galéria megtekintése

Két hónap a történelem

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 14. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

Az utcai események szokatlan sűrűsége miatt már-már történelemnek tűnik, holott valójában nem egészen két hónapja történt: október 21-én megjelent a Facebookon a Százezren az internetadó ellen elnevezésű oldal, amely aztán egy csapásra új keretek közé helyezte az ellenzékiséget.

A virtuális közösség oldala – bár az emberek még épp csak elkezdték megemészteni a netadó bevezetéséről szóló kormányzati terveket – órák alatt vált a világháló-használat megsarcolását elvetők sajátos találkahelyévé. Őrült tempóban pörgött fel a lájkszámláló, egy délután alatt 36 ezren csatlakoztak. Egy hét sem telt el, és már több mint kétszázezer ember jelezte kattintásával, hogy az akkori tervek szerinti gigabyte-onként 150 forintos adót nem tűri.

Csak viszonyításképpen: míg a Százezren az internetadó ellen közösség most már negyedmillió lájk közelében jár, addig az utóbbi évek egyik legmarkánsabb civil ellenzéki mozgalma, a Milla, azaz az Egymillióan a magyar sajtószabadságért csoport épp most négyéves közösségi oldalát mindeddig 155 ezren kedvelték. Noha a netadóellenesek köre viharos sebességgel bővült, akadtak jócskán kétségek az új közösség valódi erejét illetően: csak a számítógépük előtt ülve szorítják ennyien ökölbe a kezüket, vagy a virtuális téren kívül is megmutatják dühüket?

A kérdésre a 2014 „forró őszét” megnyitó, október 26-i, netadó elleni tüntetés adott választ: a demonstráció kezdetére ezrek gyűltek össze a Nemzetgazdasági Minisztérium épületénél a József nádor téren. Különös, színes kavalkád volt az: fiatalok és öregek, babakocsis házaspárok és kapucnis suhancok tüntettek együtt, a magyar lobogó mellett nem keltett feltűnést a norvég zászló, egyes transzparenseken pedig egy platformra került az MSZP a Fidesszel, miután egyik pártból sem kért a tábla készítője.

 

Bár sokan már „világmegváltó” tömegként érzékelték a térre szorult néhány ezer embert is, az csak később derült ki számukra, hogy a minisztérium előtt csupán a „szűk” mag fért el. A Hősök tere, pontosabban az ott lévő Fidesz-székház felé induló tömeg akkor szembesült valódi erejével, amikor végigfutott a hír a meneten: az első sorok elérték az Oktogont, az utolsók pedig még a Deák téren vannak... S ami az erőt illető: a „Mindenki hozzon magával még egy régi kütyüt” felkiáltás jegyében billentyűzettel, winchesterrel, monitorral dobálták meg a kormánypárt székházát.

Noha a netadó elleni tüntetés új megvilágításba helyezte az ellenzéki megmozdulások jelentését, aligha gondolták volna akkor a szervezők és a tüntetők, hogy 20-40 ezres tömeg gyűlik össze, azon pedig bizonyosan sokan csak nevettek volna, ha valaki felveti: az elkövetkező hetekben mindennapossá válnak a hasonló méretű kormányellenes tüntetések, gyakorta visszhangzik majd a belvárosi bérházak között az „Orbán, takarodj!” meg a „Mocskos Fidesz” rigmus. Márpedig így lett.

Ezrek gyűltek össze az Orbán-kormány netadótervének visszavonását megünneplő győzelmi demonstráción, miképpen akkor is, amikor az adóhivatali botrányok – az áfacsalások és a NAV-elnök kitiltási ügye – miatt hirdettek tüntetést, menetet. Tízezer ember vonult a Kossuth térre a közfelháborodás napján, sokan voltak a magánnyugdíjak „lenyúlása” elleni demonstráción, és 5-6 ezer ember követelte Orbán Viktor távozását a Sándor-palotánál.

Szinte minden tüntetésen akadt valaki, aki – különféle jelzőket használva, de – lényegében ugyanazt konstatálta, mint az első őszi megmozduláson a tömeg nagyságán megdöbbent fiatalember: „De kurva sokan vagyunk!” Ez még akkor sem változott, amikor kiderült, hogy azért korántsem olyan egységes a tömeg, mint amilyennek mondjuk a Szent Gellért-szobortól látszott az Erzsébet hidat „elborító” menet. Leginkább akkor váltak érzékelhetővé a törésvonalak a lelkes, olykor forradalmi hevülettel demonstráló fiatalok és a már sok ellenzéki tüntetést megélt középkorú, nyugdíjas „demokraták” között, amikor egyes szónokok az elmúlt 25 évet nevezték kudarcnak.

