galéria megtekintése

Lájkolhatja-e a bíró a miniszterelnököt?

2 komment


Hajba Ferenc

A bírók új kódexe szerint "a világhálón történő véleménynyilvánítás nem sértheti a bíróság tekintélyét, a bírói hivatás méltóságát".

A bírónak tartózkodnia kell a törvényhozó és végrehajtó hatalomhoz fűződő szükségtelen kapcsolatoktól és befolyástól oly módon, hogy ez a kívülállók számára is nyilvánvaló legyen – ezt a kitételt is tartalmazza a Magyarországon kinevezett bírákra érvényes etikai kódex, melyet Győrött fogadott el az Országos Bírói Tanács.

A 2005-ös kódexet felváltó dokumentumot Nyakó Zsuzsanna, az Országos Bírói Tanács soros elnöke mutatta be. Elmondta, hogy a kódex „meghatározza a hivatali tevékenység gyakorlása során, valamint az azon kívül követendő és elvárható magatartási szabályokat".

A dokumentum hét cikkből áll, első a függetlenség címet viseli, s azt mondja ki: a bíró az ítélkezés során minden befolyástól mentesen jár el, „érvényesítve a felekkel az egyenlő bánásmód elvét. Munkája során

 
még a látszatát is kerüli annak, hogy bárkinek kedvez,

eljárása és döntése páros vagy előítéleten alapul."

A kódex szabályozza az összeférhetetlenséget is. E szerint a bíró nem végezhet politikai tevékenységet, nem vehet részt politikai gyűléseken, s a nyilvánosság előtt tartózkodni kell a politikai jellegű megnyilvánulásoktól.

A dokumentum természetesen ilyen konkrét szabályt nem tartalmaz, de vélhetően a miniszterelnök közösségi oldalon történő lájkolása is etikai vétségnek számít. Legalábbis Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke utalt rá, hogy még az előző kódex alapján folytattak már le etikai eljárást kormányfőt lájkoló bíró ellen.

Bekerült a kódexbe a világháló használatával kapcsolatos útmutatás is. Azt írja elő, hogy személyére és hozzátartozóira vonatkozóan kizárólag olyan információt, hang- és képfelvételt oszthat meg, mely a bírói méltóságot nem csorbítja. „A világhálón történő véleménynyilvánítás nem sértheti a bíróság tekintélyét, a bírói hivatás méltóságát..."

A méltóság tárgykörében kitér a dokumentum a bíró baráti és magánéleti kapcsolataira. A Gondosság fejezet elsősorban a munkával és az önképzéssel foglalkozik, a Tisztesség cikk többek közt azt állapítja meg: „A bíró tisztségét nem használja fel személyes előnyök szerzésére." Az előítélettől és a diszkriminációtól mentes eljárásról a Tisztelet, együttműködés című fejezet szól. Azt is megfogalmazza, hogy

„a bíró tartózkodik a féllel való együttérzést mutató vagy leereszkedő megnyilvánulásoktól."

A sajtótájékoztatón nem derült ki pontosan, hogy milyen szankciók követik a kódex megsértését. Amennyiben a magatartás túllép az etikai korlátokon, akkor az már a szolgálati bíróság hatáskörébe tartozik, hangzott a szankcionálás lehetőségét firtató kérdésre a válasz.
Hozzátették: A Magyar Bírói Egyesületnek létre kell hoznia a témával foglalkozó etikai tanácsadó testületet. A kódex egyébként – mely a bírói kar véleményének figyelembevételével készült – jövő januárban lép hatályba.

Handó Tünde a sajtótájékoztatón megjegyezte: mostanában mozgalom indult az országban a korrupció ellen. A magyar bíróság nem korrupt szervezet, még akkor sem, ha egyes közírók esetleges ügyviteli hibákat, vagy a gyors ítélkezést korrupcióként próbálják meg bemutatni az olvasóknak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.