galéria megtekintése

Az Orbán-kormány dobra veri a védett magyar földeket is

4 komment


Hargitai Miklós

Saját ígéretét és az Alkotmánybíróság határozatát is megszegi a kormány. Az eladásra kínált állami földek listáján egyre több védett területet találnak az ellenzéki és civil szakértők. A kormány unortodox magyarázata szerint a Natura 2000 besorolás (a magyar és az európai jog szerint a természetvédelmi oltalom legmagasabb szintje) nem számít védettségnek.

„A Natura 2000 egy olyan összefüggő európai ökológiai hálózat, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhely-típusok, közösségi jelentőségű állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását, és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához (...) A Natura 2000 területek természetvédelmi kezelésének ellátása a nemzeti park igazgatóságok állami alaptevékenységi körébe tartozik."

Ez az ismertető olvasható a Természetvédelem.hu-n (a magyar állami természetvédelmi intézményrendszer hivatalos honlapján) a Natura 2000 hálózathoz tartozó területekről. A fenti meghatározás azért fontos, mert igazolja, hogy védelem alatt álló, nemzeti parki kezelésben lévő területekről van szó.

Márpedig Lázár János, a miniszterelnökség vezetője a parlament mezőgazdasági bizottsága ellenőrzési albizottságának múlt heti ülésén egyértelmű ígéretet tett rá, hogy védett földeket nem fognak eladni az állami földvagyon értékesítése során,

az Alkotmánybíróság pedig június elsejei döntésével világossá tette, hogy alkotmányellenes a nemzeti parki földek átsorolása a Nemzeti Földalapkezelőhöz (ami az értékesítés előszobája).

 

Bár az AB-döntés a nemzeti parki vagyonkezelésben lévő területek átsorolására vonatkozott, az indoklásból kiderült: az alkotmánybírók azt a mozzanatot tekintik alkotmányellenesnek, amely a természetvédelmi garanciák csökkenését eredményezi. Márpedig ugyanez a most eladásra kijelölt Natura 2000 területek esetében is fennáll, hiszen az állam a saját tulajdonában álló, bérbe vagy használatba adott földeknél lényegesen könnyebben tudja a természetvédelmi előírások betartását ellenőrizni illetve kikényszeríteni, mint a magántulajdonú birtokokon.

A probléma korántsem elméleti jellegű. Először az LMP szakértőinek tűnt fel, majd természetvédelmi szervezetek is jelezték, hogy már a helyrajzi számok és a Natura 2000 kijelölésekről szóló rendelet első összevetésekor kiderült: legalább tucatnyi helyen a Natura 2000 hálózathoz tartozó, nemzeti parkok természetvédelmi kezelésében lévő területeket is felajánlott a kormány értékesítésre.

Az eddigi „találatok" között az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén található különleges madárvédelmi területek Borsod és Heves megyei földjei vannak

(egyebek mellett Poroszló, Kisköre és Sarud térségében), de a jelenség nagy valószínűséggel nem helyi, hanem országos léptékű, azaz a többi nemzeti parkot is érinti.

A legmagasabb szinten
A legmagasabb szinten
Konyhás István / Népszabadság

Sallai R. Benedek, az LMP képviselője szerint

a Natura 2000 területek a védettség legmagasabb szintjét jelentik, hiszen uniós jogszabály (a madár- és élőhelyvédelmi irányelv) alapján lettek kijelölve, európai jelentőségű fajok túlélésének garanciáit jelentik.

Sallai úgy véli, ezek az esetek is alátámasztják, hogy azonnal fel kell függeszteni a közösségi tulajdonban lévő természeti erőforrások kiárusítását, és legfőképpen a védett területek alkotmánysértő értékesítését. A kormány ugyanakkor nem lát okot aggodalomra: az agrártárca szerint védett természeti területeket nem adnak el (a Natura 2000 hálózathoz tartozó földeket, például a ritka földikutyák élőhelyét láthatóan nem tekintik ilyennek), és „a hatályos jogszabályok alapján a természetvédelemért felelős miniszter előzetes egyetértésével bármely állami tulajdonú nem védett, de Natura 2000 terület értékesíthető”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.