Hogy váltaná le Gyurcsány az Orbán-kormányt?

Ma délután mutatja be „Sokak Magyarországáért” című politikai röpiratát Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint az ellenzék nem érdemli meg a kormányzást, ha csak arra számít, hogy a Orbán rendszere egyszer csak összeomlik – legalábbis előzetesen ez szivárgott ki a hírportálokhoz.

„Sokan abban bíznak, hogy Orbán és egész rendszere egyszer csak a saját korrupt súlya alatt összeomlik, vagy elsöpri őket egy nemzetközi pénzügyi, esetleg politikai válság. Ez nem zárható ki. De az az ellenzék, amely erre számít, az nem érdemli meg a kormányzást, ha meg mégis az ölébe fog hullani, akkor felkészületlenül éri” – írja az Atv.hu szerint Gyurcsány Ferenc abban a röpiratban, mellyel a következő évek politizálást kívánja megalapozni, és amelyet ma délután mutat be.

A Demokratikus Koalíció már a 2018-as választásra készül, a röpiratban Gyurcsány az egész baloldali politikai közösség számára kínál ideológiai alapot.

Három lépés a kormányváltás érdekében

Meg kell egyezni a baloldal többi pártjával, hiszen a választási rendszer csak akkor ad esélyt a kormánypárti jelölt legyőzésére, ha egyetlen erős ellenfél indul vele szemben. Gyurcsány Ferenc szerint a megegyezés elsősorban az MSZP-re vonatkozik, és esetleg az Együttre.

Ha megvan a pártok megállapodása – ami lehet egy választási párt is –, közös vezetőt kell találni. Gyurcsány tisztában van vele, hogy saját elutasítottsága miatt nem ő ez a személy, miközben nem utasítja vissza, ha a teljes baloldal legtehetségesebb szereplőjeként jellemzik. Úgy tudjuk, a háttérben már folyik a megfelelő személy kiválasztása.

A harmadik lépés, miután tető alá hozták a Fidesz-KDNP ellen induló baloldali szervezetet, és vezetőt is találtak az élére: megalkotni az „Orbán utáni időszak” stratégiáját – tudta meg az Atv.hu.

A már említett röpiratot Gyurcsány a baloldal helyzetelemzésével kezdi: szerinte az egyik legfőbb kérdés az, hogy 2014-ben, kiismerve a második Orbán-kormány természetét, a választók miért támogatták mégis „a demokratikus normákat szisztematikusan sutba hajító, önmagát jobboldalinak (nemzetinek, polgárinak, kereszténynek) hirdető rezsimet, és miért nem támogatták az ezer bajjal küszködő tökéletlen demokratákat”.

Gyurcsány Ferenc szükségesnek tartja azt is leszögezni: a baloldal semmilyen módon nem eszmei örököse a kommunista diktatúrának, nincs miért szégyenkeznie. A baloldalt definiálva pedig arra jutott, hogy „a baloldali mentalitás az, amikor valaki a szabad emberek közösségét úgy kívánja megszervezni, hogy származásától, családi hátterétől függetlenül bárki az lehessen, amivé tehetsége, szorgalma, teljesítménye alapján válhat úgy, hogy mindeközben elfogadjuk és támogatjuk: önmagunkon kívül másokért is felelősek vagyunk”.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.