galéria megtekintése

Kiborultak a zöldek a védett földek elherdálásán

1 komment

H. M.

A Natura 2000 védettség alá eső területek magántulajdonba adása veszélyezteti a természetvédelem érdekeit zöldszervezetek szerint.

Nyílt levelet küldött Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek három tekintélyes hazai zöldszervezet a védett termőföldek értékesítése ellen tiltakozva. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a WWF Magyarország ökológiai szempontból súlyosan elhibázottnak tartja a Natura 2000 hálózathoz tartozó területek eladását.

Fotó: Konyhás István / Népszabadság

- A Natura 2000 védettség alá eső területek magántulajdonba adása veszélyezteti a természetvédelem érdekeit – írják lapunkhoz eljuttatott állásfoglalásukban a zöldek. A közleményből kiderül: a három természetvédelmi civil szervezet egy héttel ezelőtt hivatalos levélben jelezte a földművelésügyi miniszternek a földeladásról szóló kormányhatározat végrehajtásával kapcsolatos aggályait.

 

„A kormányrendelet azon pontja, amely a földek értékesítésének köréből kiemeli a természetvédelmi területeken elhelyezkedő termőföldeket, természetvédelmi szempontból nagy jelentőséggel bír. A határozat kimondja, hogy természetvédelmi területek és erdők esetében nem lehetséges az állami területek értékesítése, de sajnos nem definiálja ezt kellő pontossággal.

A védett értékek közé tartoznak ugyanis az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű Natura 2000 területek is, amelyek esetében a már állami tulajdonban lévő földrészletek megtartása jelenti a legerősebb garanciát a nemzetközi természetvédelmi kötelezettségek teljesítésére" - fogalmazott Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója.

Indul a fideszes bandaháború a földért

Pár napja írták ki az első értékesítési felhívásokat, de máris sejthető, kik lesznek az állami földeladások kedvezményezettjei és vesztesei. Részleteket itt olvashatnak: >>>

- A jogszabály említett pontjára az alapvető jogok biztosának jövő nemzedékekért felelős helyettese is felhívta a figyelmet nyilatkozatában, és aggodalmát fejezte ki a Natura 2000 területek magánkézbe adásával kapcsolatosan. Ennek ellenére október 15-én a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet honlapján megjelent a 3 hektár térmértéket meghaladó földrészletek értékesítésére vonatkozó hirdetmény, amelyben számos Natura 2000 védettség alatt álló terület is szerepel – írják a természetvédők.

„A természetvédelem hazai és közösségi céljait a leghatékonyabban a termőföldek állami tulajdonban tartásával lehet elérni, mivel a magánkézben lévő területeken a természetvédelmi érdekérvényesítés eszközrendszere jóval korlátozottabb, mint az állami tulajdonú területek esetén. Az állami tulajdon lehetőséget nyújt arra, hogy a társadalmi-gazdasági viszonyok és elvárások megváltozására - például a klímaváltozás miatt egyre erősebben felmerülő klímaalkalmazkodás kapcsán - a földhasználat térségi szinten átgondolt, nagyléptékű megváltoztatásával, vagy a földterületek kezelésébe bevont társadalmi csoportok módosításával reagáljon. Magántulajdon esetében ez a lehetőség megszűnik" - szögezte le Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

Az Orbán-kormány dobra veri a védett magyar földeket is

Saját ígéretét és az Alkotmánybíróság határozatát is megszegi a kormány. Az eladásra kínált állami földek listáján egyre több védett területet találnak az ellenzéki és civil szakértők. Tovább a teljes cikkre: >>>

„A természeti erőforrások közösségi birtoklása lenne az igazi megoldás a kormány által is ismert problémákra. Az állami földek elsősorban közjólétet kell, hogy szolgáljanak, amely a védett területek esetén főként a természetvédelmi funkciót jelenti. Ezért is fontos, hogy a természetvédelmi oltalom alatt álló állami tulajdonú területek kerüljenek a nemzeti park igazgatóságok vagyonkezelésébe" – tette hozzá Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke.

A fentiek alapján a három szervezet a Natura 2000 területek állami tulajdonban tartására kéri a szakminisztert.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.