galéria megtekintése

„Ki kell dolgozni az Orbán utáni idők programját is” – Gyurcsány kiegyezne, és nem akar pártelnök lenni

38 komment


Hajba Ferenc

A Demokratikus Koalíció szimbólumfala előtt, „Sokak Magyarországáért” felirattal, sötét öltönyben, nyakkendőben mindenfajta felkonferálás nélkül megjelent Gyurcsány Ferenc az ATV rendkívüli kiadásában, és rögtön a dolgok közepébe vágott.

A sötét öltöny a nemrég elhunyt Göncz Árpádnak, és a veszendő demokráciának szólt. Gyurcsány mérsékeltebb, nyugodtabb volt, mint korábban, kinyilatkozásaiban kíméletlenül szólt, nem kereste a finomító szinonimákat: „A kormányt egy bűnszövetkezet vezeti, élén a keresztapa áll” – jelentette ki, később pedig hozzátette, ez a kormány törvényesítette a lopást egy „másodrendű bűnöző, Polt Péter” segítségével.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

Megszólalása előtt Gyurcsány kiadott egy röplapot 16 ponttal, melyet eljuttatott a sajtónak is. Helyzetelemzésében elismerte: élt a rendszerváltáskor egy olyan illúzió – részben benne is –, hogy a szabadság egyenlő a jóléttel. Sajnos ebben az országban ez a két érték nem jár kéz a kézben, ezért vágynak sokan vissza Kádár langymeleg köpönyege alá. A visszavonulás viszont nem visz előre, a politika nem szándék-, hanem eredménycentrikus.

 

– Nem elég megnyerni a jövőt, a jelent is meg kell nyernünk – fogalmazott Gyurcsány. Szerinte a baloldal azt gondolja, érti a jövő hívőszavát. Ez egy belső hit, de tudni kell, hogy a baloldaliság a legemberibb válasz a kor kihívásaira.

Orbán nem érti a jelen és a jövő szavát, kolbászt tölteni tud, de azt már nem tudja, hogy mi az a password, pedig elég jó az angolja.

Konkrét kérdésekre rátérve Gyurcsány azt mondta: Nem Paksot kell építeni – annak is ellopni a felét –, összefeküdni az oroszokkal, hanem a környezetvédelemben is a német és a dán példát kellene követni.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

Az alapkérdés persze az, merre tart az ország – vetette fel a pártelnök, hogy Európa-e a cél, vagy várjuk a keleti szeleket hozó részeg matrózokat. Orbán úgy hiszi – folytatta –, hogy először is magyarok vagyunk, utána pedig keresztények. – Én úgy gondolom – vetette ellen Gyurcsány –, hogy elsősorban embernek születtünk, emberi felelősséggel. Az sem hiteles állítás, hogy Orbán a saját környezetét kereszténynek tartja. A keresztény ember lehajolt a szegényekhez, a kiszolgáltatottakhoz, de még a ledér asszonyokhoz is, segített és megbocsátott. Hol vannak ezek a keresztények Orbán közegében?

Fotó: Koncz György / Népszabadság

Megfáradt, szürke lett ez az ország – diagnosztizált Gyurcsány.

Röplapjában a Demokratikus Koalíció elnöke arra utal, hogy meg kell tanulni a kormányzás képességét, mert az emberek az erőt választják a gyengeség helyett. Magyarországnak nem egyszerűen baloldali, hanem balközép polgári demokrata kormányra van szüksége.

A baloldali pártok végcélja az egyesülés, bár annak a legnagyobb a felelőssége, amelyik pártnak a legnagyobb a tábora. A választók óhaja, hogy egyezzen ki a bal- és a jobboldal, de ennek soha nem lehet a hazugság s a tisztességtelenség az ára – szögezte le Gyurcsány. Ki kell dolgozni az Orbán utáni idők programját is – tette hozzá, idézve a korábban kiszivárogtatott röplapjából.

Ha megvan a pártok megállapodása – ami lehet egy választási párt is – Gyurcsány szerint közös vezetőt kell találni. Gyurcsány tisztában van vele, hogy saját elutasítottsága miatt nem ő ez a személy, miközben nem utasítja vissza, ha a teljes baloldal legtehetségesebb szereplőjeként jellemzik. Úgy tudjuk, a háttérben már folyik a megfelelő személy kiválasztása.

Beszédét vélhetően kisszámú közönségnek mondta, őket nem mutatták, a kamera végig Gyurcsányra fókuszált, csak amikor ritkán nyitott, akkor lehetett elolvasni az egész rendezvény s a röplap címét, jelszavát: „Sokak Magyarországáért.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.