Ez még akkor is sokaknál kiverte a biztosítékot, ha utóbb volt, aki finomított: nem elvetik az elmúlt 25 évet, csak többet reméltek a rendszerváltás utáni negyedszázadtól. Ahogy azonban a hideg, az eső, a szél, úgy az olykor felszínre kerülő belső véleménykülönbségek, konfliktusok sem törték meg a tüntetések lendületét, erejét. Mindeközben egyre markánsabban, gyakrabban vetődtek fel kérdések. És akkor mi a következő lépés? Hová vezetnek a tüntetések?

Kis János filozófus lapunkban így vélekedett erről: „Nem tudjuk, hogy mi lesz a kifutásuk. Az internet korában viszonylag kevés, alig szervezett ember hatalmas tömegeket tud az utcára vinni. Ez roppant fenyegetést jelent az autokratikus rezsimek számára. De magában hordja azt a lehetőséget is, hogy a mozgalom építkezés nélkül mozog az egyik tüntetéstől a másikig, míg végül kifullad.” Kis János abban nem tévedett, hogy a tüntetők – akiknek többsége egy felmérés szerint egyetlen parlamenti pártot sem támogat – veszélyt, fenyegetést jelenthet a kormányzat számára.

Ezt a netadó tervének visszavonása mellett bizonyítja az is, hogy az egymáshoz formálisan csak lazán kapcsolódó tüntetések szervezőit, szónokait „megtalálta” a jobboldali média. Árulkodók azok a pitiáner ügyek, amelyekkel megkísérelték hírbe hozni az érintetteket: a korábban a szocialista pártban kerületi szinten politizáló Gulyás Balázsról kiderítették, közlekedési balesetet okozott, az Iwiw-alapító Várady Zsoltról megtudták, bő tíz évvel ezelőtt minimális mennyiségű füvet talált nála a rendőrség, majd az egyik jó nevű fővárosi gimnáziumban tanító Nagy Emíliát, aki beszédet mondott az egyik tüntetésen, sikertelenül próbálták valamiféle csalási ügybe keverni...

Október 26., Hősök tere. Különös, színes kavalkád
Október 26., Hősök tere. Különös, színes kavalkád
M. Schmidt János / Népszabadság

A demonstrációk és a résztvevők száma, a hatalom reakciója nyomán a tiltakozók ereje egyértelműen megmutatkozott, ám az új ellenzék továbbra sem öltött testet. Épp a fordítottja történik annak, amihez hozzászoktunk: van tömeg, van határozott vélemény, vannak szervezők, aktivisták, Facebook-közösségek, hírláncok, de mozgalomnak, pártnak – végeredményben: formálódó, potenciális kormányváltó erőnek – egyelőre nincs nyoma.

Ez azonban a szervezők szerint csak azokban ébreszt aggasztó hiányérzetet, akik az elmúlt huszonöt év politikai szabályszerűségeiben, sablonjaiban gondolkodnak. Mert úgy vélik: most elég ügyekre koncentrálni, közösségeket mozgósítani, szervezkedni, a többi pedig „még nem időszerű”.

És akad olyan megközelítés is: kár siettetni a folyamatokat, hiszen máris sok eredményt mutathat fel az új ellenzék: egymást érik a rég nem látott kormánykritikus tömegtüntetések, sikerült olyanokat is megszólítani, akik eddig távol tartották magukat a politikától, meghátrálásra késztették a döntéseit meglehetősen ritkán felülbíráló kormányt, amely nyilvánvalóan nem függetlenül a demonstrációktól egyre inkább zavarodottnak tűnik. A szervezők visszafogottságát jelzi az is: nemrégiben a rendezők egy asztalhoz ültek, s míg a média már párt formálódását vizionálta, kiderült, csak technikai részletekről egyeztettek: hogy legalább egy napra ne hirdessenek két tüntetést...

Ennek ismeretében már az is előrelépésnek tűnik, hogy egy hónapra előre látni, mikor mi történik majd. Jelenleg úgy szólnak a tervek, hogy december 14-én, azaz vasárnap a költségvetés elfogadása ellen tüntetnek, azután 16-án lesz nagy, „közös” kormányellenes demonstráció, és az ünnepek után is épp csak szusszanásnyi ideje marad a tiltakozóknak, hiszen január 2-ra az Operaház elé vonulnak a virtuális ellenzék nagyon is valós támogatói.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.