galéria megtekintése

Kopaszok védték, Kocsis Máté mégsem ismeri őket

24 komment


Kovács Klára

12-15 kigyúrt, kopasz fiatalember várta a NAP (Nincs Alku Párt) tagjait és szimpatizánsait a józsefvárosi polgármester beszédének helyszínén, a Golgota téren. A VIII. kerület polgármestere augusztus 20. alkalmából tartott megemlékezésen mondott beszédet, amelynek meghallgatására igyekeztek a NAP tagjai. A helyszínt biztosító Józsefvárosi Közterület-felügyelet illetékese előbb beengedte őket, felhíva a figyelmüket a rend megtartására, de a bejáratnál magukat „a rendezvény biztosítóinak” mondott férfiak már megakadályozták az ünnepségre igyekvőket a bejutásban. A heves szócsata közben egy pofon is elcsattant. Kocsis Máté azt mondta, nem tudja, kik tartották a rendezvényen kívül a NAP tagjait. 

A Facebookon hirdette meg Kocsis Máté rendezvényének megzavarását a NAP, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy nemtetszésüket fejezzék ki a VIII. kerületi polgármester korábbi, bevándorlókat érintő kijelentései miatt. Ahogy írták: „Múltkori tüntetésünkön megígértük neki, hogy üldözni fogjuk, hát akkor nosza.”

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

Szabó Gábor, a NAP elnöke azt mondta: „Ünnepelni megyünk, azt ünnepelni, hogy ez egy ezeréves állam, amelyről Szent István mondta fiának, Imre hercegnek, hogy ennek egy befogadó államnak kell lennie. Minden olyan véleményt, ami ezzel ellentétes, mint például Kocsi Máté elhíresült mondatai a menekültek kriminalizálásáról, elutasítunk. Ha a beszéddel nem értünk egyet, akkor annak hangot fogunk adni.”

 

Körülbelül harmincan indultak el az Orczy térről a rendezvény helyszíne irányába. A Golgota tér bejáratánál a Józsefvárosi Közterület-felügyelet illetékese várta őket, aki megkérte, hogy tegyék el a tábláikat, és tartózkodjanak a rend megzavarásától. 

„Isten hozott mindenkit!” – invitálta az érkezőket, akik néhány méter megtétele múlva kigyúrt, kopasz fiatalemberekbe botlottak, akik azt állították magukról, hogy ők a rendezvényt biztosítják. Sem azonosító, sem egyenruha nem volt rajtuk, és igazolni sem akarták magukat. Ezután változott a helyzet. A néhány perccel korábban még barátságosan invitáló közteres fiatalember megkérte az ünnepségre érkezőket, hogy hagyják el a helyszínt. Egy transzparens felmutatására hivatkozott.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

Eközben a magukat biztonságinak mondó férfiak közül az egyik dulakodásba keveredett a NAP szimpatizánsaival, és ekkor csattant el egy ütés is, amely egy idős hölgyet talált el.

„Megütötték az Esztert! Gyilkos náci!” – hangozott a felháborodott kiáltás a tömegből. „Vissza mindegyik, vissza, azt mondtam, mindegyik!” – érkezett a válasz a legerősebb, kék pulóvert és farmer rövidnadrágot viselő férfitől.

A Népszabadság próbálta megkérdezni a magukat őrségnek nevező férfiakat, hogy milyen minőségükben vannak a helyszínen, mire egy elég szürreális párbeszéd alakult ki. – Uram, ön milyen minőségében van jelen? – Önnek arra nincsen joga, hogy ezt megkérdezze. Nekem nincsen jogom, hogy erre válaszoljak. A férfi később kifejtette, hogy az Orbán-kormány vívmányait kívánják megvédeni Szabóéktól. 

Ezután a kerítésen kívülre szorult a tömeg, ahol táblákat a magasba tartva tiltakoztak Kocsis Máté korábbi, menekülteket érintő megnyilvánulásai ellen. „Hugyos Máté kuss!” – állt a táblákon. 

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

Néhány perc elteltével a színpadra szólították Szabó Gábort, aki bekiabálások és átkozódások közepette elmondta beszédét, felidézve Szent Istvánnak a fiához intézett intelmeit. „Menjél haza a csürhédhez!” – hangzott az egyik bekiabálás, majd egy másik vendég folytatta – „Nincs szavad, nem engedjük! Nem! Nem! Nem! Nem!”

Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere a rendezvény után azt mondta, nem tudja, kik voltak a magukat biztonságiaknak mondó férfiak, ő gyakorlatilag a pódiumról nem látta és nem is hallotta, ami a bejáratnál történt.  

„A közterület-felügyelet munkatársai biztosítanak minden kerületi rendezvényt, ők vannak kapcsolattartóként is megjelölve a rendőrség felé. Nyilván az Önök szempontjából ez egy fontos kérdés, hogy ki volt itt tíz, általam soha nem látott személy, és ezt még boncolgathatjuk is, de szerintem ennél sokkal fontosabb, hogy ízléses dolog-e egy nemzeti ünnepen az éppen beszédét mondó polgármesterre, finoman szólva is trágár és obszcén, olykor még a családját is érintő kifejezéseket tenni.”

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

Kocsis Máté szerint olyanok követelik a demokráciát, akik maguk még a véleményeltérést sem tudják elviselni. 

A rendezvény után a NAP tagjai a rendőrség intézkedését kérték két férfi ellen, akik közül az egyik megütött egy hölgyet, a másik pedig „Menjetek Auschwitzba” felkiáltással utasította ki a területről a tömeget. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.