galéria megtekintése

Kökény-Szalai Vivien visszafelé mutogat

24 komment


Bednárik Imre

A TV2 aktuális műsorait informatív, szórakoztató, az emberek hétköznapi ügyeivel foglalkozó hírműsorokká alakítjuk át – a kereskedelmi csatorna közleménye szerint Kökény-Szalai Vivien hírigazgató ezzel indokolta a TV2-nél pénteken végrehajtott elbocsátásokat.

Több képernyős személyiség távozott pénteken a TV2-től. Közös megegyezéssel bontottak szerződést Dudás Ádámmal, a Tények reggeli és déli műsorvezetőjével, Horváth Csabával, a Tények vezető szerkesztőjével és Kárász Róberttel, a Mokka egyik műsorvezetőjével is. Nem írta alá viszont a közös megegyezésről szól papírokat Zöldhegyi Katalin, a Tények külpolitikai szerkesztője, ezért őt elbocsátották.

A TV2 szombat reggel kiadott közleménye szerint Kökény-Szalai Vivien a következőkkel indokolja a személyi változásokat: „Egy nehéz helyzetben lévő hírműsort vettem át, mivel az elmúlt két évben a Tények folyamatosan veszített népszerűségéből. Ezt a folyamatot szeretném megállítani és megfordítani új szakemberek szerződtetésével és belső átszervezésekkel. Az átalakítás további részeként mind tartalmilag, mind arculatilag is megújul a Tények és a Mokka. Az aktuális műsorokat informatív, szórakoztató, az emberek hétköznapi ügyeivel foglalkozó hírműsorokká alakítjuk át" – áll a közleményben.

Kökény-Szalai Vivien mostani állítása ellentétes azzal, amit egy hónappal ezelőtti belépése óta mindezidáig tett a csatornánál. Február végi kinevezése után ugyanis azonnal lejárató riportokat rendelt meg Pukli Istvánról, a Tanítanék Mozgalom egyik vezetőjéről és a miniszterelnök családjának vagyonosodását bíráló Juhász Péter Együtt-alelnökről. Érkezése óta esik a Tények nézettsége, a TV2-t pedig sorra hagyják ott a műsorvezetők, szerkesztők, riporterek. Friderikusz Sándor is vállalhatatlannak tartja a csatornát, ezért nem folytatja a Friderikusszal összezárva című műsort.

 
Kökény-Szalai Vivien
Kökény-Szalai Vivien
Mediaworks

A hírigazgató kommunikációja álságos, mert ahogy megírtuk: hivatalba lépése óta a TV2 nagyon sok nézőt veszített el. A Story magazin főszerkesztője február végén érkezett a csatornához, majd a következő napokban úgy tűnt, a Tények felzárkózik az RTL Klub Híradójához. Március 8-án – az idei évben először – a TV2 hírműsora meg is verte vetélytársát. Igaz, csak hajszálnyi előnyre tudott szert tenni, összesen 24 ezerrel több nézője volt, mint az RTL-nek. De ez is nagy teljesítménynek számított, hiszen az elmúlt 11 hétben átlagosan 160-180 ezerrel maradt le a Híradótól.

Viszont a rá következő napokban szétnyílt a két hírműsor közötti nézettségi olló. Ebben az adatok szerint két dolog játszott közre. Egyrészt a március 15-i ünnep eseményeire – elsősorban a 35 ezres kormányellenes pedagógustüntetésre – kíváncsi nézők szívesebben kapcsoltak az RTL-re. Ezen a napon a nagyobb kereskedelmi csatorna lényegében már csak „magával versenyzett". 1,34 milliós közönségével a március 15-i esti Híradó az idei év legnézettebb műsora lett a csatornánál. Olyan népszerű műsorokat utasított maga mögé, mint a Barátok közt vagy az Éjjel-nappal Budapest.

Ráadásul két nap múlva a TV2 ismét lábon lőtte magát. Március 17-én küldte adásba az Együtt alelnökét, Juhász Pétert célzó lejárató riportját, ami után valósággal beszakadt a nézettsége. Bár a március 19-i 580 ezres gödörből időközben kimászott a csatorna, ezt sem magának köszönheti, inkább a hírek iránti érdeklődés megugrásának. Az RTL Híradója fölényesen vezet a versenyben: idén legalább 20 alkalommal ment a nézettsége egymillió fölé, míg a Tényeknél már az is sikernek számított, ha 850 ezer fölé tudta tornászni nézői számát.

A TV2 közleménye szerint számos kolléga tér vissza a TV2-höz a következő időszakban. Április 4-én Szebeni István Demcsák Zsuzsa oldalán köszönti a nézőket a Mokkában. Április 9-től újra együtt vezeti Andor Éva és Pachmann Péter a Tényeket. Hamarosan csatlakozik a hírműsor csapatához Gönczi Gábor is – hangzik a közlemény.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.