyarázza Patkó Lajos, de gyorsan hozzáteszi azt is: – Az már nem igazgatói, tantestületi kérdéskör, hogy a fotón szereplők közül ki, milyen további jelentést, üzenetet tulajdonított a kockás ingének. Ez épp úgy az egyén döntése volt, mint az, ki vett részt, és ki nem a múlt heti pedagógustüntetésen.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A tanárok hétfői fotója óta nem csak az intézmény lett ismert a kockás ingről: a kockás ing is népszerű lett a több mint hat évtizede működő iskolában.

– Láttuk a Facebookon a tanáraink fotóját. Tök büszkék voltunk rájuk. Többen már kedden kockás inget húztunk, pedig nem is beszéltük meg – mondja az a diáklány, aki barátnőjével együtt létrehozta a Facebookon a Diákok a kockásingért nevű, napok alatt ezreket megmozgató eseményt, de kéri, nevét ne írjuk le. – Aki akarja, egy perc alatt megtudja a nevem, csakhogy most nem én számítok, a diákok közössége, egysége a lényeg.

Az, hogy együtt tudunk kiállni a tanárok mellett.

– És persze magunkért. A kockás ingek arról is szólnak, hogy egyszerűen valami nem jó az oktatásban. Látom a tanárainkon, hogy belegebednek az órák melletti pluszfeladatokba, fáradtak vagyunk mi is, nem ritkán fél nyolctól négyig bent vagyunk a suliban. Összevissza változtatják a könyveket, a tananyagokat. Ezt abba kéne hagyni – veszi át a szót a Facebook-esemény szintén névtelenséget kérő társalapítója.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A két lány felnevet, amikor az országossá vált mozgalmukról kérdezzük őket:

– Dehogy gondoltunk országos mozgalomra! Amikor elindult az oldal, este még hívtam is az ismerősöket, hogy hű, nézzétek, már százötvenen vagyunk. Másnap reggel már ötezernél tartottunk,

péntek délben pedig majdnem tízezren jelezték, hogy felvették a kockás inget.

Mindezek után aligha meglepő, hogy a mozgalomalapítók diáktársai is kitettek magukért: péntek reggel több százan érkeztek a szimbólummá vált ruhában a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumba. Az ebédszünetben pedig az egyik nagyobb teremben készítették csoportképet, hogy – a szintén szimbólummá vált – „#kockástámogatás" netes címkével posztolják a Facebookon a fotót.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A fotózáshoz felsorakozott diákok közé péntek délben az iskola jó néhány pedagógusa is beállt. Egyikük, Iván Ágnes franciatanár úgy magyarázza kiállásukat:

Klinghammer István korábbi államtitkár megsértette a tanárok méltóságát,

önérzetét, de ma már ennél sokkal többről van szó. Arról, hogy szülők, diákok és tanárok tömegei, együtt, egyszerre, a kockás ing viselése révén is egységessé válva mondják: nem jó a jelenlegi oktatási rendszer, őket meghallgatva kell újat, jobbat létrehozni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.