galéria megtekintése

Kilátás a pokoli toronyból

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 25. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

A veszprémi magasház egykor a házgyár munkásszállója volt, a vállalat csődje után viszont hamar pusztulni kezdett. Akkoriban senki nem tudta, hányan laknak az épületben, ahonnan még a liftet is ellopták. Fél évtizede, hogy konzorcium alakult a menthető mentésére. Sorsok a pokoli toronyból.

– Celeb vagyok, mentsenek ki innen – mondja szárazon a magas, fekete ember a veszprémi pokoli toronyban. A Máltai Szeretetszolgálat megbízásából pucol ablakot az egykori házgyár tízemeletes hajdani munkásszállóján. Bogdán János két és fél esztendeje került ebbe a fél évtizede még teljesen lepusztult, büdös épületbe, ahonnan még a liftet is ellopták. A felvonó másfél tonnás motorjait lelökték a tetőről, s valószínűleg fémkereskedőknek adták el. A postás akkoriban csak úgy volt hajlandó bemenni az épületbe, ha rendőrök vagy biztonsági őrök kísérték.

Egykor munkásszálló volt, aztán pokolivá pusztult, most esélyt kínál a veszprémi épület
Egykor munkásszálló volt, aztán pokolivá pusztult, most esélyt kínál a veszprémi épület
Kurucz Árpád / Népszabadság

Senki sem tudta, mennyien laknak az azóta is csak pokoli toronynak nevezett valamikori „munkáshotelben”, amely a maga idejében a házgyár igényes garzonszállója volt. Tizenhét négyzetméteres konyhás, fürdőszobás kis lakásai a célnak teljesen megfeleltek, két ember elfért bennük. Aztán ahogy leépült a szocialista nagyipar, tönkrement a házgyár, az épületet szociális célokra használták. Nagyon gyorsan kialakult a „szegregátum” a maga sajátos törvényeivel. A szegénység, a nyomor beköltözött a házba. A köztartozások miatt a szolgáltatók kikapcsolták az áramot, elzárták a vizet. Veszprémben a Máltai Szeretetszolgálat működteti a hajléktalanellátást, a szervezet így került szorosabb kapcsolatba az önkormányzattal, majd a pokoli toronnyal. Porga Gyula polgármester említette meg a máltaiak vezetőinek: van itt egy hozzájuk méltó feladat, ha igazán erős és hatékony a szervezet, segíthet valami értelmeset kezdeni az épülettel.

 

A szeretetszolgálat 2009-ben be is költözött az épületbe. Konzorciumot alakított a városi önkormányzattal, a Türr István Kutató és Képző Központtal, valamint a munkaügyi központtal. A négyes 133 millió forintot nyert a programra egy uniós pályázaton. Az alkalmi szövetség tulajdonostárs lett az ott lakókkal, megvett negyvennyolc lakást. Ebből háromban ők helyezik el a szociálisan rászorultakat, a maradékba az önkormányzat szakbizottsága jelöli ki a bérlőket. A többi garzon közül jó néhány már a lakók tulajdonában van. Simon Katalin egykori állami gondozottnak pedig – több társához hasonlóan – az állam vásárolta meg az ingatlant: összenyitottak két garzont, így lett egy 34 négyzetméteres otthon belőlük. Katalin már 14 éve ebben éli az életét.Megmutatja az otthonát. Az előszobában egy macska fogad.

– Manónak hívják, együtt jött velem, ő igazgatta a lelki életemet, amikor nagyon ki voltam borulva – mondja.

Katalin úgy élt itt, hogy a ház tartozásai miatt 12 évig nem volt fűtés. Most három gyerekével lakik együtt, már nem kell fagyoskodniuk.

– Mérd meg, Kati, a vérnyomásomat! – dörömböl az ajtón egy öregasszony. – Azt hiszem, megint fölugrott az égig.

Katalin afféle ápoló is, az asszony gyakran éjjel is megméreti vele a vérnyomását, szerencsére nincs baja, csak azt akarja, hogy foglalkozzanak vele. Az ő garzonját a tartozásai miatt elárverezték, végül a máltaiak licitáltak a lakásra, s benn hagyták bérlőként.

– A bérleti díjak szolidak – közli Dallos Andrásné, a máltaiak szakmai vezetője. A kis lakások használatáért havi 1600 forintot kérnek, a 34 négyzetméteresek tarifája 3200 forint.

Lőrincz Norbert, a szeretetszolgálat helyi munkatársainak egyike, képzési vezető szerint amikor ők beköltöztek, 47 milliós tartozása volt a társasháznak. Öt év alatt ezt különböző konstrukcióban, részletekben a lakók kifizették úgy, hogy a tartozások jelentős részét elengedték a szolgáltatók. A máltaiak sokat költöttek az épületre is: az elektromos fővezetéket azonnal ki kellett cseréltetni, s nekiláttak a garzonok felújításának is, a házat akadálymentessé tették. Közösségi teret alakítottak ki, a rászorulóknak pedig mosási, fürdési lehetőséget teremtettek. Ötven gyerek él a szállón, nekik játszószobákat hoztak létre, még egy zongorát is vettek az operaénekes zenetanárnak, aki gyógypedagógusokkal, s más pedagógiai szakemberekkel rendszeresen tart foglalkozásokat a tízemeletesben.

– Tíz évig erdőben éltem – mondja Bogdán János, akit az állam nevelt, szüleit nem ismeri. – Volt egy párom, most az sincs, félve ugyan, de bejöttem a toronyba. Beilleszkedtem, itt tart ez a biztonság, meg persze a más lehetőség hiánya. Innen nehéz menekülni. Egy albérlet volna a vágyam a városban, meg munka valamelyik cégnél, vállalkozónál. Főleg a lányomat akarom segíteni. Ő 22 éves, Szentgálon él, beteg, rehabilitációra szorul. Én támogatom abból a pénzből, amit a munkámért a máltaiaktól kapok.

Réger Szilvia kilenc gyermekével lakik 34 négyzetméteren A SZERZŐ FELVÉTELE
Réger Szilvia kilenc gyermekével lakik 34 négyzetméteren
A szerző felvétele

A 31 éves Réger Szilvia 9 gyerekével lakik 34 négyzetméteren. A legkisebb három hónapos, a legidősebb 13 éves.

– Ötgyerekes családban születtem, érettségiztem, aztán a párommal egy Almádi úti szociális bérlakásban kaptunk helyet. Négy-öt gyereket akartunk, az isten kilencet adott – foglalja össze az életét. Kis csönd után megtoldja azzal: – A párom…, hát a párom börtönben van olyanért, amit szerintem nem ő követett el. Sokáig kell még nélküle élnünk.

A hatodik emeleten – az úgynevezett népes folyosón – még nincs központi fűtés, télen hősugárzóval melegít, ilyenkor havi ötvenezer a számla, melyet előre fizet. Amíg a gyerekek kicsik, nem tud dolgozni, de amint teheti, munkába állna.

A máltaiak úgy számolnak: még legalább tizenöt évre van szükségük ahhoz, hogy az épületet már csak múlt időben emlegessék pokoli toronyként.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.